Tačiau tarp apklaustųjų nebuvo jos pačios – Choi Soon-sil, motyvuodama, kad ją ištiko panikos priepuolis, atsisakė atvykti į trečiadienį vykusį posėdį.

Ši apklausa yra paskutinis žingsnis iki balsavimo dėl prezidentės Park Geun-hye apkaltos.

Prokurorai sako, kad Pietų Korėjos lyderė, dėl kurios apkaltos bus balsuojama penktadienį, leido savo ilgametei draugei Choi Soon-sil kontroliuoti vyriausybės reikalus bei išnaudoti didžiausias šalies kompanijas. Park Geun-hye savo ruožtu visus kaltinimus neigia.

Televizija tiesiogiai transliavo, kaip posėdžių salėje, pilnoje žiniasklaidos atstovų, įstatymų leidėjai išsiuntė maždaug 20 apsaugininkų grupę, kuriai buvo įsakyta į posėdį atvesti Choi Soon-sil ir 10 kitų liudytojų.

Vėliau posėdyje pasirodė Choi Soon-sil dukterėčia, tačiau kiti liudytojai atsisakė atvykti, nurodė Nacionalinės Asamblėjos pareigūnai. Už šį nusižengimą gresia baudos arba įkalinimas, bet liudytojams, kurie atsisakė dalyvauti ankstesniuose posėdžiuose, daugiausiai buvo skirtos baudos.

Choi Soon-sil šiuo metu yra sulaikymo centre netoli Seulo. Jai ir dar dviem buvusiems Park Geun-hye patarėjams buvo pareikšti kaltinimai.

Vienas iš tų patarėjų, kaip įtariama, darė spaudimą didelėms kompanijoms, kad šios aukotų milijonus dolerių Choi Soon-sil kontroliuojamiems fondams. Kitas patarėjas yra kaltinamas perdavęs šiai moteriai konfidencialių vyriausybės dokumentu. Šie asmenys, laikomi kitame sulaikymo centre, trečiadienį taip pat atsisakė dalyvauti apklausoje.

Posėdyje dalyvavo 13 žmonių, įsipainiojusių į skandalą. Tarp jų buvo du buvę Choi Soon-sil sąjungininkai ir buvęs prezidentės štabo viršininkas Kim Ki-choonas.

Choi Soon-sil dukterėčia, Chang Si-ho, valdė sporto fondą, kuriam galimai valstybė teikė nelegalią finansinę paramą ir kitas paslaugas.

Nesant pagrindinių liudytojų, įstatymų leidėjai apklausė Kim Ki-chooną apie 2014 metais įvykusią kelto katastrofą, kuri ilgai persekiojo Park Geun-hye vyriausybę, nes buvo manoma, jog gelbėjimo darbai buvo atlikti nevykusiai. Per šią nelaimę žuvo daugiau kaip 300 žmonių, dauguma jų – moksleiviai, dalyvavę ekskursijoje.

Opozicijos parlamentaras Kim Kyung-jinas klausinėjo Kim Ki-choono, ar jis iš tiesų pasakė jaunesniesiems prezidentės sekretoriams, jog skenduolių kūnų traukimo operacija turėtų būti nutraukta, nes tai būtų pernelyg didelė našta vyriausybei. Įstatymų leidėjas citavo, jo žodžiais, raštelį, kurį paliko velionis Park Geun-hye sekretorius. Kim Ki-choonas paneigė, kad davė panašių nurodymų ir sukėlė Kim Kyung-jino nepasitenkinimą.

„Jums bus sunku patekti į dangų po mirties. Jums reikia daug savianalizės“, – pareiškė deputatas.

Posėdyje taip pat liudijo ir muzikos klipų režisierius Cha Eun-taekas, kaltinamas pasinaudojęs ryšiais su Choi Soon-sil, kad laimėtų svarbius vyriausybės agentūrų projektus, ir verslininkas Ko Young-tae, vadovavęs kompanijai, gaminusiai rankines ir drabužius, kuriuos prezidentė veždavosi į užsienio keliones Choi pasiūlymu.

Jei bus pritarta Park Geun-hye apkaltai, prezidentė bus nušalinta nuo pareigų, o šalies Konstitucinis Teismas per 180 dienų turės nuspręsti, ar prezidentė bus oficialiai atstatydinta.

Antradienį Pietų Korėjos lyderė sakė valdančiosios partijos vadovams, kad ji yra pasiruošusi priimti galimos apkaltos rezultatus ir dės „visas įmanomas pastangas“, kad pasiruoštų teismo procesui. Šalies žiniasklaida teigia, kad Park Geun-hye ruošiasi Konstitucinio Teismo procesui, nulemsiančiam jos likimą.