Oficialiai Šiaurės ir Pietų Korėjos tebekariauja, nes 1950–1953 metų Korėjos karas baigėsi paliaubomis, kurios niekada nebuvo ratifikuotos formalia taikos sutartimi. Abiejų šalių pasienio zona yra viena labiausiai militarizuotų vietų pasaulyje.

Tačiau centro kairiųjų pažiūrų Moon Jae-inas jau yra išsakęs norą sėsti su Pchenjanu prie derybų stalo. Jo konservatyvesni pirmtakai laikėsi griežtesnės pozicijos savo šiaurinės kaimynės atžvilgiu.

„Tikiu sporto stiprybe, kuri yra tarpininkavusi taikai“, – pareiškė Pietų Korėjos prezidentas.

„Jei Šiaurės Korėjos delegacija sudalyvaus Pjongčango žiemos olimpiadoje, manau, kad tai labai prisidės prie olimpinių vertybių – draugystės ir taikos – suvokimo“, – sakoma Mėlynųjų rūmų išplatintame jo pranešime.

Moon Jae-inas taip pat pasiūlė sujungti abiejų šalių delegacijas, kad sportininkai pasiektų geresnių rezultatų.

Pietų Korėjos lyderis sakė šią kalbą per Pasaulio taikvondo čempionato atidarymo ceremoniją pietiniame Mudžu mieste.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo ir Šiaurės Korėjos sporto ministras Jang Woongas, vienintelis asmuo, atstovaujantis savo šaliai Tarptautiniame olimpiniame komitete (TOK). Į pasaulio taikvondo čempionatą atvyko ir Šiaurės Korėjos sportininkų delegacija.

Pranešama, kad kovą Japonijoje Jang Woongas sakė, kad jo šalis neturi jokios priežasties nedalyvauti olimpinėse žaidynėse, bet jas turėtų rengti tik Pietų Korėja.

Penktadienį Seule jis sakė kitą savaitę Pietų Korėjoje aptarsiąs su TOK vadovu Thomas Bachu idėją rengti kai kuriuos olimpiados renginius Pchenjane.

Šis jo pareiškimas pasirodė po to, kai žiniasklaida citavo Pietų Korėjos sporto ministrą Do Jong-hwaną, kuris esą sakė, jog kai kurios 2018-ųjų žiemos olimpiados slidinėjimo varžybos galėtų vykti Šiaurės Korėjoje. Visgi pareigūnai tikina, kad ministras buvo neteisingai suprastas.

Vis dėlto Do Jong-hwanas planuoja pasiūlyti Šiaurės Korėjos sportininkėms prisijungti prie Pietų Korėjos moterų ledo ritulio komandos ir drauge dalyvauti Pjongčango olimpiadoje, nurodė Sporto ministerijos atstovas.

Pietų Korėja svarstė pasidalyti 1988-ųjų Seulo vasaros olimpinių žaidynių renginių naštą su Pchenjanu, tačiau derybos tąkart nutrūko, o Šiaurės Korėja olimpiadą apskritai boikotavo.

Anksčiau šį mėnesį Moon Jae-inas pasiūlė pateikti bendrą su Pchenjanu paraišką rengti 2030-ųjų pasaulio futbolo čempionatą.