Septintą dešimtį metų einantis vienuolis, kurio vardas neskelbiamas, padegė save šeštadienį vėlai vakare, Seulo centre, kur šimtai tūkstančių žmonių jau vienuoliktą savaitę vėl buvo susirinkę reikalauti prezidentės nušalinimo.

Vienuolis paliko laišką, kuriame ragina valdžią areštuoti į skandalą įtrauktą prezidentę už „išdavystę“, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

Praėjusį mėnesį parlamentas pradėjo Park Geun-Hye apkaltą dėl masinius protestus šalyje išprovokavusio korupcijos skandalo. Kiekvieną savaitę rengiami protestai prieš prezidentę sutraukia šimtus tūkstančių žmonių.

Park Geun-hye įgaliojimai buvo sustabdyti, o šaliai laikinai vadovauja premjeras Hwang Kyo-ahnas. Konstitucinis Teismas dabar turi nuspręsti, ar patvirtinti prezidentės apkaltą.

Susideginti bandęs vienuolis „išdavike“ Park Geun-hye pavadino ir dėl susitarimo su Japonija išmokėti kompensacijas moterims, kurios Antrojo pasaulinio karo metais buvo paimtos į sekso vergiją japonų kariams, sakoma „Yonhap“ pareiškime.

Kritikai sako, kad šiuo 2015 metų susitarimu Japonija laikoma nepakankamai atsakinga už išnaudojimą karo metais. Įtampa tarp abiejų šalių pašoko penktadienį, Tokijui atšaukus savo ambasadorių dėl vienos tokios „paguodos moters“ statulos.

Vienuolis patyrė viso kūno trečio laipsnio nudegimus ir tebėra be sąmonės, sakė policininkai ir Seulo nacionalinio universiteto ligoninės darbuotojai.

Pasiaukojimas nėra negirdėta protesto priemonė Pietų Korėjoje. Ypač daug tokių protesto akcijų buvo per 9-ojo dešimtmečio ir 10-ojo dešimtmečio pradžios judėjimą už demokratiją: visa virtinė aktyvistų per demonstracijas padegė save.

Prezidentė kaltinama tuo, kad susimokė su savo drauge ir slapta patikėtine Choi Soon-sil ir darė spaudimą didelėms kompanijoms, kad šios skirtų dešimtis milijonų dolerių keliems fondams, kuriuos kontroliavo ir kuriais kaip savo asmeniniais bankomatais naudojosi dabar teisiama Choi Soon-sil.

Prezidentė taip pat įtariama nurodžiusi savo padėjėjams perduoti Choi Soon-sil konfidencialius valstybės dokumentus, nors ši moteris neužėmė jokio oficialaus posto ir neturėjo leidimo susipažinti su slapta informacija, be to, leidusi jai kištis į valstybės reikalus, įskaitant aukščiausio rango pareigūnų skyrimą.

Ir Park Geun-hye, ir Choi Soon-sil – neaiškaus religinio lyderio, kuris taip pat ištisus dešimtmečius buvo artimas Park Geun-hye, duktė – neigia padariusios ką nors neteisėta.