Ši sutartis bus „galutinė ir neatšaukiama“, jeigu Japonija įvykdys savo įsipareigojimus, ministras Yun Byung-se sakė žurnalistams po derybų su japonų diplomatijos vadovu Fumio Kishida.

F.Kishida sakė, kad Japonija sutiko pasiūlyti 1 mlrd. jenų (7,59 mln. eurų) kompensacijų „paguodos moterims“, kurios buvo išnaudojamos Japonijos kariuomenės viešnamiuose per Antrąjį pasaulinį karą.

„Paguodos moterų klausimas ... iškilo dalyvaujant Japonijos kariuomenei; ... Japonijos vyriausybė jaučia didelę savo atsakomybę“, – pridūrė jis.

Japonijos premjeras Shinzo Abe tų nukentėjusiųjų „atsiprašo ir gailisi iš širdies gelmių“, pabrėžė F.Kishida.

Seulas ir Tokijas ilgą laiką ginčijosi, kaip turėtų būti išspręstas ši klausimas.

Manoma, kad iki 200 tūkst. moterų, kurių didelę dalį sudarė korėjietės, buvo Japonijos armijos sekso vergės per Antrąjį pasaulinį karą, kurioms prigijo „paguodos moterų“ pavadinimas.

Sh. Abe: sutartis atveria naują etapą šalių santykiuose

Japonijos premjeras Shinzo Abe pirmadienį pareiškė, kad istorinė Tokijo sutartis su Pietų Korėja dėl karo metais išnaudotų sekso vergių žymi „naują erą“ abiejų šalių santykiuose.

„Japonija ir Pietų Korėja pasitiks naują erą, – Sh.Abe sakė žurnalistams po pokalbio telefonu su Pietų Korėjos prezidente Park Geun-Hye. – Abi šalys bendradarbiaus, kad ją kartu atvertų.“

Tokijas ir Seulas pasiekė susitarimą, spręsdami opų klausimą dėl Antrojo pasaulinio karo laikų japonų armijos sekso vergių, vadintų „paguodos moterimis“, kuris ilgai temdė abiejų šalių santykius. Japonija įsipareigojo sumokėti tebegyvenančioms nukentėjusiosioms 1 mlrd. jenų (7,59 mln. eurų) kompensacijų.

„Sugebėjome pasiekti galutinį ir neatšaukiamą sprendinį šiemet, minint 70-ąsias metines“ po Antrojo pasaulinio karo ir Japonijos kolonizacijos Korėjos pusiasalyje pabaigos, sakė Sh.Abe, kalbėdamas per nacionalinio transliuotojo NHK tiesioginę laidą.

„Negalime versti savo vaikų, anūkų ir mūsų ateities kartų vaikų nešti ant savo pečių tokį likimą, kad jiems nuolat tektų atsiprašinėti“, – pridūrė jis.