Praėjus keturioms dienoms po sekmadienį įvykusio antro rinkimų rato, vis dar nebuvo aišku, kas vadovaus vienai iš sparčiausiai augančių Lotynų Amerikos ekonomikų, nors buvo suskaičiuota jau 99,5 proc. balsų.

Oksforde studijavęs ekonomistas, žinomas kaip „PKK“, išlaikė mažytę persvarą prieš K. Fujimori, kalinamo buvusio prezidento Alberto Fujimori dukra, surinkęs 50,12 proc. balsų prieš 49,88 procento.

Rinkimų pareigūnai sakė, kad balsalapių skaičiavimas tikriausiai bus baigtas vėliau ketvirtadienį.

Vis dėlto netgi tai nebūtinai žymės lenktynių pabaigą.

Apie 1 proc. balsalapių buvo užginčyti, o perskaičiavimas teoriškai galėtų būti pakreipti padėtį K. Fujimori naudai.

Rinkimų tribunolas nagrinės kiekvieną ginčijamą atvejį, kai balsalapiai buvo sutepti, netinkamai apipaišyti arba aprašinėti arba keliantys kitokių abejonių, spręsdamas, ar tie balsai turi būti įskaičiuoti.

Vis dėlto net jeigu K. Fujimori nebūtų eliminuota matematiškai, jai „bus neįmanoma“ peržengti 42 tūkst. balsų atotrūkio nuo P. P. Kuczynski, sakė viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Ipsos Peru“ vadovas Alfredo Torresas.

„Manau, galime sakyti, kad PPK pergalė yra galutinė“, – jis sakė laikraščiui „El Comercio“.

P. P. Kuczynski stovykla praktiškai jau paskelbė jį išrinktuoju prezidentu.

„Turime persvarą, dėl kurios esame laimėtojai. Tačiau gerbiame (rinkimų) institucijas ir lauksime, kol balsų skaičiavimo procesas pasieks 100 proc.“ – sakė jo kampanijos partneris Martinas Vizcarra.

„Tačiau prašome padaryti tai greitai“, – pridūrė jis.

77 metų P.P.Kuczynski sakė, kad neskelbs pergalės, kol bus gauta oficiali išvada.

Tačiau pirmadienį jis negalėjo susilaikyti neišėjęs į savo namo balkoną prabangiame Limos rajone ir pademonstruoti kelis pergalės šokio žingsnelius, stovėdamas šalia savo žmonos.

41 metų K.Fujimori savo ruožtu sakė „dėmesingai laukianti“.

Jos kampanija tikisi, kad ši kandidatė buvo tvirtai palaikoma atokiuose regionuose, dar neatsiuntusiuose balsų skaičiavimo rezultatų, nes jos tėvas buvo populiarus tarp neturtingų kaimų gyventojų.