Prognozuojama, kad Šiaurės Kalifornija trečiadienį galės trumpam atsikvėpti nuo nesiliaujančių liūčių, tačiau manoma, jog vėliau šią dieną vanduo, išleistas iš Don Pedro užtvankos į Tuolamio upę, tekančią prieškalnėse Modesto miesto rytuose, gali pasiekti dambų kraštus.

Pasak Katie Whitley. kuri vadovauja Modesto miesto mobiliųjų namų parkui, arčiausiai upės gyvenantys žmonės prasidėjus savaitgaliui ėmė traukti savo namelius ant ratų toliau nuo vandens.

„Tiesiog laikomės savo įsitikinimų, – sakė ji laikraščiui „Los Angeles Times“. – Turime tai daryti. Tiesiog turi tikėtis geriausio. Tačiau gali numatyti (pavojų), kai gyveni šalia upės.“

Iš Don Pedro užtvankos išleistas vanduo veikiausiai pasieks savo aukščiausią lygį upės ruože ties Vernaliu, kuriam jau dabar iškilęs pavojaus, sakė San Vokino apygardos pagalbos tarnybų biuro atstovas Timas Daly . Vanduo neturėtų persipilti virš pylimų, bet silpnesnėse vietose dambos gali būti pralaužtos.

Toliau į pietus, Santa Klaros apygardoje, per savaitgalį prisipildė Andersono užtvanka, o po smarkios liūties vanduo ėmė tekėti į Kojotų upelį.

Į krūtinę siekiantį vandenį įbridę gelbėtojai antradienį padėjo evakuotis upelio vandens užlieto San Chozė rajono gyventojams. Kai kurie jų į valtis sulipo kartu su savo kūdikiais ir naminiais gyvūnėliais.

Mažiausiai 225 gyventojai buvo atplukdyti į saugią vietą. Tie žmonės turėjo nusiprausti muilu ir vandeniu, kad jie nesusirgtų nuo potvynio vandens, užteršto degalais, šiukšlėmis, nuolaužomis ir kanalizacijos nuotekomis, sakė San Chozė ugniagesių kapitonas Mitchas Matlow.

Gelbėtojai ėjo nuo durų prie durų, ieškodami žmonių, kuriems reikėjo evakuotis iš to rajono. Į autobusus, kurie vežė evakuotus žmones į laikinas prieglaudas, buvo įleidžiami tik tie asmenys, kurie nusiplovė potvynio vandenį.

„Vanduo ėmė tekėti ant kelio, o tada jis ėmė kilti iki priekinių durų. Viskas tik blogėjo“, – sakė Alexas Hilario, kuriam reikėjo bristi per kelių lygį siekiantį vandenį, kad pasiektų savo automobilį ir išvažiuotų.

Anksčiau antradienį ugniagesiai išgelbėjo penkis žmones, kurie dėl potvynio įstrigo benamių stovykloje šalia to paties upelio San Chozė mieste.

Ugniagesiai beldėsi į duris ir liepė gyventojams palikti savo namus, nes mieste nėra sirenų ar kitokios sistemos, kuri įspėtų apie nelaimę, sakė San Chozė atstovas Davidas Vossbrinkas.

Šios liūtys kilo per virtinę audrų, sukeltų galingų atmosferos srautų, atnešusių į Kaliforniją didžiulį kiekį drėgmės nuo Ramiojo vandenyno net iš Havajų.

Tuo tarpu Siera Nevados kalnuose nutiestam keliui, kuris yra vienas pagrindinių maršrutų iki Tahou ežero, iškilo grėsmė sugriūti, nes dėl siautėjusių smarkių audrų 50-ojo greitkelio pakelėje atsivėrė išgrauža, sakė transporto kompanijos „Caltrans“ inžinierius Jarrettas Woodruffas.

Gelbėtojų komandos antradienį atidarė vieną eismo juostą, o „Caltrans“ darbininkai bandė suremontuoti kelią, kurį pastarosiomis savaitėmis kelioms dienoms buvo užtvėrusios kelios purvo nuošliaužos.

Vandens lygis pastebimai pakilo ir Orovilio ežero apylinkėse, kur baiminantis dėl užtvankos griūties grėsmės pareigūnams prieš savaitę teko organizuoti 188 tūkst. gyventojų evakuaciją.

Šią žiemą Kalifornija nukentėjo nuo virtinės audrų, užpildžiusių vandens telkinius ir atnešusių atokvėpį po penkerius metus trukusios sausros. Praėjusią savaitę audros šioje valstijoje pasiglemžė mažiausiai keturias gyvybes.