Galingas žemės drebėjimas šeštadienį sudrebino Nepalą, nusinešdamas mažiausiai 1 180 žmonių gyvybes keturiose šalyse, sulygindamas su žemėmis namus bei šimtametes šventyklas ir sukeldamas lavinų griūtis Everesto kalno pašlaitėse.

Tai didžiausias per aštuoniasdešimt metų drebėjimas, sukrėtęs šią skurdžią Pietų Azijos šalį.

Policija pranešė, kad yra patvirtinta jau mažiausiai 1 130 žmonių žūtis Nepale. Dar 34 žuvo Indijoje, 12 – Tibete ir du - Bangladeše. Be to, du Kinijos piliečiai žuvo prie Nepalo ir Kinijos sienos. Aukų skaičius, kaip nurodė policijos generalinis inspektorius Komalas Singhas Bamas, neabejotinai augs.

7,8 balo požeminiam smūgiui kelios minutės iki vidurdienio sudrebinus tankiai gyvenamą Katmandu slėnį, smūgio banga nuvilnijo per sostinę Katmandu ir išplito visomis kryptimis: į šiaurę - Himalajų ir Tibeto link, į pietus - Indo ir Gangos lygumų link, į rytus – Brahmaputros deltos Bangladeše link ir į vakarus – istorinio Lahoro miesto Pakistane link.

Liudininkas: net mano tėvai negai prisiminti kažko, kas būtų taip blogai

Verslininkas Shrishas Vaidya su savo šeima buvo dviejų aukštų pastate Katmandu prieigose, kai sudrebėjo žemė.

„Tai sunku nusakyti. Namas drebėjo kaip išprotėjęs. Mes išbėgome laukan ir atrodė, kad kilnojasi kelias, – sakė jis. - Nieko panašaus neprisimenu. Net mano tėvai negai prisiminti kažko, kas būtų taip blogai.“

Po valandos žemę supurtė 6,6 balo naujas smūgis, o mažesnio galingumo nauji smūgiai drebino regioną ištisas valandas. Gyventojai bėgo iš namų ir pastatų apimti panikos. Sienos griuvo, medžiai lankstėsi, nutraukti elektros laidai krito žemėn, o gatvėse atsivėrė didžiulės properšos. Visur sukosi didžiuliai dulkių tumulai.

„Mūsų kaimelis buvo kone nušluotas. Dauguma namų buvo arba palaidoti per žemės nuošliaužas arba apgriauti drebėjimo“, – sakė Vimas Tamangas, gyvenantis Manglungo kaimelyje, kuris stovi visai netoli epicentro.

V.Tamangas sakė, kad pusė kaimo žmonių arba dingo be žinios, arba žuvo. „Visi kaimiečiai susirinko atvirose vietose. Nežinome, ką daryti. Jaučiamės bejėgiai“, – sakė jis telefonu.

Netrukus po žemės supurtymo į ligonines buvo atvežta dešimtys sužeistųjų. Daug kur nesulaukę organizuotos pagalbos nukentėjusiuosius į ligonines pažįstami ir giminaičiai vežė kaip papuola - automobiliais, autorikšomis ir sunkvežimiais.

Katmandu dešimtys žmonių, susirinko prie Norvico tarptautinės ligoninės, kur ant žemės buvo patiesta čiužinių pacientams.

Sutemus tūkstančiai įbaugintų gyventojų nesitraukė iš parkų ir aikščių, baimindamiesi grįžti į savo namus. Meteorologai prognozuoja, kad naktį iš šeštadienio į sekmadienį turėtų lyti su perkūnija. Panašus oro laukiama ir sekmadienį.

Ministras pirmininkas Sushilas Koirala, kuris dalyvavo viršūnių susitikime Džakartoje, mėgino skubiai grįžti namo, tačiau tenusigavo iki Bankoko, nes uždarius Katmandu tarptautinį oro uostą buvo atšaukti visi skrydžiai.

Nors žalos mastas dar nežinomas, akivaizdu, kad katastrofos padarinių likvidavimas pareikalaus didžiulių kaštų ir dar labiau apsunkins gyvenimą šiai skurdžiai šaliai, geriausiai žinomą dėl Everesto, aukščiausio kalno pasaulyje, ir turtingos hinduizmo kultūros, juoba, kad Nepalo, kuriame gyvena 27,8 mln. žmonių, ekonomika smarkiai priklauso nuo turizmo.

Kalnų vedlys Angas Tsheringas (Angas Čeringas) sakė, kad po drebėjimo Everesto kalnu nuslinko lavinų, o vyriausybės pareigūnai nurodė, kad mažiausia 8 alpinistai žuvo, o dar 30 buvo sužeista. Jų tautybės kol kas nežinomos.

Danas Carstenas Lillelundas Pedersenas, kuris į Everestą lipo su belgu Jelle Veytu, savo „Facebook“ puslapyje parašė, kad jie buvo Kumbu ledokryčio rajone, esančiame šalia 5 km aukštyje įsikūrusios bazinės stovyklos, kai prasidėjo drebėjimas.

Savo puslapyje jis rašo, kad jie pradėjo priimti sužeistuosius, įskaitant vieną asmenį, kuris patyrė daugybinius lūžius.

„Lavina jį nubloškė, ir jis susilaužė abi kojas. Dėl tų stovyklų, kurios buvo arčiau tos vietos, kur smogė lavina, tai mūsų šerpai baiminasi, kad daug žmonių galėjo būti palaidoti savo palapinėse, – rašo jis. – Dabar žmonės stabiliu srautu bėga iš bazinės stovyklos, vildamiesi, kad nusileidus žemyn kalno bus saugiau.“

Didžiulė griaunamoji jėga

JAV geologijos tarnyba nurodė, kad drebėjimo galingumas siekė 7,8 balo. Ji pažymėjo, kad požeminis smūgis įvyko 11 val. 56 min. vietos (9 val. 11 min. Lietuvos) laiku Lamdžunge, esančiame maždaug už 80 km į šiaurės vakarus nuo Katmandu. Jo gylis siekė tik 11 km – taigi tai buvo didžiausias negilusis drebėjimas nuo 2014 balandžio 1 dienos, kai 8,2 požeminio smūgis smogė Čilės pakrantei.

Kuo drebėjimas įvyksta arčiau žemės paviršiaus, tuo didesnė yra jo griaunamoji galia.

Dėl požeminių smūgių sugriuvo daug pastatų Katmandu senamiestyje, įskaitant kelias šimtmečių senumo šventyklas ir bokštus.

Toks likimas ištiko ir devynaukštį Dharaharos bokštą, vieną iš Katmandu įžymybių, kurį 1832 metais Nepalo karaliai pastatė kaip sargybos bokštą ir kuris buvo pripažintas UNESCO saugomo paveldo monumentu. Iš šio statinio liko tik griuvėsių krūva, o po jo nuolaužomis, kaip pranešama, gali būti likę užverstų žmonių.

Katmandu slėnis yra tankiai gyvenamas regionas su maždaug 2,5 mln. žmonių, o daugumos jame stovinčių pastatų kokybė yra itin prasta.

Švedė Jenny Adhikari, kuri gyvena Nepale, Švedijos laikraščiui „Aftonbladet“ sakė, kad ji važiavo autobusu, kai Melamčio mieste ėmė judėti žemė.

„Didžiulis akmens luitas subyrėjo į gabalus vos už 20 m nuo autobuso, – sakė ji telefonu. – Vis namai aplink sugriuvo. Manau juose žuvo daug žmonių.“

Melamčis yra už 45 km į šiaurės rytus nuo Katmandu.

Nepalas patyrė didžiausią užregistruotą žemės drebėjimą 1934 metais, kurio galingumas siekė 8 balus ir kuris kone sugriovė Katmandu, Bhaktapuro ir Patano miestus.

Drebėjimo atgarsiai buvo juntami ir Indijos sostinėje Delyje, taip pat kituose jos miestuose.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi sušaukė aukščiausių vyriausybės pareigūnų susitikimą, kad įvertintų padarytą žalą.

Kaip pranešama, Indijos Utar Pradešo, Biharo ir Sikimo valstijose, kurios ribojasi su Nepalu, buvo sugriauta pastatų. Taip pat pranešama apie padarytus nuostolius šiaurės rytų Asamo valstijoje.

Pakistano premjeras Nawazas Sharifas pranešė, kad siūlo „visą galimą pagalbą“, kokios gali reikėti Nepalui.

Nepalo sostinėje per 7,9 balo žemės drebėjimą sugriuvo devynaukštis bokštas

Nepalo sostinės Katmandu akcentas, devynaukštis bokštas, sugriuvo šeštadienį per stiprų žemės drebėjimą; per televiziją rodytuose vaizduose matyti keli negyvi kūnai nelaimės vietoje.

Pasak naujienų agentūros AFP reporterio, iš Dharharo bokšto sostinės centre griuvėsių išnešta keliolika žuvusiųjų. 7,9 balo žemės drebėjimas smogė pietų metu ir pridarė didelių nuostolių sostinėje.

Anksčiau buvo pranešta, kad Nepale už 68 kilometrų į rytus nuo Pocharos, arba 81 kilometro į šiaurės vakarus nuo šalies sostinės Katmandu, šeštadienį apie 6 val. 11 min. Grinvičo (9 val. 11 min. Lietuvos) laiku įvyko 7,9 balo žemės drebėjimas, kuris buvo juntamas ir Indijos šiaurėje.

URM neturi žinių apie Nepale nukentėjusius lietuvius

Nepalo sostinę Katmandu ir jos apylinkes šeštadienį supurčius stipriam žemės drebėjimui, apie nukentėjusius lietuvius kol kas nepranešama.

Oficialiomis Lietuvos diplomatų žiniomis, Lietuvos piliečiai per drebėjimą nenukentėjo, BNS pranešė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Kęstutis Vaškelevičius.

Anot jo, padėtis stebima, nuolat bendraujama su atsakingais Lietuvos ambasados Indijoje darbuotojais, bandoma susisiekti ir su garbės konsulu Nepale. Ši šalis traukia daug turistų, todėl tikėtina, kad ten šiuo metu yra keliautojų ir iš Lietuvos.

URM prašo visus Nepale esančius Lietuvos piliečius ar jų artimuosius registruotis elektroniniu paštu pilieciai@urm.lt.

Oficialiai skelbiama, kad per žemės drebėjimą žuvo daugiau nei 100 žmonių. Indijos šiaurėje - dar 11. Aukų skaičius dar augs.

Katmandu griuvėsiais virto daug namų, oro uostas uždarytas, eismas sutrikęs. Žemės drebėjimas sukėlė lavinas Evereste.

Lietuvos prezidentė pareiškė užuojautą Nepalo vadovui

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Nepalo prezidentui, šalį šeštadienį sukrėtus stipriam žemės drebėjimui, dėl kurio, oficialiais duomenimis, žuvo beveik 500 žmonių, šimtai sužeista.

„Esu sukrėsta žinios apie didelio masto žemės drebėjimą Nepale, nusinešusį daugybę žmonių gyvybių ir sukėlusį nuostolių Jūsų šaliai. Lietuvos žmonių vardu noriu išreikšti nuoširdžią užuojautą ir paramą aukų šeimoms, artimiesiems ir visiems Jūsų šalies gyventojams“, - rašoma D.Grybauskaitės laiške Ramui Baranui Yadavui.