Ketvirtadienio popietę Lietuvos laiku laivo "Linkuva" Ramiajame vandenyne ieškojo 2 JAV karo lėktuvai bei karo laivas su sraigtasparniu.

Amerikiečių ryšys su laivu "Linkuva", kuriame yra 18 žmonių, nutrūko trečiadienį apie 9 val. ryte Lietuvos laiku.

Prieš nutrūkstant ryšiui, apie 220 jūrmylių (350 km) į pietvakarius nuo Akapulko Meksikoje buvęs laivas pranešė apie sugedusį pagrindinį variklį.

12 metų senumo laivas "Linkuva" priklauso Klaipėdos transporto laivynui. Šios bendrovės viceprezidentas Andrius Tenkutis sakė BNS, kad, prieš nutrūkstant paskutiniam ryšiui su laivu, jo įgula pranešė užvedusi variklį.

A. Tenkučio nuomone, ryšys su laivu nutrūko dėl uragano.

Visi laivo įgulos 18 narių yra Lietuvos piliečiai.

"Linkuva" plaukia be krovinio. Laivas plaukė į JAV uostą Long Byčą (Long Beach), kur turėjo pasipildyti kuro ir plaukti į Kanadą krovinio.

"Linkuva" pateko į uraganą "Carlotta" (Karlota), kuriam trečiadienį Meksikos meteorologai suteikė 4-ąją audrų kategoriją.

Trečiadienį vėlai vakare vėjai kiek aprimo, bet jų greitis vis tiek buvo 230 km/h, o gūsių - 280 km/h.

Laivui patekus į atogrąžų cikloną, jis pasviro 30 laipsnių kampu.

Laive esama įrangos pažeidimų, nesunkiai susižalojo laivo bocmanas Ivanas Bogdanovičius.

Laivo kapitonas Anatolijus Bobrovas paprašė Okeaninių kelių tarnybos pagalbos ir jiems padedant bandė išplaukti iš ciklono veikimo zonos. Tačiau, kaip rašoma, bendrovės "Klaipėdos transporto laivynas" pranešime, net ir suremontavus pagrindinį laivo variklį, nebus įmanoma pakreipti kurso nei pabangiui, nei prieš bangas, belieka laukti vėjo nurimstant.

Situacija darosi pavojinga ir dėl laivo pasvirimo, nes stiprus vėjas ir bangos jį gali apversti.

Pasak naujienų agentūros "Reuters", amerikiečių gelbėtojai ieškojo laivo lėktuvu ir trečiadienį, bet jo nerado. Vėliau paieškas tęsė JAV karinio jūrų laivyno bei prekybos laivai.

Gelbėtojai laiko geru ženklu tai, kad nerado jokių laivo nuolaužų.