Per vizitą memoriale pietvakarių Pensilvanijoje, kuris buvo įrengtas pagerbiant oro bendrovės "United Airlines" 93-ojo reiso lėktuvo, užgrobto teroristų per Rugsėjo 11-osios atakas, įgulą ir keleivius, L.Panetta sakė, kad kova su šiuos išpuolius organizavusius tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" kovotojais dar nebaigta ir kad Amerikos kariams vis dar gresia pavojus.

"Meldžiuosi, kad prisimintume Rugsėjo 11-ąją ir siaubingus dalykus, kurie vyko Rugsėjo 11-ąją - tačiau taip pat kad rastume laiko prisiminti aukas, kurios buvo sudėtos tų, kurie kovojo ir žuvo, siekdami užtikrinti, kad tai nebepasikartotų", - L.Panetta sakė žurnalistams.

"Man neramu, kad per dažnai neparodome susirūpinimo ir dėmesio tiems, kurie kovoja ir žūva už šią šalį. Mes vis dar netekame gerų vyrų ir moterų mūšyje Afganistane", - pridūrė Pentagono vadovas.

Jis lygino 93-ojo reiso keleivius, pasipriešinusius savo pagrobėjams ir sužlugdžiusiems akivaizdų "al Qaeda" mėginimą smogti Vašingtonui, su JAV kariais, tebekovojančiais su Talibano sukilėliais Afganistane, nors praėjo jau 11 metų.

JAV kariai "kiekvieną dieną rizikuoja savo gyvybėmis", pažymėjo L.Panetta.

"Toks pasiaukojimas, tokia pareiga, toks pasišventimas, tokia narsa daro šią šalį stipria, - pridūrė jis. - Ir mes turėtume geriau prisiminti kiekvieną iš šių dienų."

L.Panettos aistringas raginimas atiduoti pagarbą daugiau nei 2 tūkst. amerikiečių karių, žuvusių Afganistane, ir apie 77 tūkst. karių, dislokuotų toje šalyje, nuskambėjo per JAV prezidento rinkimų kampaniją, per kurią mažai buvo minimas šis konfliktas arba užsienio politika.

Karo Afganistane, kuris buvo pradėtas po Rugsėjo 11-osios atakų dėl Talibano sąjungos su "al Qaeda", populiarumas visuomenėje nuolat mažėjo, tačiau neprovokavo didelių gatvės protestų arba karštu debatų, kokie kildavo dėl konflikto Irake.

Vis daugiau amerikiečių nusistatę prieš JAV kariuomenės buvimą Afganistane ir palaiko NATO planus išvesti iš ten daugumą kovinių pajėgų iki 2014 metų pabaigos.

L.Panettos kelionė į memorialą Pensilvanijoje buvo pirmoji iš daugelio atminimo ceremonijų, prisimenant Rugsėjo 11-osios atakas, kurių metinės minimos antradienį.

Šios ceremonijos vyks atakų vietose - Niujorke ir prie Pentagono pastato Vašingtone, taip pat kaimiškoje pietų Pensilvanijoje, kur sudužo 93-ojo reiso lėktuvas.