Portalas „The Guardian“ 13.20 val. pranešė, kad per gaisrą daugiabutyje žuvo mažiausiai 6 žmonės. Manoma, kad aukų skaičius didės.

Apie įvykį trumpai:

1. Vakarų Londone užsiliepsnojo 27 aukštų daugiabutis (kai kuriuose šaltiniuose minimi 24 aukštai).

2. Iškvietimas dėl gaisro buvo gautas 1 val. 16 min. vietos (3 val. 16 min. Lietuvos) laiku.

3. Mažiausiai 64 žmonės buvo išvežti į 6 ligonines, 20 jų yra kritinės būklės – pranešė Londono greitosios pagalbos atstovai.

4. Įvykio vietoje dirba 40 ugniagesių automobilių ir 200 ugniagesių.

5. Į įvykio vietą nusiųsti daugiau nei 20 greitosios pagalbos automobilių.

6. Gaisro priežastis kol kas nėra žinoma.

7. Londono policija pranešė, kad per gaisrą žuvo mažiausiai 6 žmonės.

8. Artimieji ir draugai ieško dingusių žmonių, gyvenusių degančiame dangoraižyje.

9. Dangoraižio gyventojai vietos valdžiai anksčiau skundėsi dėl pastato saugumo.

10. Kai kurie gyventojai pasakoja, kad anksčiau buvo įspėti gaisro atveju likti savo butuose. Londono meras pareiškė, kad dėl šios informacijos bus atliekamas tyrimas.

11. Ugniagesiai pranešė, kad iš pastato išgelbėta „daug žmonių“.

12. Pastato stabilumą apžiūrėjo statybų inžinierius, nes manyta, kad jis gali sugriūti.

Londono meras: po gaisro Londono daugiabutyje „daug žmonių“ laikomi dingusiais

Po didžiulio gaisro, kilusio trečiadienį Didžiosios Britanijos sostinės vakariniame rajone esančiame daugiabutyje „daug žmonių“ tebelaikomi dingusiais, o ugniagesių komandos ugniai smarkiausiai liepsnojant buvo pasiekusios tik 12-ą namo aukštą iš 24, pranešė Londono meras Sadiqas Khanas.

„Daug žmonių vis dar laikomi dingusiais. Kai kurie iš jų gali būti radę saugų prieglobstį savo kaimynų ar draugų namuose“, – sakė meras televizijai „Sky News“, o nuo pastato teberūko dūmai.

Tikrinamas pastato stabilumas

BBC praneša, kad 10.57 val. pastatas vis dar liepsnoja aukštesniuose aukštuose, bet situacija yra valdoma.

„Aukščiau ugnis tiesiog palikta degti. Jie (ugniagesiai - red.) nieko daugiau negali padaryti“, - sakė BBC reporteris.

Liudininkai praneša, kad girdi, kaip pastatas traška. Bijoma, kad jis gali sugriūti. Londono ugniagesių komisarė Dany Cotton sakė reporteriams, kad šiuo metu pastatą tikrina statybų inžinierius – tikrinama, ar ugniagesiams yra saugu jame dirbti.

Anksčiau D. Cotton išplatino pareiškimą, kuriame rašoma, kad liepsnos apėmė beveik visus pastato aukštus – išskyrus pirmąjį aukštą. Ugniagesių brigados į įvykio vietą atvyko per 6 minutes nuo pirmojo iškvietimo. Ugniagesiai dirba ekstremaliomis sąlygomis, kad išgelbėtų žmones ir suvaldytų gaisrą. Yra žuvusiųjų, tačiau skaičius kol kas nepatikslinamas.

Ji taip pat anksčiau sakė reporteriams, kad gaisro priežastis kol kas nėra žinoma, o jo mastas – beprecedentis. Ji taip pat sakė, kad per 29 savo tarnybos metus dar nėra mačiusi tokio didelio masto gaisro.

Liudininkai: žmonės šaukė ir šoko pro langus

Grenfello dangoraižyje gyvenantis Paulas Menaceris, kuris kilus gaisrus miegojo 7 pastato aukšte, pranešė, kad gaisro signalizacija neįsijungė.

„Tuo metu miegojau. Mane pažadino tik žmonių šauksmai: „nešok, nešok iš pastato“ – ką žmonės tikriausiai darė, kad pabėgtų iš gaisro – tai buvo vienintelė priežastis, kodėl atsibudau“, - sakė vyras.

Jis nubėgo žemyn laiptais, o tuo metu „juodi dūmai plaukė jam į veidą“.

Moteris, sutikta netoli evakuacijos centro, kuri sutiko kalbėti anonimiškai, papasakojo žiniasklaidoje apie tai, ką matė prasidėjus gaisrui.

„Buvo moteris, kuri stovėjo už mane ir šaukė kažkam pažįstamam, esančiam septintajame aukšte. Ji bandė su juo kalbėti telefonu, ji buvo labai susijaudinusi, nes tuo metu liepsnojo butai. Atrodė, lyg jis šauktų jai atgal“, - pasakojo ji.

„Policija pasakė esantiems pastate mojuoti pro langus ar kitaip pranešti apie save, kad ugniagesiai galėtų juos išgelbėti, bet mes pagalvojome „kaip jie tai padarys“? Mačiau vėliau moterį, kuri buvo puolusi į isteriją. Ji pasakė, kad iššoko jos draugas. Pro jo langą matėsi liepsnos“, - sakė liudininkė.

Liudininkė Muna Ali sako, kad liepsnos pastate „žaibiškai išplito per pusvalandį“. Ji pridūrė: „liepsnos – niekada nemačiau kažko panašaus, tai man tiesiog priminė rugsėjo 11-ąją“.

Įvykio liudininkė Zoe sakė BBC London radijui: „Kai gaisras prasidėjo, buvau pastate – ketvirtajame aukšte. Kažkas pradėjo belstis į mano duris pranešdamas, kad kilo gaisras ir kad turėčiau eiti lauk. Kai pradėjau eiti lauk, aplink buvo tiršti dūmai, bet gaisro signalizacija neįsijungė, kas iš tiesų gąsdino. Tada tiesiog nubėgau laiptais į apačią. Buvo galima matyti ugnį viename iš butų“, - pasakojo ji.

„Jie sakė, kad gaisrą sukėlė šaldytuvo šaldiklis, nežinau, kiek tame yra tiesos, bet kaip gaisras išplito nuo ketvirto aukšto į viršų tiesiog gąsdino. Kai nulipau į apačią, mačiau žmones pastate, kurie junginėjo savo virtuvių, svetainių šviesas, kad atkreiptų į save dėmesį. Tikiuosi, kad jiems pavyko išeiti iš pastato. Žmonės pradėjo panikuoti, daužė langus, pradėjo kristi nuolaužos“, - pasakojo Zoe.

Gaisro liudininkas Jody Martinas sakė, kad atbėgo į įvykio vietą tada, kai atvyko pirmosios ugniagesių brigados.

„Bėgau aplink pastatą ieškodamas avarinio išėjimo ir niekur nepamačiau, kad būtų aiškus toks išėjimas. Aplink krito daug nuolaužų“, - sakė jis BBC.

„Tada prasibroviau į antrą aukštą ir kai patekau į koridorių, supratau, kad ten yra labai daug dūmų. Mačiau vieną krentantį žmogų, mačiau vieną moterį, kuri laikė savo kūdikį iškėlus pro langą... girdėjau šauksmus, šaukiau, kad visi liptų žemyn, bet jie sakė: „mes negalime palikti savo butų, koridoriuose yra per daug dūmų“, - pasakojo liudininkas.

Liudininkas Zeinabas Jafaris pasakojo girdėjęs šaukiančius žmones. „Pažiūrėjau pro savo balkoną ir pamačiau, kad dega pastatas. Tada pažiūrėjau į apačią ir pamačiau, kad dega pastato apatiniai aukštai, bet gaisras išplito į viršų žaibišku greičiu“, - pasakojo jis.

I don't think I've ever seen anything like this. Those poor people 😔 #GrenfellTower

pic.twitter.com/Fj7O1f2jMJ
— Alex McCarthy (@Al_Mac8) June 14, 2017

Nuo liepsnos nukentėjo net ugniagesiai

Netoliese gyvenanti slaugytoja Simone Williams buvo viena iš pirmųjų, atskubėjusių prie liepsnų apimto pastato. Ji pasakoja, kaip su siaubu stebėjo pragaištingas į viršų kylančias liepsnas ir matė žmones, pro langus tarsi vėliavomis mosuojančius drabužiais ir pan.

„Nieko panašaus nesu mačiusi. Viliuosi, kad niekada daugiau ir nepamatysiu“, – sakė ji.

Anot S. Williams, net ugniagesiams, pabuvojusiems pastato viduje, prireikė medikų pagalbos. „Ten buvo labai karšta. Nuo pažeidimų neapsaugojo net speciali ugniagesių dėvima apranga“, – kalbėjo moteris.

Vieną akimirką gal 30 ar 40 vyrų buvo pasirengę įsiveržti į dangoraižį, kad galėtų padėti savo artimiesiems, bet buvo sustabdyti tvarkos sergėtojų, nes toks elgesys buvo labai rizikingas. „Ir kaip gi liepti negelbėti, tarkim, žmonos ar vaikų?“ – kalbėjo slaugytoja.

Moteris pridūrė, kad didžiausią siaubą jai kelia mintis apie vaikus, kurie vakare nėjo miegoti, žinodami, kad kitą dieną, kaip paprastai, eis į mokyklą.

„Likimas pasikeičia per kelias sekundes ir niekas nežino, kodėl“, – svarstė S. Williams.

Gyventojai skundėsi dėl saugumo

Neseniai „Grenfell Tower“ buvo baigta rekonstrukcija, kainavusi 10 milijonų svarų (11,35 milijono eurų). Darbus vykdė statybų grupė „Rydon“. Rekonstrukcija baigta 2016 metų liepą.

Dangoraižis pastatytas aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Kaip teigiama kompanijos interneto svetainėje, rekonstrukcijos metu buvo pakeista eksterjero apdaila, langai.

Taip pat pirmuose keturiuose aukštuose įrengti papildomi būstai.

„Būtina užduoti rimtus klausimus vietos tarybai ir gelbėjimo tarnybų vadovams“, - CNN sakė vietos aktyvistas.

Jis sako, kad vieno tinklaraščio autorius, kuris gyveno šiame dangoraižyje, bandė keletą kartų kelti klausimą dėl pastato saugumo ir „galimybės, kad labai lengvai kils gaisras“.

„Tai yra esmė, kas iš tiesų vyksta šioje teritorijoje, skirtumas tarp Šiaurės Kensingtono ir (kitų Londono rajonų - red.),“ - sakė Nile'as Hailstonesas. „Čia, Šiaurės Kensingtone, atrodo, mūsų gyvybės nėra vertinamos rimtai“, - sakė jis.

Londono meras: nurodymas, kaip elgti gaisro atveju, bus išnagrinėtas

Pasak kai kurių namo gyventojų, anksčiau jiems buvo duotas nurodymas kilus gaisrui likti butuose ir užsidarius duris laukti, kol atvyks gelbėtojai.

Londono meras Sadiqas Khanas patikino, kad šis nurodymas bus išnagrinėtas, skelbia BBC.

„Tai vienas iš klausimų, kurį tikrai ne be pagrindo kelia daugiabučio namo gyventojai. Laimei, žmonės neliko butuose, o išbėgo į saugią vietą“, – sakė meras.

„Visame Londone yra labai daug daugiabučių pastatų, todėl negalima leisti, kad žmonių gyvybei grėstų pavojus vien dėl neteisingų nurodymų arba todėl, kad, kaip teigiama, daugiabučiai yra netinkamai įrengti ir prižiūrimi“, – pridūrė meras.

Pastate vis dar yra žmonių

Sveikatos apsaugos tarnybos išplatino pranešimą, kuriame pranešama, kad apie 30 žmonių iš pastato buvo paguldyti į ligoninę dėl gaisro sukeltų sveikatos sutrikimų, nudegimų. Įvykio vietoje dirba apie 20 greitosios pagalbos ekipažų.

Ugniagesių brigada nurodė, kad 40 automobilių ir 200 gelbėtojų buvo pasiųsti gesinti liepsnojančio pastato „Grenfell Tower“, kuriame yra 120 butų.

Gaisras – nuo 2-ojo iki viršutinio 27-ojo pastato aukšto“, – sakoma ugniagesių tarnybos „Twitter“ žinutėje.

Policijos pranešime nurodoma, kad 1 val. 16 min. vietos (3 val. 16 min. Lietuvos) laiku buvo gautas iškvietimas dėl „didelio gaisro daugiabutyje, esančiame (gyvenamajame komplekse) „Lancaster West Estate“.

Įvykio liudininkai pasakojo girdėję klyksmus iš viršutinių aukštų, o vienas gyventojas matėsi karštligiškai mojuojantis baltu audeklus. Liudininkai sako matantis prie langų stovinčius žmones aukštesniuose pastato aukštuose.

Mažiausiai 15 žmonių buvo hospitalizuoti dėl „įvairių sužeidimų“; dalis jų apsinuodijimo dūmais, nurodė greitosios pagalbos tarnyba.

Pasak pareigūnų, 1974 metų statybos pastatas yra evakuojamas.

Ugniagesiai dirba naudodami kvėpavimo aparatus itin sunkiomis ir sudėtingomis sąlygomis, kad suvaldytų šį gaisrą“, – sakė Londono ugniagesių brigados komisaro pavaduotojas Danas Daly.

„Tai labai didelis ir labai rimtas incidentas. Pasiuntėme daug išteklių ir specializuotos įrangos“, – pridūrė jis.

Londono meras Sadiqas Khanas tviteryje parašė: “(Pastate) „Grenfell Tower“ paskelbtas didelis incidentas.“

Šalimais gyvenantis aktorius ir rašytojas Timas Downie sakė: „Šiurpu. Visas pastatas apgaubtas liepsnų. Jo nebeliko. Tik laiko klausimas, kad šis pastatas sugrius.“

Liepsnoja jau daugiau nei 7 valandas

Praėjus ilgiau kaip keturioms valandoms liepsnos vis dar nebuvo suvaldytos. Pareigūnai apsupo pastatą ir neleidžia prie jo artintis žmonėms; baiminamasi, kad namas gali sugriūti, nurodė valstybinis transliuotojas BBC.

Greitosios pagalbos tarnybos pranešime aplinkinių namų gyventojams patariama užsidaryti langus ir duris, kad neprasiskverbtų rajone tvyrantys tiršti dūmai.

Kaip pranešama, vietos gyventojai dar prieš metus perspėjo apie gaisro pavojų dėl šiukšlių, susikaupusių per remonto darbus.

„Šis reikalas kelia ypatingą susirūpinimą, nes per renovacijos darbus patekti į „Grenfell Tower“ ir iš jo išeiti galima tik per vienas duris“, – rašoma vietos aktyvistų kuopelės „Greenfell Action Group“ tinklaraštyje.

„Nesinori net galvoti apie potencialą kilti gaisrui bendrojo naudojimo patalpose, koridoriuose, nes gyventojai įstrigtų pastate be jokios galimybės ištrūkti“, – sakoma toje žinutėje.

Trečiadienį paryčiais vakarų Londone esančiame 27 aukštų daugiabutyje kilo gaisras. Anglijos lietuviai, turite daugiau informacijos? Gyvenate netoliese? Matėte jį? Prašome pasidalinti informacija el. paštu pilieciai@delfi.lt!