„Be šio britų specialiųjų pajėgų kario būtų prarasta daugiau gyvybių“, – vieną aukšto rango šaltinį JK kariuomenėje cituoja „Daily Mirror“.

„Jo pasiaukojimą įsimins tie, ką jis išgelbėjo, o jo kolegos – pripažins ir tyliai garbins“, – sakė šaltinis.

Laikraščio žiniomis, vyras yra nedidelės „ryšių palaikymo“ komandos, bendradarbiaujančios su Kenijos specialiosiomis pajėgomis, narys.

„Daily Mirror“ cituoja buvusį specialiųjų pajėgų karį Chrisą Ryaną, sakiusį, kad vyriškis buvo „išėjęs į parduotuvę“, kai prasidėjo ataka.

Tuo metu dienraštis „The Times“ informuoja, kad jis jau „ilgą laiką tarnauja“ Specialiojoje oro tarnyboje (Special Air Service, SAS), Britanijos elitiniame specialiųjų pajėgų padalinyje.

Nuotraukose matyti, kaip džinsus, violetinį megztinį ir balaklavą dėvintis vyras gelbėja žmones. Jis taip pat dėvi neperšaunamą liemenę ir yra apsiginklavęs automatu bei pistoletu.

Britanijos vyriausybė nekomentuoja informacijos, susijusios su specialiosiomis pajėgomis.

Penki kovotojai iš grupuotės „al Shabab“, susijusios su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“, antradienį užpuolė prabangų viešbučio ir biurų kompleksą „DusitD2“ Nairobyje. Per išpuolį žuvo 21 žmogus.

Kenija trečiadienį paskelbė, kad ataka baigėsi, o visi penki užpuolikai buvo nukauti.

SAS karys

Aukų padaugėjo iki 21

Anksčiau šią savaitę Kenijos sostinėje surengto išpuolio, per kurį buvo atakuotas prabangus viešbučio ir parduotuvių kompleksas, aukų padaugėjo iki 21, trečiadienį pranešė policija ir pridūrė, kad taip pat žuvo penki kovotojai.

Įžūlų komplekso puolimą antradienį surengė su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusios džihadistų grupuotės „al Shabab“ kovotojai. Buvo suimti du žmonės, kaltinami talkinę užpuolikams.

Išpuolio komplekse „DusitD2“ aukų skaičius išaugo įvykio vietoje aptikus dar šešis kūnus ir nuo patirtų sužalojimų mirus vienam policijos pareigūnui, sakė Kenijos policijos vadas Josephas Boinnetas.

Per ataką buvo sužeisti 28 žmonės, visi jie gydomi ligoninėje.

SAS karys

Kiek anksčiau trečiadienį per televiziją kreipdamasis į tautą Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta paskelbė, kad po visą naktį trukusios operacijos saugumo pajėgos užėmė kompleksą, o visi puolime dalyvavę ekstremistai nukauti.

„Ieškosime visų asmenų, prisidėjusių prie šio niekingo akto finansavimo, planavimo ir įvykdymo“, – sakė jis.

Ši ataka dar kartą parodė, kad nepaisant pralaimėjimų mūšio lauke „al Shabab“, kurios kovotojai atakavo kompleksą apsiginklavę šautuvais ir sprogmenimis, vis dar pajėgi smogti Kenijos sostinei.

Per ataką žuvo 16 Kenijos piliečių, britas, amerikietis ir trys afrikiečių kilmės asmenys, kurių tautybės kol kas nenustatytos, nurodė policija.

Kaimyniniame Somalyje veikianti „al Shabab“ prisiėmė atsakomybę už komplekso puolimą. Ši ekstremistų grupuotė 2013 metais įvykdė 67 gyvybes nusinešusią ataką netoli „DusitD2“ esančiame prekybos centre „Westgate Mall“, o 2015-ųjų balandį atakavo Garisos universitetą, kur nužudė 147 žmones.

JAV antskrydžiai ir Afrikos Sąjungos pajėgos Somalyje suvaržė „al Shabab“ galimybes aktyviai veikti, tačiau ekstremistai įrodė tebeturintys pajėgumų rengti kruvinus išpuolius, keršydami už Kenijos karinę kampaniją prieš grupuotę.

Kruvinomis atakomis Kenijos sostinėje veikiausiai siekiama maksimaliai pakenkti šalies įvaizdžiui ir turizmo pramonei, kuri yra svarbus biudžeto pajamų šaltinis.

SAS karys

Antradienį vėlai vakare vyriausybė paskelbė, kad komplekso pastatai saugūs.Tačiau dar trečiadienį ryte rajone girdėjosi šūviai, o per naktį buvo išgelbėta daug žmonių, kurie buvo įstrigę apsiaustame komplekse. Trečiadienį išminuotojams komplekse ieškant sprogmenų, nugriaudėjo keli garsūs sprogimai.

Prezidentas U. Kenyatta apie saugumo pajėgų operacijos pabaigą paskelbė praėjus maždaug 20 valandų po pirmųjų pranešimų apie ataką.

Kenijos Raudonasis Kryžius pranešė, kad tebeieškoma maždaug 50 žmonių. Visgi manoma, kad dauguma dingusiais laikomų asmenų puolimo metu nebuvo komplekse.

Per ataką žuvęs amerikietis Jasonas Spindleris buvo vienas iš San Fransiske įsikūrusios verslo ir investicijų konsultacijų įmonės „I-DEV International“ įkūrėjų bei jos vadovas. Jo tėvas Josephas sakė, kad sūnus padėjo tarptautinėmis kompanijomis ieškoti verslo partnerių Kenijoje.

Hjustone užaugusiam J. Spindleriui per plauką pavyko išvengti mirties per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas. Tuo metu jis dirbo Pasaulio prekybos centre įsikūrusioje finansų įmonėje. Tą rytą vyras vėlavo į darbą ir kaip tik išėjo iš metro stoties, kai griuvo pirmasis bokštas.