Žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ išplatintos palydovu darytos nuotraukos sustiprino nerimą, kad „Boko Haram“ įvykdė šiurpiausią ir žiauriausią iš visų ikišiolinių išpuolių, informuoja smh.com.au.

Palydovo nuotraukose matyti katastrofiškai nusiaubti du miestai, iš kurių vieną per keturias dienas praktiškai nušlavė nuo žemės paviršiaus, – teigė „Amnesty International“ Nigerijos tyrėjas Danielis Eyre‘as. – Iš visų „Boko Haram“ išpuolių šis didžiausias ir destruktyviausias. Tai sąmoningas išpuolis prieš civilius, kurių namai, klinikos ir mokyklos dabar – apdegę griuvėsiai.“

Nigerijos valdžia praneša, kad žuvo apie 2 000 kaimo gyventojų, kuriuos nušovė bandančius bėgti arba sudegino besislepiančius namuose.

„Amnesty International“ teigia, jog palydovu darytos nuotraukos – neginčijami, šokiruojantys puolimų masto įrodymai, apie kuriuos anksčiau spręsta tik iš pokalbių su liudininkais telefonu.

„Amnesty International“ skaičiavimu, sugriauta 3 700 statinių.

Apie 4 kvadratinių kilometrų dydžio miestelyje Doron Baga sugriauta arba pelenais paversta apie 3 100 statinių, gretimame dar mažesniame Baga miestelyje – apie 620 pastatų.

D. Eyre‘as aiškina: „Daugumos sausio 2 d. nuotraukose matytų medinių žvejų valčių palei Čado ežero pakrantę sausio 7-osios nuotraukose nebematyti, tai sutampa su mačiusiųjų liudijimu, jog nevilties apimti gyventojai pabėgo valtimis.“

„Boko Haram“ smogė nauju siaubingu ginklu – 10-15 m. susisprogdinančiais vaikais savižudžiais.

„Pažvelgiau aukštyn, visur matėsi žmonių kūnų dalys, paskui pamačiau perpus perkirstą mažos mergaitės kūną“, – Ibrahimu Abu prisistatęs vyras pasakojo žurnalistams po sprogimo netoli lauko kavinės (į pietvakarius nuo Bagos), kurioje sėdėjo su draugais.

Vyriškis teigė, jog iš siaubo jį suparalyžiavo. Jis sakė matęs, kaip iš po griuvėsių ištraukė vaiko kūną, paskui dar keturis negyvus vaikus ir 26 sužeistus.

Šiaurės rytų Nigerijos valstijų Bornu, Jobės ir Adamavos, kurios ribojasi su Čadu, Nigeriu ir Kamerūnu, gyventojams gresia dvigubas pavojus – jie patiria mirtį nešančius „Boko Haram“ išpuolius, neva už tai, kad remia nacionalinę kariuomenę, taip pat kenčia nuo mirtinų nacionalinės kariuomenės išpuolių tariamai už tai, kad remia „Boko Haram“.

O baisiausia tai, kad per pastaruosius išpuolius nacionalinė kariuomenė, užuot kovojusi su „Boko Haram“, pabėgo, palikusi likimo valiai daugiau nei 20 000 vietos gyventojų.

Vyresnio amžiaus vyras pasakojo „Amnesty International“: „Jie nužudė tiek daug žmonių – mačiau apie 100 nužudytų Bagoje tuo metu. Aš pabėgau į krūmus, o mums bėgant jie šaudė ir žudė...“

Kitas vyriškis pasakojo apie šiurpius išgyvenimus: „Penkis kilometrus vis užkliūdavau už žuvusių kūnų...“

Moteris teigė: „Nežinau, kiek, bet kūnai gulėjo visur, kur tik pažiūrėjus.“

Žudė visus – net vaikus ir gimdančią moterį. Liudininkas pasakojo apie gimdyvės žūtį: „Pusė kūdikio jau matėsi, o ji šitaip ir mirė.“

Na o pernai Chiboko mieste ir Borno valstijoje „Boko Haram“ pardavė į vergiją šimtus mergaičių – kovotojai apieškojo krūmus, suvarė iš jų moteris, vaikus ir senyvo amžiaus žmones.

Liudininkė pasakojo „Amnesty International“: „Boko Haram“ paėmė į nelaisvę apie 300 moterų, laikė mus mokykloje Bagoje. Po keturių dienų vyresnes moteris, motinas ir daugumą vaikų paleido, jaunesnes moteris vis dar laiko nelaisvėje.“

Dabar ypatingai suintensyvėję žiaurumai prasidėjo 2009 m., kai „Boko Haram“ ėmė puldinėti institucinės ir valstybinės reikšmės įstaigas – policijos nuovadas, mokyklas, bažnyčias, valstybinius pastatus.

Kaip ir „Islamo valstybė Irake ir Sirijoje“ (ISIS), „Boko Haram“ nori kalifato, kuriame galiotų šariato įstatymai.

Antrą 2014-ųjų pusmetį „Boko Haram“ užgrobė daugiau nei 20 miestų Šiaurės Rytuose, taip pradėjo rengti išpuolius į Čadą ir Kamerūną bei nužudė tūkstančius žmonių (Nigerijoje nužudyta apie 2 mln. gyventojų).

„Boko Haram“ reiškia „Vakarietiškas išsilavinimas draudžiamas“ ir yra populiarus judėjimo pavadinimas, kuris pompastiškiau dar vadinamas „Jama‘atu Ahlis Sunna Lidda‘awati wal-Jihad“, o tai reiškia „Žmonės, įsipareigoję propaguoti pranašo mokymus ir džihadą“.

Šiuolaikinė Nigerija dėl daugybės priežasčių yra tokios grupuotės, kaip „Boko Haram“, taikinys. Šalis buvo kolonija, joje sumišusios krikščionių ir musulmonų bendruomenės. Iš dalies dėl šiaurinės gamybos bazės žlugimo po 1995 m., kai Nigerija prisijungė prie Pasaulio prekybos organizacijos, šalyje ėmė klestėti skurdas, tai irgi viena iš priežasčių. Galiausiai šalyje klesti korupcija, o kariuomenė garsėja bailumu.

Kano valstijos gubernatorius, įgijęs išsilavinimą Britanijoje, Rabiu Musa Kwankwaso pernai teigė leidiniui „Los Angeles Times“: „Yra stipri sąsaja tarp skurdo, nedarbo, neraštingumo bei maištų ir nesaugumo. Sukilėliams lengva užverbuoti nuskurdusį, bent kažko suvalgyti ieškantį žmogų, kaip ir bedarbį ir neraštingą, būtent tai ir vyksta.“

Nors vyriausybės atstovas karštai tvirtino, kad saugumo pajėgos surengė atsakomąjį išpuolį, siekdamos atgauti Bagą, vietos gyventojai sako, jog nieko nevyksta ir tai tėra propaganda.

„Boko Haram“ įtaka institucijų valdžiai Nigerijoje buvo akcentuota dar 2012 m. – prezidentas Goodluckas Jonathanas teigė, jog prijaučiančiųjų judėjimui yra vykdomoje valdžioje, netgi teisėsaugos sistemoje, tokių yra ir ginkluotosiose pajėgose, policijoje bei kitose saugumo agentūrose.

Pastaruosius 15 metų aukšto rango kariuomenės pareigūnams pateikiami kaltinimai dėl žvalgybinių duomenų bei amunicijos perdavimo „Boko Haram“, o tarp eilinių karių apie 50-iai buvo pateikti kaltinimai dėl maištavimo ir bailumo.

Todėl Vašingtonas ir kitos Vakarų sostinės nenori dalintis žvalgybine informacija su Nigerija bei teikti ginklų ir amunicijos jos saugumo pajėgoms.

Pasaulio dėmesys nukreiptas į ISIS, kiek mažiau dėmesio skiriama Somalio islamistų judėjimui „Al Shabab“ Rytų Afrikoje, na o pastangos sutelkti tarptautinį atsaką į „Boko Haram“ išpuolius Afrikoje ir už jos ribų, regis, žlugo.

Nigeris buvo viena iš kelių valstybių, sureagavusi į Prancūzijos raginimą dislokuoti karius Bagos regione, tačiau ji atšaukė karines dar iki pastarųjų išpuolių. Nigerio vyriausybės atstovas spaudai teigė žurnalistams: „Kaip žinote, Baga kontroliuojama „Boko Haram“ teroristų, jei miestas nebus perimtas iš jų kontrolės, kariuomenės dar kartą nesiųsime.“

Kembridžo universiteto istorikas Davidas Motadelis įspėja – kai tokie judėjimai kuria savo kalifatus ir trukdo valstybės veiklai, jie gali išplisti.

Ragindamas kurti tokio pobūdžio judėjimams kelią užkirsiančią strategiją, jis rašė: „Bet turint omenyje, kad JAV ir jos sąjungininkės vargiai skirs didelius karinius išteklius, būtinus įveikti „Islamo valstybei“, juo labiau kitoms džihadistinėms valstybėms, geriausia politika būtų neleisti plisti (tokiems judėjimams), remti vietos oponentus ir suvaldyti galimą grupuotės žlugimą.“

Pasaulis reagavo į „Boko Haram“ masinį mergaičių mokinių pagrobimą Chiboke... Reakcija buvo pasipiktinimas ir trumpai gyvavusi kampanija socialiniuose tinklalapiuose. Tačiau siekiant pakeisti situaciją Nigerijoje, vien skambių antraščių nepakanka.