Tas 27 metų vyras, kuris jo telefone rastame klipe prisiekia ištikimybę „Islamo valstybei“ (IS), 2013 metų liepą nelegaliai iš Turkijos atvyko į Bulgariją ir gyveno ten iki 2014 metų vidurio, trečiadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerija Sofijoje.

„Per tą laikotarpį jis neatkreipė policijos dėmesio jokia antisocialine veikla“, – sakoma Bulgarijos vidaus reikalų ministerijos administracijos vadovo Georgio Kostovo pareiškime.

Vokietija atmetė to vyro prašymą suteikti prieglobstį ir turėjo netrukus deportuoti jį atgal į Bulgariją, bet sekmadienį jis įvykdė išpuolį Vokietijos pietuose esančiame Ansbache.

Policija nurodė, kad tas siras norėjo taikytis į festivalį po atviru dangumi, kuriame dalyvavo 2 500 žmonių, bet nebuvo įleistas, nes neturėjo bilieto, ir kuprinėje turėtą bombą susprogdino prie kavinės netoliese. Per sprogimą buvo sužeista 15 žmonių.

Bulgarijos visuomeninė televizija BNT du kartus ėmė interviu iš to vyro Sofijos pabėgėlių centre – 2013-ųjų rugsėjį ir lapkritį, o šį trečiadienį vėl parodė tą medžiagą.

Joje matyti sulysęs vyras ilgais plaukais, raudonai languotais marškiniais, kuris pakelia savo džinsų klešnę ir parodo šrapnelio paliktus randus.

Jis BNT sakė, kad Alepe buvo matematikos mokytojas, bet neteko šeimos ir sumokėjo kontrabandininkui, kad šis nelegaliai nugabentų jį iš Turkijos į Bulgariją, iš kurios vis vylėsi pasiekti Vokietiją, Austriją ar kurią nors Skandinavijos šalį.

Antrame interviu jis skundėsi, kad sukčiai paėmė iš jo pinigus žadėdami rasti vietą gyventi ne prieglaudoje, bet jį apgavo ir paliko jį gatvėje, ir jis turėjęs prašyti maisto iš kitų pabėgėlių.

BNT žurnalistė Teodora Asenova, kuri ėmė iš jo interviu, jį apibūdino kaip „gan ramų, santūrų, net drovų“ žmogų.

„Galėjai matyti jo akyse, kad jis yra žmogus, neturintis ko prarasti, bet jis nebuvo agresyvus“, – trečiadienį BNT sakė T. Asenova.

Ji prisiminė, kaip jis sakė, kad „nepritaria smurtui ir neskirsto žmonių pagal jų tikėjimą ar religiją“, bet ji taip pat mano, kad jis buvo „naivus“ ir kad juo „būtų buvę galima manipuliuoti“.

Po minimo išpuolio su džihadistais susijusi naujienų agentūra „Amaq“ pranešė, kad išpuolio vykdytojas yra „Islamo valstybės“ karys“, „reagavęs į raginimus taikytis į šalis koalicijoje, kovojančioje“ su IS.

Bulgarijos pareigūnai sakė nematantys požymių, kad jis būtų radikalizavęsis.

2013 metų gruodį minimam vyrui buvo suteikta „humanitarinė apsauga“, trečiadienį sakė Bulgarijos valstybinės pabėgėlių agentūros pirmininkė Petia Pervanova.

Ne taip kaip pabėgėlio statutas, humanitarinė apsauga nesuteikia teisės laisvai keliauti be vizos. P.Pervanova nesakė, kaip tas siras galėjo išvykti iš Bulgarijos.