Australija tą susitikimą organizuoja Brisbano mieste, o iki šiol tiksliai nebuvo žinoma, ar V. Putinas jame dalyvaus.

Tačiau iždo sekretorius Joe Hockey sekmadienį patvirtino, kad Kremliaus vadovas atvyks, nors išlieka didelis susirūpinimas dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje per kelis pastaruosius mėnesius.

T. Abbottas nevengė griežtos retorikos Rusijos atžvilgiu po to, kai liepą virš rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinis laineris ir žuvo visi 298 juo skridę žmonės, įskaitant 38 piliečius arba gyventojus.

Premjeras pirmadienį sakė, kad mes iššūkį V. Putinui dėl tos tragedijos.

„Ketinu stovėti veidu į poną Putiną – aš tikrai tai padarysiu“, – T. Abbottas sakė žurnalistams, pavartodamas australų sporto terminą, nusakantį žaidėjų konfrontaciją.

„Ketinu pasakyti ponui Putinui, kad buvo nužudyta australų ir kad juos nužudė Rusijos remiami sukilėliai, naudodami Rusijos perduotą įrangą. Mes dėl esame labai nepatenkinti“, – pabrėžė jis.

„Sutinkame, kad jūs nenorėjote, kad taip nutiktų, – pridūrė T. Abbottas. – Tačiau dabar reikalaujame jūsų visokeriopo bendradarbiavimo atliekant baudžiamąjį tyrimą, o jeigu tas baudžiamasis tyrimas įvardys įtariamuosius, kuriems jūs turite tam tikros įtakos, jie turės būti suimti, o teisingumas turės būti įvykdytas.“

Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Maskvos palaikomus separatistus numušus tą lėktuvą raketa „žemė oras“, paleista iš zenitinio komplekso „Buk“, kuris sukilėliai gavo iš Rusijos. Maskva šiuos kaltinimus neigė ir tvirtino, kad dėl tos katastrofos kaltas Kijevas.

Australija iš pradžių priešinosi V.Putino dalyvavimui G-20 viršūnių susitikime, tačiau šios grupės narės nurodė, kad jis turėtų dalyvauti, kad būtų galima tartis dėl sprendimų geopolitinei įtampai mažinti.

„Nors Australija šiemet pirmininkauja G-20, mes negalime priiminėti vienašališkų sprendimų. Tai turi būti daroma bendru sutarimu, o G-20 konsensusas – jog Rusija turėtų atvykti“, – aiškino T.Abbottas.

„Dabar manau, kad bus daug griežtų pokalbių su Rusija, ir numanau, kad mano pokalbis su ponu Putinu bus griežčiausias iš visų, – pridūrė jis. – Tačiau bet kuriuo atveju ne mums spręsti, kas yra ir kas nėra G-20 narė. Aš noriu, kad G-20 tęstųsi. Noriu, kad Australia turi būti konstruktyvi ir stipri G-20 narė. Nenoriu būti G-20 ardytojas.“

G-20 lyderių susitikimas vyks lapkričio 15–16 dienomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (532)