Rusijos intervencija Ukrainoje yra tarptautinės teisės pažeidimas, kuris lėmė, jog buvo nutraukti mūsų dialogai kariniu lygiu. Todėl mes nebeįtraukėme Rusijos į priešraketinės gynybos klausimo svarstymą“, - pažymėjo E. Ban.

Be kita ko, Vašingtonas taip pat atsisakė įvesti apribojimų priešraketinei gynybai, kuriuos pasiūlė Rusija, pridūrė E. Ban.

Rusija ir NATO per viršūnių susitikimą Lisabonoje 2010 metais susitarė bendradarbiauti kuriant Europos priešraketinę gynybos sistemą. Aljansas ir JAV tvirtina, kad skydas apsaugos NATO nares nuo Šiaurės Korėjos ir Irano raketų ir nebus nukreiptas prieš Rusiją. Tačiau, Vašingtonui atsisakius pateikti Maskvai garantijų, kad projektas nekels grėsmės rusų branduolinėms pajėgoms, dialogas įstrigo.

Kremlius iš pradžių pasiūlė NATO sukurti bendrą Europos priešraketinės gynybos sistemą, paremtą sektorių kontrolės principu. Pagal scenarijų kiekviena NATO partnerė būtų atsakinga už tam tikrą regioną, o Rusija kontroliuotų Baltijos regiono oro erdvę. Tačiau planas buvo atmestas argumentuojant Aljanso susitarimo dėl kolektyvinio saugumo penktu straipsniu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (611)