Luhansko srities Krasnij Lucho kaimo 60-metė gyventoja Olga keliauja į Ukrainos vyriausybės kontroliuojamą Luhansko teritoriją tam, kad galėtų atsiimti savo pensiją. Jai priklauso 1100 grivinų (193 Lt) per mėnesį. Kaip ir kiti pensininkai ji rado būdą, kaip apeiti Ukrainos vyriausybės sprendimą – užregistravo savo gyvenamąją vietą Ukrainos vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, nors ten ir negyvena.

Pensininkė nenorėjo atskleisti savo pavardės, nes bijo galimų nuobaudų dėl to, kad pensiją gauna ir iš Rusijos remiamos Luhansko administracijos. Taip pensininkė gauna papildomus 1800 grivinų (314, 20 Lt) ir teigia vis dar laukianti žadėto pensijų didėjimo.

„Jie pažadėjo, kad gyvensime taip, kaip Sovietų Sąjungoje“, – džiaugėsi senolė.

Lysyčansko pensijų fondo vadovė Mariya Kosheleva teigė, kad pensininkai privalo pateikti dokumentus įrodančius, kad asmuo turi teisę į pensiją ir taip pat pasiimti kitą Lysyčansko gyventoją, kuris patvirtintų, kad pareiškėjas tikrai ten gyvena. Nuo rugsėjo šiame mieste paraiškas pensijoms pateikė 25 tūkst. gyventojų, tačiau pinigai buvo išmokėti tik 13 tūkst. gyventojų. Prieš prasidedant karui miestelyje gyveno daugiau nei 100 tūkst. gyventojų.

Tokie patys procesai fiksuojami ir Donbaso srityje. Artyomovsko miesto meras Oleksiy Reva pasakojo, kad į miestą iš okupuotų teritorijų atvyko 48 tūkst. pensijų ir kitų socialinių išmokų gavėjų.

Ukrainos vyriausybės įsakymu, iki šių metų pabaigos okupuotų teritorijų gyventojams privaloma pateikti dokumentus, įrodančius, kad asmuo gyvena Ukrainos vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje. Įvedus šią tvarką, paraiškų dėl pensijų ženkliai sumažėjo. Lysyčansko mieste nuo šio įsakymo įsigaliojimo kreiptasi tik 941 kartą.

Pensininkai norintys išsaugoti savo ukrainietiškas pensijas dažnai persiregistruoja. Novogorodsko miesto meras Mykola Lenko pripažino, kad kiekvienam jo darbuotojui tenka registruoti apie dešimt gyventojų iš okupuotų teritorijų savo namų adresu tam, kad jie galėtų gauti savo socialines garantijas ir išmokas. M. Lenko miestas kontroliuojamas Ukrainos centrinės valdžios.

Lysyčansko pensijų fondo vadovė M. Kosholeva taip pat pripažino, kad fondas vykdė tokią pačią veiklą ir darbuotojai registruodavo senjorus savo namų adresu, kad jie gautų pensijas.

Ukrainos vyriausybės sprendimas nemokėti išmokų prorusiškų separatistų kontroliuojamose teritorijose vertinamas kontraversiškai. Palaikantys Ukrainos vyriausybės sprendimą, teigė, kad okupuotų sričių gyventojai gali gauti išmokas iš separatistų administracijos ir jų rėmėjų Rusijoje arba tiesiog išvykti iš okupuotų regionų.

Kritikai su tuo nesutinka ir teigia, kad vyriausybė neatsižvelgia į tuos, kurie keliauti negali ir taip praktiškai palieka juos likimo valiai, pasmerkia laviruoti ties išlikimo riba.

„O kas jeigu žmogus negali vaikščioti, yra ligonis, todėl guli ant lovos“, – savo pasipiktinimą sprendimu dėstė Novogorodsko miesto meras M. Lenko. Artyomovsko miesto meras Oleksiy Reva teigė, kad žmonės tiesiog negali sau leisti prabangos persikelti į Ukrainos valdomą teritoriją ir kartu išlaikyti savo būstus prorusiškų separatistų užimtose teritorijose.

„Ką reikia daryti vienišai mamai, kuri penkis mėnesius negauna už vaiką skiriamų socialinių pašalpų? Tai didžiuliai kiekiai žmonių, paliktų likimo valiai. Tai yra humanitarinė katastrofa“, – pabrėžė O. Reva

Piniginiai klausimai skirtingose vietovėse gerokai skiriasi. Kai kurie, tokie kaip jau minėta pensininkė Olga, sugeba gauti dvigubą pensiją, tiek Ukrainos vyriausybės, tiek ir separatistų administracijos, tačiau pensininkas Dmitry Vasilesk iš Pervomaisko teigia, kad jo mieste gyventojai negauna apskritai jokių išmokų, nes tiesiog nėra pinigų. Dėl šios priežasties jis persikraustė į Lysyčanską.

Socialiniuose tinkluose netgi pasirodo pranešimų apie badą prorusiškų separatistų kontroliuojamose teritorijose ir masinius protestus, tačiau kol kas tokia informacija dar nėra patvirtinta. Abu kalbinti pensininkai teigė, kad žmonėms tampa sunku sudurti galą su galu, tačiau situacija sudėtingesnė Pervomaiske.

Kai kurie stebėtojai teigia, kad ekonominės problemos ir išmokų trūkumas separatistiniuose regionuose daro įtaką ir žmonių politinėms pažiūroms. Tuo tarpu, kai vieni Ukrainos gyventojai pradeda matyti gyvenimo Ukrainos valdomoje teritorijoje privalumus, kiti bet kokiomis aplinkybėmis vis dar palaiko prorusiškus separatistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1469)