Sirijos prezidentą Basharą al Assadą palaikantys Maskva ir Teheranas bei svarbi opozicijos frakcijų rėmėja Ankara gegužę susitarė įkurti keturias vadinamas „deeskalavimo“ zonas. Tai naujausias tarptautinis bandymas sumažinti smurtą karo niokojamoje šalyje, kurioje nuo 2011 metų kovo, kai prasidėjo Sirijos konfliktas, jau žuvo daugiau kaip 320 tūkst. žmonių.

Nors iš karto po šio susitarimo smurtas atslūgo, tačiau vėliau kai kuriose vietose kovos veiksmai vėl atsinaujino. Dabar derybininkai turi galutinai susitarti dėl šių zonų ribų ir nuspręsti, kas jas kontroliuos.

Rusijos vyriausias derybininkas Aleksejus Lavrentjevas žurnalistams Astanoje sakė, kad šiais klausimais „vyksta diskusijos“, tačiau „susitarimas dar nepasiektas“.

Iki trečiadienio vyksiančius susitikimus, kuriuose dalyvaus ir Sirijos režimo bei sukilėlių atstovai, paskutinę dieną turėtų užbaigti bendra visų dalyvių sesija. Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijai Steffanas de Mistura taip pat dalyvauja derybininkų susitikimuose.

Gegužę priimtame susitarime buvo iš esmės susitarta dėl zonų, kuriose sukilėliai ir vyriausybės pajėgos šešiems mėnesiams turės nutraukti kovos veiksmus, uždrausti lėktuvų skrydžius. Tačiau Rusija, Turkija ir Iranas nespėjo nustatyti šių zonų tikslių ribų iki numatyto birželio 4 dienos termino.

Manoma, kad šiose keturiose saugumo zonose gyvena daugiau nei 2,5 mln. žmonių. Šios zonos apima sukilėlių kontroliuojamą Idlibo provinciją, šiaurines Homso provincijos dalis, rajonus šalies pietuose ir opozicijos Rytų Gutos anklavą netoli Damasko.

Panašu, kad sudėtingiausia bus nuspręsti, kurios šalys tyrėtų užtikrinti saugumą šiose zonose. Jau pranešama apie Turkijos ir Irano nesutarimus, siekiant sustiprinti savo įtaką šalyje.

Postūmį Astanos deryboms davė pirmadienį Sirijos armijos paskelbtas pranešimas apie vienašališką ugnies nutraukimą nuo liepos 6-osios vidurnakčio pietinėje Daraa, Kuneitros ir Suvaidos provincijose, kurios visos sudaro vieną iš keturių zonų.

Daraa provincijoje pastarosiomis savaitėmis vykę susirėmimai buvo nuožmiausi iš visų, pastaruoju metu kilusių saugumo zonose.

Tačiau AFP korespondentas pranešė, kad antradienį karo lėktuvai smūgiavo opozicijos kontroliuojamam Dumos miestui Rytų Gutos anklave netoli Damasko. Tai buvo pirmas toks smūgis nuo gegužės mėnesio, kai buvo paskelbtos vadinamosios deeskalavimo zonos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)