12 tūkstančių karių, iškėlę naujausius ginklus, 500 karinės technikos vienetų ir 200 lėktuvų užplūdo centrinę Kinijos sostinės Pekino gatvę.

Tačiau ne tik ši gatvė visiškai suparalyžiuota nuo vakar dienos – aplinkiniuose rajonuose uždarytos metro stotys bei keliai. Net ir aplinkiniams restoranams bei ligoninėms įsakyta ketvirtadienį užsidaryti.

Parodė „lėktuvnešių žudikėmis“ pramintas naujas raketas

Lėktuvnešių žudikėmis pramintos DF-21D
Kinija pademonstravo keliolika naujų raketų, kurias valstybinė žiniasklaida praminė „lėktuvnešių žudikėmis“, per ketvirtadienį Pekine surengtą didžiulį karinį paradą.

Vidutinio nuotolio priešlaivinės balistinės raketos DF-21D, kurios, pasak analitikų, gali būti veiksmingai panaudotos prieš JAV lėktuvnešius Ramiajame vandenyne, buvo vežamos Tianamenio aikštėje sostinės centre.

Demonstruoja galią, bet kariuomenę mažins

Specialistai spėja, kad tai didžiausias šių metų renginys Kinijoje. Ekspertai mano, kad Kinijos valdžia nori įrodyti savo dominavimą Pietų ir Rytų Kinijos jūrų ir Vakarų Ramiojo vandenyno regionuose.

Tačiau Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, sakydamas kalbą Pekine, paskelbė, kad šalies karines pajėgas ketinama kaip tik sumažinti – net trimis šimtais tūkstančių karių, bet kada tai bus padaryta, nepasakė.

Pekinas „nesieks hegemonijos“ pasaulyje, pažymėjo šalies vadovas.

Kinijos vadovybė jau kelis dešimtmečius mažina Liaudies išvadavimo armiją, turinčią 2,3 mln. karių, siekdama padaryti ją veiksmingesnę.

V. Putinas atvyko paskutinis

Vladimiras Putinas
Daugelis vakarų lyderių atsisakė dalyvauti iškilmėse, tačiau į paradą atvyko Rusijos ir Baltarusijos prezidentai, taip pat Jungtinių Tautų generalinis sekretorius.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ skelbia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stebėti parado atvyko paskutinis iš visų valstybių vadovų. Kinijos Komunistų partijos generalinis sekretorius Xi Jinpingas svečius pasitiko prie itin svarbių asmenų tribūnos ir į ją įžengė kartu su Rusijos lyderiu, rašo newsru.com.

Kinija švenčia pergalės prieš Japoniją 70-ąsias metines

Kinijos sostinėje ketvirtadienį prasidėjo didžiulė karinė ceremonija, minint pergalės prieš Japoniją Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines. Paradas vyko Pekino centrinėje Tiananmenio aikštėje, kur Mao Zedongas (Mao Dzedunas) 1949 metais paskelbė Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimą.

Xi Jinpingas
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas prižiūrėjo tas ceremonijas, važiuodamas juodu automobiliu pro tūkstančius karių ir šimtų tankų bei raketų prieš prasidedant paradui Tiananmenio aikštėje.

Kinijos „visiška pergalė“ prieš japonų invaziją „atkūrė Kinijos kaip didžiosios valstybės statusą pasaulyje“, pabrėžė Xi Jinpingas.

„Nepalaužiama Kinijos liaudis narsiai kovojo ir galiausiai laimėjo visišką pergalę prieš japonų militaristinius agresorius, tokiu būdu išsaugodami 5 000 metų senumo Kinijos civilizaciją ir apgindami taiką“, – pridūrė šalies vadovas.

Jis vadino tą aštuonerius metus trukusį konfliktą kaip „lemiamą mūšį tarp teisingumo ir blogio, tarp šviesos ir tamsos“.

Paradas buvo surengtas Kinijai vis griežčiau reiškiant savo pretenzijas teritoriniuose ginčuose su kaimyninėmis Azijos šalimis po to, kai šalies kariuomenės plėtrai buvo skiriama dviženklė procentinė dalis nuo bendrojo vidaus produkto.