Jei „vienos Kinijos“ principui, kuris reguliuoja santykius autonomiją turinčiu Taivanu, „iškiltų pavojus arba jis būtų sutrikdytas, apie patikimą ir nuolatinę Kinijos ir JAV santykių plėtrą bei dvišalį bendradarbiavimą pagrindinėse srityse nebegalėtų būti nė kalbos“, – per įprastą spaudos konferenciją nurodė Kinijos užsienio reikalų atstovas Geng Shuangas.

Pekinas laiko Taivaną savo „esminiu interesu“, susijusiu su Kinijos suverenitetu ir teritoriniu vientisumu, pabrėžė jis. „Vienos Kinijos“ politikos laikymasis yra santykių su JAV „politinis pagrindas“, pridūrė Geng Shuangas.

Šie komentarai pasirodė po sekmadienį paskelbto interviu su D. Trumpu. Respublikonas pareiškė, kad nesupranta, kodėl Vašingtonas privalo „laikytis „vienos Kinijos“ politikos, nebent sudarytume su Kinija sutartį dėl kitų dalykų, tarp jų ir prekybos“.

Jis ryžtingai teisino savo sprendimą anksčiau šį mėnesį telefonu pasikalbėti su demokratinę suverenumą turinčio Taivano lydere Tsai Ing-wen.

Pekinas Taivano nekontroliuoja jau daugiau kaip 60 metų, tačiau laiko jį neatsiejama savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti – net jeigu reikėtų panaudoti jėgą.

Nors Jungtinės Valstijos yra pagrindinės Taivano sąjungininkės ir ginklų tiekėjos, Vašingtonas nepalaiko oficialių diplomatinių ryšių su Taibėjumi nuo 1979 metų, kai paskelbė pripažįstąs „vienos Kinijos“ koncepciją.