Apie tai šeštadienį telefonu kalbėjo taip vadinamosios Naujosios Rusijos koordinacinio pagalbos teikimo centro vadovas Maskvoje Aleksejus Markovas ir teroristine Ukrainoje laikomos „Donecko liaudies respublikos“ ministras pirmininkas Aleksandras Zacharčenka.

Remiantis perimtu pokalbiu, separatistai ketina Donecke įkurti apklausoms skirtą izoliatorių, kur bus išmušinėjami prisipažinimai iš nelaisvėn paimtų Ukrainos karių, o vėliau jie bus išvežami į Rusijos teritoriją, kur jie bus „suimami“ už neva neteisėtą valstybinės sienos kirtimą ir tada bus rengiami parodomieji teisminiai procesai.

Pokalbio įrašą sekmadienį Kijeve įvykusioje trumpoje spaudos konferencijoje paviešino Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos žiniasklaidos atstovas Andrejus Lysenka.

Paviešintame pokalbyje A. Markovas pabrėžė, kad Vakarų valstybės neilgai trukus turėtų pripažinti „Donecko liaudies respubliką“ ir „Luhansko liaudies respubliką“ kaip teroristines organizacijas, o tai reiškia, kad prieš visas jiems talkinančias valstybes ir pavienius asmenis bus imtasi sankcijų.

„Rusijos valdžia mėgina juos aplenkti. Jie gavo užduotį artimiausiu metu surinkti daugybę duomenų (nuotraukas bei vaizdo įrašus) ir Naujosios Rusijos karo belaisvių prisipažinimus. Su manimi susisiekė žmonės iš Rusijos tiriamojo komiteto ir paprašė sutarti su „Donecko liaudies respublika“ dėl trijų dalykų“, - A. Markovas pasakė A. Zacharčenkai.

Aleksandras Zacharčenka
Pirmiausia, Rusijos tiriamojo komiteto darbuotojai planuoja apklausti Donbaso teritorijoje Ukrainos karius, kuriuos separatistai paėmė į nelaisvę. Vėliau juos planuojama išsiųsti į Rusiją, ten „sulaikyti“ ir surengtų garsius teisminius procesus dėl neteisėto valstybinės sienos kirtimo.

„Antra, labai prašoma rinkti visą informaciją apie Ukrainos pusėje kovojančius Rusijos piliečius. Duotas aiškus įsakymas imtis aktyvių operatyvinių veiksmų dėl šių asmenų. Pirmieji suėmimai Maskvoje ir Sankt Peterburge jau įvyko. Užduotis – palikti tą pusę visiškai be palaikymo, bent jau Rusijos teritorijoje“, - pabrėžė A. Makarovas.

Be to, separatistų koordinatorius iš Maskvos patikino, kad Rusija pasirengusi neoficialiai išsiųsti į Donbasą keletą patyrusių Rusijos tiriamojo komiteto darbuotojų.

„Taip Naujosios Rusijos tyrėjams būtų suteikta pagalba rengiant apklausas ir atliekant visus operatyvinius veiksmus teritorijoje. Žinoma, tai bus daroma su sąlyga, kad tai nevyks šalia fronto linijos. Idealiuoju atveju, jei Naujosios Rusijos valdžia sugebės suteikti nedideles patalpas su nedideliu rūsiu, skirtu laikinam ypač įdomių karo belaisvių laikymui. Žmonės iš Rusijos tiriamojo komiteto pasirengę suteikti bet kokią pagalbą: materialinę, techninę ar atsiųsti tinkamus žmones. Tokiu būdu bus siekiama atlikti karo belaisvių filtravimą ir galbūt, gaunant Naujosios Rusijos valdžios sutikimą, dalis šių belaisvių „netikėtai“ atsiras Rusijoje, kur jie bus tuoj pat suimami dėl neteisėto valstybinės sienos kirtimo“, - sakė A. Makarovas.

Koordinatorius A. Makarovas pranešė A. Zacharčenkai, kad jis jau spėjo pasikalbėti su „Klounu“, kuriam ši idėja patiko.

A. Zacharčenka perklausė, su kuo pasikalbėjo A. Makarovas. Tada A. Makarovas patikslino, kad kalbėjosi su „Caru“.

A. Makarovas ir A. Zacharčenka susitarė, kad Rusijos tiriamojo komiteto darbuotojai atvyks prie Ukrainos sienos šalia Zuhreso Donecko srityje. Ten juos pasitiks separatistai, kurie ir nuveš juos į Donecką.

Primenama, kad prorusiški separatistai ir atvykėliai iš Rusijos „šeimininkauja“ Donbase jau penkis mėnesius. Tiek pat laiko Rytų Ukrainoje tęsiama Antiteroristinė operacija.

Šią savaitę Rusijos kariuomenė atvirai įsiveržė į Pietryčių Ukrainą.