Dokumente cituojami „įtikinami įrodymai“ ir „įrodymai, atitinkantys tikėtiną cheminių ginklų naudojimą“ Sirijos vietovėse: Gutoje, Chan al Asale, Džobare, Sarakebe ir Ašrafija Sahnajoje.

Tačiau JT nurodė negalinčios patvirtinti tokių medžiagų panaudojimo dviejose iš septynių vietovių, kuriose buvo atlikti tyrimai: Baharijoje ir Šeik Maksude.

„Jungtinių Tautų misija daro išvadą, kad cheminiai ginklai buvo panaudoti per tebevykstantį konfliktą tarp šalių Sirijos Arabų Respublikoje“, – rašoma ataskaitoje, kurią parengė ekspertų grupė, vadovaujama švedo Ake Sellstromo.

Vis dėlto dokumente neįvardijami tų atakų kaltininkai, nes JT Saugumo Taryba šiai misijai nebuvo suteikusi įgaliojimų tai padaryti.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas pripažino, kad jo pajėgos turi cheminių ginklų ir pažadėjo perduoti juos tarptautiniams ekspertams. Tačiau lyderis tikino, kad jo pajėgos nenaudojo tų ginklų prieš civilius.

Vakarų ir arabų šalių vyriausybės, žmogaus teisių organizacijos bei Sirijos sukilėliai dėl tų atakų kaltina Damasko režimą. B.al Assadas ir jos sąjungininkai Maskva bei Teheranas kaltina sukilėlius.

A.Sellstromas, vadovavęs tyrimų misijai Sirijoje, preliminarias išvadas pateikė JT generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui rugsėjo 16 dieną.

Tame dokumente nurodoma, kad cheminiai ginklai buvo naudojami dideliu mastu ir kad esama aiškių įrodymų, jog zarino dujos buvo panaudotos per rugpjūčio 21-ąją surengtą ataką Rytų Gutoje netoli Damasko.

Galutinėje ataskaitoje sakoma, kad tyrėjų misija „surinko aiškių ir įtikinamų įrodymų, jog cheminiai ginklai taip pat buvo naudojami prieš civilius, įskaitant vaikus, gana dideliu mastu“ per ataką Gutoje.

„Daliai pacientų (gyvų likusių žmonių) buvo aiškiai diagnozuotas apnuodijimas fosforo organiniu junginiu, – rašoma išvadose. – Tų pačių pacientų kraujo ir šlapimo mėginiuose rasta zarino ir su zarinu susijusių medžiagų.“

Inspektoriai surinko „įtikinamos informacijos“, patvirtinančius įtarimus, jog cheminiai ginklai buvo panaudoti prieš karius ir civilius Chan al Asale per kovo 19 dieną įvykdytą ataką.

Džobare netoli Damasko inspektoriai „surinko įrodymų, atitinkančių tikėtiną cheminių ginklų panaudojimą“ rugpjūčio 24 dieną „prieš karius gana mažu mastu“.

Tačiau ataskaitoje sakoma, kad tyrėjai negalėjo „nustatyti ryšio tarp aukų, numanomo įvykio ir numanomos vietos“, nes tyrimai buvo atlikti „neturint pirminės informacijos apie pristatymo sistemą (sistemas) ir aplinkos mėginių, surinktų ir išanalizuotų užtikrinant priežiūrą“.

Sarakebe misijos nariai surinko įrodymų, kurie „byloja, jog cheminiai ginklai buvo panaudoti“ ten nedideliu mastu šių metų balandžio 29-ąją – „taip pat prieš civilius“.

Ašrafija Sahnajoje netoli Damasko inspektoriai surinko įrodymų, kurie „leidžia manyti“, kad cheminiai ginklai ten buvo panaudoti rugpjūčio 25 dieną „nedideliu mastu prieš karius“.

Tačiau toje vietovėje taip pat nebuvo nustatytas ryšys tarp numanomos atakos, jos vietos ir likusių gyvų žmonių, sakoma dokumente.

Prielaidos dėl esą toje vietovėje įvykdytos atakos taip pat nepatvirtina faktas, jog mėginiuose, paimtuose inspektorių „praėjus vienai savaitei ir vienam mėnesiui“ po incidento, nerasta jokių cheminių ginklų pėdsakų.

Baharijoje ir Šeik Maksude, kur cheminiai ginklai, kaip manoma, buvo panaudoti rugpjūčio 22-ąją ir balandžio 13-ąją, JT tyrėjai negalėjo patvirtinti tų pareiškimų.

Tiriant kraujo mėginius, paimtus iš žmonių, esą nukentėjusių per ataką Baharijoje, cheminio ginklo pėdsakų nebuvo rasta.

Sirijos režimas katino opoziciją panaudojus cheminius ginklus Chan al Asale, taip pat Džobare, Ašrafija Sahnajoje ir Baharijoje.

Apie kitus numanomus incidentus pranešė opozicija arba ją palaikančios Vakarų šalys.

Ataskaita, kurią A.Sellstromas ketvirtadienį pateikė Ban Ki-moonui, buvo išplatinta JT Saugumo Tarybos narėms. Planuojama, kad Saugumo Taryba šį dokumentą svarstys pirmadienį.

Ban Ki-moonas ataskaitą penktadienį turėtų pristatyti JT Generalinei Asamblėjai.

Pagal tarptautinį susitarimą, leidusį Damasko režimui išvengti JAV karinių smūgių ir tapusį pagrindu reikšmingai Saugumo Tarybos rezoliucijai, pavojingiausi Sirijos cheminiai ginklai turi būti išgabenti iš šalies iki gruodžio 31-osios ir sunaikinti iki ateinančių metų birželio 30-osios.