„Jam pasidavus LRA atsiduria pažeidžiamiausioje padėtyje“, – sakė armijos atstovas Paddy Ankunda, kuris pridūrė, kad D. Ongwenas iš pradžių pasidavė Centrinės Afrikos Respublikos „Seleka“ sukilėliams, o paskui buvo perduotas amerikiečių pajėgoms.

Tačiau lieka neaišku, ar JAV pajėgos dabar perduos D. Ongweną Ugandai, nes šį LRA vadą nusikaltimais žmoniškumui ir karo nusikaltimais kaltina Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT).

Paklaustas, ar JAV pajėgos išsiųs D. Ongweną į Ugandą, P. Ankunda atsakė: „Planuojame procedūras“.

Nors Uganda yra TBT signatarė ir teisiškai yra įpareigota perduoti D. Ongweną šiam Hagoje įsikūrusiam teismui, prezidentas Yoweri Museveni praėjusį mėnesį ragino Afrikos valstybes pasitraukti iš TBT ir kaltino Teismą tuo, kad jis naudojamas kaip „įrankis taikytis“ į Afrikos žemyną.

D. Ongwenas yra laikomas Centrinės Afrikos Respublikos pietryčiuose esančiame Obo mieste, netoli sienos su Pietų Sudanu ir Kongo Demokratine Respublika, pridūrė P. Ankunda.

Ugandos patvirtinimas, kad D. Ongwenas pasidavė, pasirodė po to, kai JAV valstybės departamentas antradienį paskelbė, jog vyrą, kuris teigia esantis D. Ongwenas, laiko Amerikos kariai, dislokuoti sučiupti sukilėlių lyderio Josepho Kony.

Iš Ugandos seniai išvarytos nedidelės LRA kovotojų gaujos dabar klajoja miškinguose regionuose Centrinėje Afrikos Respublikoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Sudane ir Pietų Sudane.

Jau seniai vis pranešama, kad J. Kony, kuris skelbiasi turįs mistinių ir religinių galių, gyvena Sudano kontroliuojamame Kafia Kingio anklave.

Pasidavus D. Ongwenui, J.Kony, kurį taip pat kaltina TBT, lieka paskutiniu svarbiu dar laisvėje esančiu lyderiu, sakė P. Ankunda, nors pranešimai apie sukilėlių antrojo pagal rangą lyderio Okoto Odiahambo mirtį nebuvo patvirtinti.

„Liko tik Kony“, – sakė P. Ankunda.