Kaip teigiama straipsnyje, kol dar negalvota, kad pareiškimas melagingas, vienas „aukšto rango šaltinis saugumo sferoje“, panoręs išlikti anonimu, jo autoriams pareiškęs, kad „Al Nusra Front“ pranešimus apie už vieną ar kitą išpuolį prisiimtą atsakomybę skelbia savo svetainėje „Minaret ul Beydha“, o ne tokia neįprasta forma kaip laiškai.

Šaltinis taip pat sakė, kad tokios teroristinės organizacijos kaip „Al Qaeda“ ar „Islamo valstybė“ teroristiniais išpuoliais siekia pražudyti kuo daugiau žmonių, o ne taikiniu renkasi vieną konkretų asmenį.

„Šiuo atveju taikinys buvo būtent konkretus asmuo – Rusijos ambasadorius. Iš savo pistoleto iššaudęs visus šovinius, įtariamasis žudikas pareikalavo visų parodos atidarymo svečių išeiti, pareiškęs, kad „jiems neturi jokių pretenzijų“. Taip džihadistai niekada nesielgia“, – situaciją komentuoja šaltinis.

Anksčiau kitas šaltinis straipsnio autoriams atskleidė: atlikus filmuotos medžiagos analizę, galima daryti išvadą, kad parodos atidaryme galėjo būti asmuo, atlikęs išpuolio „instruktoriaus ar kontrolieriaus“ vaidmenį.

„Iki konkretaus momento įtariamasis žudikas stovėjo ambasadoriui už nugaros – kaip eilinis apsaugos darbuotojas. Vieną akimirką jis sukruto, tarsi jį kas būtų įjungęs, pradėjo dėstyti šūkius ir paleido šūvių seriją ambasadoriui į nugarą. Daugumą šūvių jis paleido aukai jau gulint ant grindų. Įsitikinęs, kad auka negyva, šaudžiusysis nepabandė skubiai pabėgti. Atrodė, kad iš to mįslingojo instruktoriaus jis buvo gavęs patikinimą, kad jam nieko nenutiks“, – pasakoja šaltinis.

Straipsnio autoriai svarsto: jeigu, kaip teigia Turkijos ir Rusijos prezidentai, šis nužudymas buvo provokacija, tai visai gali būti, kad jos tikslas – į naują lygį perkelti terorizmo Turkijoje lygį.

„Specialiosios tarnybos tiria versiją, esą žudikui „užčiaupti burną“ galėjo specialiojo būrio kovotojas, parodų salėje atsidūręs iš karto po ambasadoriaus nužudymo“, – rašo straipsnio autoriai. Jie cituoja neįvardytą šaltinį: „Žudikas manė, kad po sulaikymo jį išgelbės, galbūt tai bus savotiška pabėgimo imitacija. Taip pat yra galimybė, kad jį nušovė kitas tos pačios slaptos organizacijos narys, į salę patekęs kartu su specialiuoju būriu“.