„Kristus yra mūsų taika ir per Jį mes meldžiame taikos visam pasauliui“, - šv. Petro aikštėje tūkstančiams susirinkusiųjų kalbėjo popiežius Pranciškus.

Savo pasveikinimą „Miestui ir pasauliui“ naujasis popiežius pradėjo paprasta fraze: „Linksmų šv. Velykų!“

Nuo pat savo tarnystės kaip popiežius pradžios rodęs nuolankumą ir kuklumą, Pranciškus kalbėjo: „Jėzus prisikėlė! Tai didžiulis džiaugsmas, kad galiu pranešti šią žinią...Norėčiau su šia žinia aplankyti kiekvienus namus ir kiekvieną šeimą, ypač ten, kur kančia ypač sunki - ligoninėse, kalėjimuose“.

Toliau savo palaiminime Romos katalikų Bažnyčios vadovas paminėjo neramumų kamuojamus pasaulio regionus.

„Taikos Vidurio Rytams, ypač tarp izraeliečių ir palestiniečių, kurie kenčia, bandydami rasti sutarimo kelią. Tejie noriai ir drąsiai atnaujina derybas, kad užbaigtų konfliktą,kuris trunka pernelyg ilgai. Taikos Irakui, kad baigtųsi visi smurto aktai, o labiausiai brangiajai Sirijai ir jos žmonėms, draskomiems konflikto, ir daugybei pabėgėlių, laukiančių pagalbos irpaguodos“, - kalbėjo popiežius.

Popiežius Pranciškus taikos taip pat linkėjo Maliui, Nigerijai, Demokratinei Kongo Respublikai ir Centrinei Afrikos Respublikai. 

Taigi Popiežius Pranciškus, Šv. Petro aikštėje sakydamas savo pirmąjį Velykų palaiminimą „Miestui ir pasauliui“, meldė „politinio sprendimo“ Sirijoje ir „susitaikymo“ Korėjos pusiasalyje.

Pirmasis pontifikas iš Lotynų Amerikos taip pat paragino paleisti kovotojų Nigerijoje laikomus įkaitus ir pasmerkė kontrabandą žmonėmis, kurią pavadino „didžiausia vergijos forma šiame 21-ajame amžiuje“.

„Kiek daug kraujo pralieta! Ir kiekdar reikia kentėti, kol bus rastas politinis šios krizėssprendimas?“ - sakė jis.

Padrąsinęs izraeliečius ir palestiniečius geranoriškai vėl imtis derybų ir surasti kelią įsantarvę, Pranciškus taip pat meldė taikos Azijai. „Ypač (taikos reikia) Korėjos pusiasaliui, kad būtų pašalinti nesutarimai ir subręstų nauja susitaikymo dvasia“, - kalbėjo pontifikas kitą dieną po to, kai Šiaurės Korėja paskelbė "kariaujanti" su Pietų Korėja.

Pranciškus taip pat meldė taikos kruvinų konfliktų draskomai Afrikai ir ypač Nigerijai, „kur daug žmonių, tarp jų - vaikų, yra teroristinių grupių įkaitai“.Tai tikriausiai buvo užuomina apie Kamerūne pagrobtą prancūzų šeimą, kurią, kaip manoma, laiko Nigerijos grupuotė „Boko Haram“.

Pontifikas dar paminėjo Malį, kuriam palinkėjo rasti vienybę, ir Kongo Demokratinę Respubliką bei Centrinės Afrikos Respubliką, kur „daugybė žmonių buvo priversti bėgti iš namų ir tebegyvena baimėje“.

Pontifikas pervažiavo Šv. Petroaikštę savo atviru „papamobiliu“, bučiavo kūdikius ir mojo džiūgavusiai miniai, kurioje matėsi vėliavos iš viso pasaulio,tarp jų – ir jo gimtosios Argentinos.

Velykos yra svarbiausia diena krikščionių kalendoriuje; šia švente paminimi Kristaus mirtis ir prisikėlimas.

Šeštadienį per Velyknakčio mišias Šv. Petro bazilikoje pirmasis per 1,3 tūkst. metų popiežius ne iš Europos kreipėsi į netikinčiuosius ir nebepraktikuojančius katalikus, ragindamas juos žengti Dievo link.

„Jis sutiks jus išskėstomis rankomis“, - sakė 76 metų popiežius, buvęs Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio, kuris ragina Bažnyčią būti artimesnę paprastiems ir pagalbos reikalingiems žmonėms.

„Neuždarykime savo širdžių“, -ragino jis tikinčiuosius per Velyknakčio mišias, kurių metu taip pat pakrikštijo keturis atsivertėlius.

„Nepraraskime pasitikėjimo, niekada nepasiduokime: nėra tokių situacijų, kurių Dievas negal ipakeisti“, - pridūrė jis.

Katalikų Bažnyčia turi grumtis su didėjančiu sekuliarizmu, ypač – Europoje, kur į mišias ateinančių žmonių smarkiai mažėja. Sekmadienį Pranciškus meldėsi, kad Dievo žinia pasiektų „kiekvienus namus ir kiekvieną šeimą, kad nukeliautų ypač ten, kur daugiausia skausmo, - į ligonines, kalėjimus“.

„Per kokią daugybę dykumų, taip pat ir šiandien, žmogui reikia pereiti! Visų pirma per tą dykumą,kuri yra jo viduje, kai stinga meilės Dievui ir artimui, kai jis nesuvokia savo pašaukimo rūpintis viskuo, ką Kūrėjas mums davė ir duoda“, - sakė jis.

Paprastumo siekiantis popiežius atsisakė tradicijos sakyti pasveikinimą kitomis pasaulio kalbomis. Taigi šįkart Romoje mes neišgirdome lietuvių kalbos.

Dovanų gavo futbolo marškinėlius

Popiežius Pranciškus sekmadienį Šv. Petro aikštėje aukojo pirmąsias savo, kaip Katalikų Bažnyčios vadovo, Velykų mišias, į kurias susirinko džiugiai nusiteikę maldininkai, turistai ir romiečiai.

Panašu, kad ne tik naujasis popiežius deklaruoja esantis arti žmonių, bet ir žmonės jaučiasi esantys arti jo. Naujojo Bažnyčios vadovo charizmatiška asmenybė traukia pačius įvairius tikinčiuosius. Štai per Velykų cereminiją, eidama per minią, popiežius Pranciškus dovanų gavo futbolo marškinėlius.

Pranciškus žengė ant gėlėmis papuoštos esplanados priešais Šv. Petro baziliką. Lotyniškai giedant Evangeliją apie Kristaus prisikėlimą, Pranciškus buvo nulenkęs galvą ir paniręs į apmąstymus.

Altorius įrengtas ant bazilikos laiptų, po baltu baldakimu. Naktį Romoje smarkiai lijo, bet sekmadienio rytas išauto debesuotas su pragiedruliais.

Dešimtys tūkstančių tikinčiųjų aikštėje susirinko kelios valandos prieš mišių pradžią.