Kelias mirtis oficialūs pareigūnai paaiškino kaip „širdies smūgį“ arba „staigią mirtį“, nors kai kuriais atvejais akivaizdu, kad priežastys buvo visai ne šios.

Vasario 20 d.

64 m. Vitalijus Čiurkinas buvo skubiai nugabentas į ligoninę iš savo biuro Rusijos JT misijoje. Jis netikėtai blogai pasijuto pakeliui į darbą. Iš pradžių buvo pranešta, kad V. Čiurkinas patyrė širdies smūgį, bet atlikę skrodimą medicinos ekspertai pareiškė, kad norint paaiškinti jo mirtį reikalingi tolesni tyrimai.

Sergejus Lavrovas, Vitalijus Čiurkinas

Žiniasklaidos bendrovė „Axios“ pažymi, kad V. Čiurkino mirtis ne tik miglota, bet ir labai primena kitas rusų diplomatų mirtis: Rusijos ambasadoriaus Indijoje, kuris mirė sausio 27 d., šalies konsulo Atėnuose, mirusio sausio 9 d. ir Rusijos diplomato Niujorke, kuris mirė JAV rinkimų dieną, lapkričio 8-ą. Trys kitos mirtys taip pat paaiškintos „širdies smūgiu“ ar „staigia mirtimi“. Tuo pačiu laikotarpiu dar du diplomatai mirė akivaizdžiai smurtine mirtimi: Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrejus Karlovas, kuris gruodžio 19 d. buvo nužudytas nuotraukų parodoje Ankaroje, ir Piotras Polšikovas, kuris tą pačią dieną buvo nušautas savo bute Maskvoje.

Be to, buvęs KGB vadovas Olegas Jerovinkinas, kuris, kaip įtariama, bendradarbiavo su britų žvalgyba ir padėjo sudaryti slaptą dosjė apie Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino ryšius, gruodžio 26 d. buvo rastas negyvas savo automobilyje.

O. Jerovinkinas taip pat buvo buvusio ministro pirmininko pavaduotojo Igorio Sečino, kuris šiuo metu vadovauja valstybei priklausančiai naftos bendrovei „Rosneft“, patarėjas.

Štai išsamus nuo lapkričio mėnesio mirusių Rusijos diplomatų sąrašas.

2016 m. lapkričio 8 d.

JAV rinkimų dienos rytą 63 m. Rusijos diplomatas Sergejus Krivovas buvo rastas gulintis be sąmonės ant grindų Rusijos konsulate Niujorke, jo galva buvo sužeista. Iš pradžių buvo pranešta, kad S. Krivovas nukrito nuo stogo ir ant jo buvo rasta bukos jėgos sukeltų traumų, bet oficialūs Rusijos atstovai labai greit pakeitė šią versiją ir pareiškė, kad S. Krivovas mirė nuo širdies smūgio.
BuzzFeed“ praneša, kad pasak policijos, S. Krivovo mirtis atrodo kaip natūrali, tad byla buvo greitai uždaryta, bet praėjus trims mėnesiams teismo medicinos ekspertai vis dar nėra tikri, kaip jis mirė.

Be to, naujienų portalas pranešė, kad visiškai nėra aišku, ką S. Krivovas veikė konsulate. Rusiška žiniasklaida iškėlė versiją, kad jis galėjo būti atsakingas už sabotažo prevenciją ir bandymų slapta įsiveržti į konsulatą nuslopinimą.

Kitaip tariant, jis ko gero bandė patikrinti, ar JAV žvalgybos agentūros pastate neturi „ausų“.

2016 m. gruodžio 19 d.

Rusijos ambasadorius Turkijoje, 62 m. Andrejus Karlovas buvo nužudytas fotografijų parodoje Ankaroje. Diplomatą, kuris tuo metu sakė kalbą, nušovė iš nugaros Turkijos policijos pareigūnas, kuris, kaip pranešama, suriko: „Nepamirškite Alepo! Nepamirškite Sirijos!“

Tą pačią dieną dar vienas diplomatas, 56 m. Piotras Polšikovas, buvo rastas negyvas, su šautinėmis žaizdomis, savo bute Maskvoje. Jam buvo peršauta galva, o ginklas rastas po vonios kriaukle, tačiau daugiau mirties aplinkybių nėra, ir pranešama, kad byla vis dar tiriama.

P. Polšikovas ėjo pareigas Rusijos Užsienio reikalų ministerijos Lotynų Amerikos departamente.

2016 m. gruodžio 26 d.

Buvęs KGB vadovas Olegas Jerovinkinas (61 m.), kuris, manoma, padėjo buvusiam M I6 šnipui Christopheriui Steele‘ui sudaryti slaptą dosjė apie D. Trumpą, buvo rastas negyvas Maskvoje, ant galinės savo automobilio „Lexus“ sėdynės.

O. Jerovinkinas buvo pagrindinis buvusio ministro pirmininko pavaduotojo Igorio Sečino, kuris šiuo metu vadovauja valstybinei naftos bendrovei „Rosneft“, patarėjas. Leidinys „The Telegraph“ pažymi, kad I. Sečinas nuolat minimas dosjė. Iškart po to, kai buvo rastas kūnas, žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad tai praktiškai akivaizdi žmogžudystė, bet vėliau imta rašyti, kad jis mirė nuo širdies smūgio.

2017 m. sausio 9 d.

Rusijos konsulas Atėnuose, Graikijoje, 55 m. Andrejus Malaninas buvo rastas negyvas, gulintis ant grindų savo buto vonioje. Jį rado kitas ambasados darbuotojas, kuris sunerimo, kai A. Malaninas nepasirodė darbe ir neatsiliepė į telefono skambutį.

Graikijos policijos pareigūnai pareiškė, kad nėra įsilaužimo požymių, mirtis atrodo natūrali. A. Malaninas gyveno vienas. Gatvė, kurioje buvo jo namas, buvo saugoma. Tyrimas tebevyksta.

2017 m. sausio 27 d.

Rusijos ambasadorius Indijoje Aleksandras Kadakinas (67 m.), kaip pranešė Indijos žiniasklaida, mirė po trumpos ligos. Cituojami šaltiniai, kurie nurodė, kad jis kelias savaites jautėsi blogai. „Reuters“ pranešė, kad A. Kadakinas mirė nuo širdies sutrikimo, tačiau išsamesnių detalių nepateikė.