Šį faktą išsiaiškino amerikiečių žmogaus teisių organizacija „Judicial Watch“, paprašiusi vyriausybės dokumentų apie šią specialiąją operaciją, skelbia newsru.com.

JAV prezidentas Barackas Obama apie „teroristo Nr. 1“ sunaikinimą pasauliui pranešė 2011 metų gegužės 2 dieną. W. H. McRavenas gegužės 13-osios vakare elektroniniame laiške nurodė fotografijas sunaikinti, perduoda „Free Beacon“.

Žmogaus teisių gynėjų rankose atsidūrusiame laiške ištrinti atskiri vardai, pareigos ir datos.

„Jie [O. bin Ladeno kūno nuotraukas] turėjo perduoti CŽV. Jeigu nuotraukos iki šiol yra pas jus, nedelsdami jas sunaikinkite arba perduokite (ištrinta)“, - rašė admirolas savo pavaldiniams, kurių pavardės neįvardijamos.

Šiam žingsniui specialiųjų operacijų vadovai galėjo ryžtis reaguodami į „Judicial Watch“ atkaklumą, mat organizacija dar 2011 metų gegužės mėnesį primygtinai reikalavo išslaptinti dokumentus apie tai, kas nutiko Pakistano mieste.

Tada nei Pentagonas, nei CŽV į užklausas nereagavo. Kai žmogaus teisių gynėjai CŽV ir Gynybos ministeriją padavė į teismą, Pentagono atstovai pareiškė, kad tarnyba neturėjo jokių užklausoje minimų įrašų.

Priminsime, kad „Al Qaedos“ lyderio žūties aplinkybės iki šiol lieka nežinomos. Oficialiame pranešime buvo teigiama, kad O. bin Ladenas, bandydamas pasipriešinti, buvo nužudytas šūviu į galvą savo namuose Pakistano Abotabado mieste ir tą pačią dieną buvo palaidotas Arabijos jūroje, už tūkstančio kilometrų nuo žūties vietos. Buvo pranešta, kad kartu su juo žuvo suaugęs sūnus ir viena žmonų.

Rugsėjo 11-osios teroro išpuolio kaltininko galvą peršovęs karys vėliau žiniasklaidai skundėsi, kad liko ir be pensijos, ir be medicininės pagalbos. Dar vienas karininkas parašė knygą apie įvykdytos specialiosios operacijos aplinkybes.

Yra ir daugiau teroristų vado žūties versijų – esą jis aktyvavo „šachido diržą“ ir jo kūnas buvo suplėšytas į gabalus. Pagal kitą versiją, O. bin Ladenas buvo sužeistas ir galutinai užmuštas jau gulintis ant savo kambario grindų. O štai teroristo žmonos tvirtina, kad šeimos galva buvo be ginklo ir jį gynė būtent jo moterys.

Plačiai paplito ir sąmokslo teorijos, jog teroristų vadas tariamai jau anksčiau mirė nuo ligos arba buvo nužudytas kažkieno iš „savų“, o vėliau slapti, bet tikrieji teroristų lyderiai susimokė su JAV valdžios institucijomis, kad tai, kas nutiko, būtų pateikta abipusiai naudingoje šviesoje.