„Smūgis į veidą jaunajam Goebbelsui“ – tai neseniai Vokietijoje publikuoti slaugytojos atsiminimai, kuriuos ji užrašė būdama 15-os (tokį jos amžių skelbia vokiečių žiniasklaida). Atsiminimų publikavimo proga J. Ruf davė interviu vokiečių leidiniui „Build“. Kaip rašo „The Times“ J. Ruf priklausė Vokiečių merginų sąjungai – nacių organizacijos „Hitlerjugend“ moteriškam skyriui. Pabaigusi slaugytojos kursus 1945 metų sausį, tuomet 15-metė mergina nusprendė savanoriauti kaip slaugytoja.

J. Ruf Berlyne, kuris tuo metu jau buvo ant pralaimėjimo slenksčio, apžiūrėdavo sužeistus vokiečių karius, o savo darbą aprašydavo dienoraštyje. Ji dirbo laikinojoje ligoninėje, įrengtoje netoli bunkerio, į kurį ji taip pat užsukdavo.

Sužeistuosius apžiūrėdavo, be kita ko, ir nacių propagandos ministras Josephas Goebbelsas, jis, likus kelioms dienoms iki pralaimėjimo, bandė palaikyti kitų nacių kovinę dvasią. „Galutinė pergalė ateina“, – vieną kartą sakė jis seselei. 88-metė moteris pokalbyje su „Build“ konstatavo, kad visgi atėjo ne pergalė, o rusai.

Jaunoji slaugytoja paskutinėmis dienomis prieš Trečiojo reicho žlugimą susidūrė būtent su J. Goebbelsu. Savo dienoraštyje rašė, kad jai netgi teko trenkti propagandos ministro sūnui per veidą. „Helmutas buvo įžūlus. Labai jautrus. Grasinau, kad jam trenksiu, jis man atsakė: „prašau“. Tada skėliau jam antausį. Po keleto valandų Helmutas ir jo penki broliai bei seserys buvo nebegyvi, juos bunkeryje nunuodijo jų motina Magda“, – prisiminė J. Ruf.

Kaip rašo „The Time“, iš slaugytojos dienoraščio galima jausti, kad tuo metu Berlyne vyravo žudynių ir chaoso atmosfera. 15-metė J. Ruf aprašo 1945 metų balandžio 22-ąją, kai saulėtą dieną ji išėjo į jaunimo susitikimą. „Greičiausiai visi suprantame, kad tai yra paskutinis kartas, kai esame kartu, nors niekas apie tai nekalba“, – parašė ji tada dienoraštyje.

88-metės pasakojimuose taip pat atsirado prisiminimų iš 1945 metų balandžio pabaigos, kai J. Ruf kartu su kitais medicinos personalo nariais turėjo būti pagerbta paties Adolfo Hitlerio.

„Skalbėme marškinius, kad galėtume prieš Hitlerį pasirodyti švariais drabužiais. Tada sužinojome, kad viskas yra atšaukiama“, – priduria ji ir pabrėžia, kad vėliau sužinojo, jog A. Hitleris nusišovė, o jo palaikai sudeginti.

Po gegužės 8 dienos kapituliacijos J. Ruf buvo sulaikyta rusų ir nuvežta į Frankfurtą prie Oderio. Dėl jauno amžiaus vėliau ji buvo paleista.