Remiantis valstybine televizija, paskirtoji premjerė A.Brnabič, kuri bus pirmas homoseksualus vyriausybės vadovas Balkanų šalyse ir pirma moteris šiose pareigose Serbijoje, ministrų kabineto sąrašą pateikė tvirtinti parlamentui.

A.Vulinas anksčiau vadovavo Darbo ministerijai.

Būdamas vyriausybės ministru A.Valinas yra pavadinęs NATO „blogio“ organizacija už 1999 metų Serbijos bombardavimą ir ne kartą viešai pasisakė prieš Vakarų ir kaimyninių Kosovo, Kroatijos ir Bosnijos pareigūnus, pakurstydamas etninę nesantaiką karo nuniokotuose Balkanuose.

A.Brnabič sąraše yra dar keli atvirai prorusiški ir antivakarietiški ministrai, tarp kurių yra ir užsienio reikalų ministras Ivica Dačičius.

Naujoji vyriausybė darbą pradės šią savaitę, kai ją patvirtins parlamentas. Tačiau ši procedūra yra laikoma tik formalumu.

Kai Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius anksčiau šį mėnesį pasiūlė skirti JAV ir Didžiojoje Britanijoje studijavusią A.Brnabič vyriausybės vadove, buvo manoma, jog taip jis bando išsklaidyti Vakarų nerimą, kad Serbija per daug pasiduoda Rusijos įtakai, nepaisydama skelbiamo savo tikslo tapti ES nare.

Buvo akivaizdu, kad paskirdamas realios politinės patirties neturinčią A.Brnabič, kuri anksčiau ėjo viešojo administravimo ministrės pareigas jo paties vyriausybėje, autokratiškasis lyderis siekė išsaugoti valdžios kontrolę, pats eidamas labiau simbolines šalies lyderio pareigas.

„Jeigu tiesa, kad Vulinas bus gynybos ministras, kieno yra šis sprendimas?“, – klausė buvęs užsienio reikalų ministras Vukas Jeremičius, pats dalyvavęs balandžio mėnesio prezidento rinkimuose, televizijai N1.

„Jeigu ji taip renkasi žmones, tai (jos) pradžia neįkvepia“, – pridūrė V.Jeremičius.

Serbija yra vienintelė tikra Rusijos sąjungininkė Balkanuose. Kremlius pažadėjo stiprinti Serbijos kariuomenę ir pradėjo plataus masto propagandos kampaniją, siekdamas ją atbaidyti nuo euroatlantinės integracijos.

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas naujienų agentūrai „Sputnik“ sakė, kad Serbijos ES siekiai yra pasmerkti žlugti.

„Ten kilo skandalas. Anglai išeina, o jie bando įtikinti jus prisijungti prie ES. Jiems patiems ji (ES) nepatinka, bet jie nori, kad ji patiktų jums“, – sakė jis viešėdamas Belgrade.