Belgijos policija oficialiai šios nuotraukos dar nepaskelbė, bet fotoroboto nuotrauka pasklido Belgijos žiniasklaidoje.

Po teroro aktų Briuselyje – kardinaliai pasikeitęs S. Abdeslamo elgesys

Pagrindinis įtariamasis dėl pernykščių teroro aktų Paryžiuje organizavimoSalahas Abdeslamas nebebendrauja su tyrėjais, kai sužinojo apie teroro aktus Briuselyje.

Šią informaciją radijo stočiai „Europe 1“ patvirtino įtariamojo advokatas Svenas Marie.

„Žinia apie teroro aktus Briuselyje pasiekė S. Abdeslamą Briugės kalėjimo kameroje. Jis pažinojo mirtininkus, įvykdžiusius teroro aktus oro uoste ir metropolitene. Jo elgesys pasikeitė. Jis nusprendė nebekalbėti“, – pažymi radijo stotis.

„Anksčiau advokatas jį apibūdino kaip žmogų, bendradarbiaujantį su tyrėjais. Dabar tai baigėsi. Jis po teroro aktų Briuselyje nebekalba.

Salahas Abdeslamas

Briugės kalėjime lankėsi policininkai, ir S. Marie mums patvirtino, kad S. Abdeslamas nusprendė su jais nebendrauti“, – pabrėžia „Europe 1“.

S. Abdeslamo advoktas pranešė, kad įtariamas teroristas pageidauja kaip įmanoma greičiau būti išduotas Prancūzijai.

S. Abdeslamas nori būti „kiek įmanoma greičiau“ išduotas Prancūzijai, kuri jam pateiktų kaltinimus, ketvirtadienį pranešė jo advokatas.

„Salahas Abdeslamas man sakė pageidaujantis kiek įmanoma greičiau išvykti į Prancūziją, – sakė advokatas S. Mary. – Prašysiu tiriančiojo teisėjo nesipriešinti jo išvykimui.“

S. Abdeslamas pareiškė „nežinojęs“ apie šios savaitės mirtininkų atakas Briuselio tarptautiniame oro uoste ir metropoliteno stotyje, ketvirtadienį pranešė jo advokatas.

Paklaustas, ar S.Abdeslamas, kuris praėjusią savaitę buvo sulaikytas Briuselyje dėl lapkritį įvykdytų kruvinų skerdynių Paryžiuje, turėjo išankstinių žinių apie antradienio išpuolius Belgijos sostinėje, jo advokatas S. Mary angliškai atsakė: „Jis to nežinojo“.

Paklaustas, ar S.Abdeslamas bendradarbiavo su tyrėjais po to, kai Briuselyje buvo susprogdintos bombos tarptautiniame oro uoste ir vienoje metropoliteno stotyje, S.Mary atsakė: „Ne.“

„Nenoriu, kad jis vėl užsisklęstų. Jeigu jis vėl užsisklęs, mums grės daugiau tokių atvejų kaip Zaventeme ir „Bataclan“, – pabrėžė advokatas, turėdamas omenyje vėliausio išpuolio taikiniu tapusį Briuselio oro uostą ir Paryžiaus koncertų salę, kuriai džihadistai smogė lapkričio 13 dieną.

Paklaustas, ar S.Abdeslamas apmąstė atakas Briuselyje, S.Mary atsakė: „Nenoriu žinoti, ką jis galvoja. Šiuo metu tai nesvarbu.“

26 metų S.Abdeslamas praeitą penktadienį buvo sučiuptas, kai policija jam peršovė koją per operaciją Briuselio rajone Molenbeke.

Jis „pamažu sveiksta po sužeidimo, kuris nėra sunkus“, nurodė S.Mary.

S. Abdeslamas buvo sulaikytas kovo 18 d. per specialią operaciją Briuselio Molenbeko rajone. Per susišaudymą su policininkais 26 metų Prancūzijos pilietis buvo sužeistas.

Prancūzijoje S. Abdeslamas laikomas vienu pagrindinių 2015 metų lapkričio 13 d. Paryžiuje įvykdytų teroro aktų organizatorių.

Žiniasklaida: teroro aktai Briuselyje buvo numatyti per Velykas

Teroro aktai Briuselyje veikiausiai buvo numatyti per Velykas, bet jie buvo įvykdyti anksčiau dėl aktyvių policijos veiksmų. Tai ketvirtadienį pranešė televizijos kanalas VTM.

„Velykos – simbolinės dienos, krikščionių šventė. Bet teroristai buvo priversti anksčiau surengti išpuolius dėl grupės nario S. Abdeslamo suėmimo“, – pažymėjo televizijos kanalas.

Anksčiau ketvirtadienį laikraštis „La Derniere Heure“ taip pat pranešė, kad teroristai buvo priversti anksčiau įvykdyti teroro aktus dėl aktyvių Belgijos pareigūnų veiksmų.

Leidinio duomenimis, pagrindiniu teroristų taikiniu Belgijoje turėjo tapti šalies atominės elektrinės.

Teroro aktai Briuselyje buvo įvykdyti kovo 22-osios rytą. Du sprogimai nugriaudėjo Zaventemo oro uosto išvykimo salėje, dar vienas – Malbeko metro stotyje. Negalutiniais duomenimis, 31 žmogus žuvo, daugiau kaip 300 buvo sužeisti.