Į pirmąjį penketuką be šio pietrytinio Australijos miesto taip pat pateko Austrijos sostinė Viena bei trys Kanados miestai: Vankuveris, Torontas ir Kalgaris.

„Tai yra visų Viktorijos gyventojų pergalė; jie labai daug prisideda, kad Melburnas būtų pasaulyje pati geriausia vieta gyventi“, – sakė Viktorijos valstijos premjeras Danielis Andrewsas.

Trečiadienį paskelbtoje tyrimo ataskaitoje 140 miestų yra sureitinguoti pagal penkias plačias kategorijas: stabilumą, sveikatos apsaugą, kultūrą ir aplinką, švietimą bei infrastruktūrą.

„The Economist“ išsiaiškino, kad geriausia gyventi turtingų šalių vidutinio dydžio miestuose.

„Juose skatinamos įvairios pramoginės veiklos, tačiau tai nedidina nusikalstamumo ir pernelyg neapkrauna infrastruktūros“, – rašoma ataskaitoje.

Tokie didmiesčiai kaip Niujorkas, Londonas, Paryžius ir Tokijas pirmavo pagal gyvybingumo kriterijų, tačiau taškų neteko dėl didelio nusikalstamumo ir perpildyto viešojo transporto.

Be kita ko, išaiškėjo bendra tendencija, jog pasaulinis stabilumas ir toliau mažėja, nes visame pasaulyje daugėja su terorizmu susijusių incidentų.

„Žiaurių terorizmo aktų būta daugelyje šalių , įskaitant Australiją, Bangladešą, Belgiją, Prancūziją, Pakistaną, Švediją, Jungtinę Karalystę ir JAV“, – teigiama ataskaitoje.

„Nors tai ir nėra naujas reiškinys, terorizmo dažnumas ir paplitimas pastebimai išaugo ir tapo dar labiau išsiskiriantis“, – sakoma joje.

Pastaraisiais metais dėl vis dažnėjančių neramumų į reitingą įtraukiama vis mažiau JAV miestų.

„Iš dalies tai nulemta neramumų, susijusių su juodaodžių mirčių dėl policijos pareigūnų kaltės skaičiumi“, – rašo „The Economist“.

„Be to, šalyje vyko protestai dėl prezidento (Donaldo) Trumpo politikos ir įsakų“, – pažymi leidinys.

„The Economist“ nuomone, pasaulio stabilumui labiausiai kenkia išaugusi diplomatinė įtampa: pradedant Rusija ir Ukraina, baigiant Šiaurės Korėjos branduoliniais grasinimais ir Irano santykiais su kaimynėmis

Dėl vykstančių konfliktų paskutinėse sąrašo pozicijose atsidūrė Sirijos sostinė Damaskas, nuo islamistų smurto kenčiantis Lagosas Nigerijoje bei Libijos sostinė Tripolis, krečiamas pilietinio karo.