Portugalijos socialistas premjeras Antonio Costa praėjusią savaitę išsiuntė laiškus Austrijai, Graikijai, Italijai ir Švedijai – šalims, į kurias atvyksta itin daug pabėgėlių – siūlydamasis papildomai priimti iki 5,8 tūkst. migrantų. Lisabona jau anksčiau sutiko įsileisti 4,5 tūkst. atvykėlių pagal Europos Sąjungos pabėgėlių perskirstymo kvotų sistemą.

A.Costa neseniai pareiškė Briuseliui, kad Portugalija turėtų „parodyti pavyzdį“, pridūręs, kad yra nusistatęs prieš „Europą, kuri uždaro savo sienas, neįsileisdama pabėgėlių“.

Šie jo komentarai atkartojo poziciją, išsakytą per vizitą Berlyne anksčiau šį mėnesį, kai A.Costa pareiškė, kad būtų „nesąžininga“ užkrauti Vokietijai naštą, kurią turėtų pasidalyti „visi Europos lyderiai“.

Vien per praėjusius metus Vokietija įsileido per milijoną prieglobsčio prašytojų, o toks antplūdis tapo sunkia našta netgi valstybei, kurios ekonomija yra stipriausia Europoje.

Vis dėlto pabėgėliai neskuba belstis į Portugalijos duris: dauguma jų renkasi keliauti į turtingesnes šiaurines Europos valstybes, tokias kaip Švedija arba Danija, kurios pradėjo griežtinti savo sienų kontrolę, mėgindamos suvaldyti šį srautą.

Portugalija iki šiol priėmė tik 32 migrantus, o šalies ambasadorius Graikijoje Rui Alberto Tereno neseniai netgi apsilankė vienoje pabėgėlių stovykloje, agituodamas migrantus, atvykusius į Europą, rinktis jo saulėtą, ilgą vandenyno pakrantę turinčią šalį.

Portugalija smarkiai nukentėjo nuo pasaulinės finansų krizės, o nedarbas, kaip ir daugelyje kitų regionų, labiausiai paveikė šalies jaunimą, kurio nemaža dalis buvo priversta išvykti ieškoti darbo svetur. Nedarbas Portugalijoje išlieka didelis – siekia 12 procentų.

Per pastaruosius ketverius metus savo šalį – visam laikui arba laikinai – paliko beveik pusė milijono portugalų.

Be to, gimstamumas Portugalijoje yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje.

Jeigu dabartinė tendencija išsilaikys, šalis iki 2060 metų gali netekti 20 proc. gyventojų, kurių sumažėtų nuo 10,5 mln. iki 8,6 mln., rodo Nacionalinio statistikos instituto duomenys.