Japonijos pakrančių sargyba nurodė, kad tie laivai apie 10 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku įplaukė į 12 jūrmylių (22 kilometro) pločio teritorinių vandenų zoną aplink vieną iš Senkaku salų, kurias Kinija laiko savo teritorija ir vadina jas Diaoju salomis.

Kinijos laivai ir lėktuvai dažnai priartėdavo prie šių salų Rytų Kinijos jūroje, kur, kaip manoma, esama daug gamtinių išteklių, nuo 2012 metų rugsėjo, kai Tokijas nacionalizavo kai kurias iš salų. Po to pagausėjo incidentų jau seniai besitęsiant šiam teritoriniam ginčui.

Šį šeštadienį įsibrovimas buvo pirmasis po gegužės 2-osios, kai vyriausybiniai Kinijos laivai įplaukė į ginčijamus vandeninis, ir 12-asis šiais metais.

Kinija yra taip pat įsitraukusi į teritorinius ginčus Pietų Kinijos jūroje, kurią beveik visą savinasi Pekinas.

Pastaruoju metu pasitaikydavo incidentų, kai Vietnamo ir Kinijos laivai taranuodavo vieni kitus, o 2012 metais Filipinai neteko svarbių žvejybos plotų kontrolės po įtemptos priešpriešos su Pekinu.

Teises į dalį Pietų Kinijos jūros reiškia Brunėjus, Malaizija, Filipinai ir Vietnamas, tuo tarpu Manila ir Hanojus griežčiausiai ginčija Kinijos pretenzijas. Tarp šių ginčų dalyvių taip pat yra Taivanas.

Per šeštadienį Singapūre vykstantį kasmetinį Šangri La dialogą (Shangri-La Dialogue) JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) kaltino Kiniją „destabilizuojančiais veiksmais“ Pietų Kinijos jūroje.

Jis taip pat perspėjo, kad Vašingtonas „nežiūrės į kitą pusę“, jeigu iškils pavojus tarptautinei tvarkai.

JAV kaltina Kiniją dėl „destabilizuojančių veiksmų“ Pietų Kinijos jūroje

JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) šeštadienį perspėjo Kiniją susilaikyti nuo „destabilizuojančių veiksmų“ Pietų Kinijos jūroje ir išsakė palaikymą Japonijos planams stiprinti savo karinį vaidmenį, kuris taptų atsvara Pekino pastangoms.

Kalbėdamas per saugumo forumą Singapūre, Ch.Hagelis, pabrėždamas JAV įsipareigojimus Amerikos sąjungininkams ir draugams Azijoje, ragino taikiai spręsti ginčus dėl jūrinių teritorijų ir tiesmukai perspėjo Kiniją, kuriai atstovavo aukšto rango kariškių delegacija.

„Pastaraisiais mėnesiais Kinija vykdė destabilizuojančius, vienašališkus veiksmus, reikšdama savo pretenzijas Pietų Kinijos jūroje“, – Pentagono vadovas pasakė kasmetiniame Šangri La dialoge (Shangri-La Dialogue).

Jis kaltino Kiniją Filipinų prieigos prie Skarboro seklumų varžymu, spaudimu Manilai pasitraukti iš 2-osios Tomaso seklumos, sausumos įsisavinimu įvairiose vietose ir vienos naftos gavybos platformos perkėlimu į vandenis, kuriuos Vietnamas laiko savais.

Ch.Hagelis pažymėjo, kad Jungtines Valstijos nesiima ginti kurios nors vienos šalies pretenzijų, tačiau „mes tvirtai priešinamės bet kurios šalies taikomam bauginimui, prievartai arba grasinimui panaudoti jėgą, reiškiant tas pretenzijas“.

„Jungtinės Valstijos nežiūrės kitaip, kai metamas iššūkis pamatiniams tarptautinės tvarkos principams“, – sakė jis..

Kinija piktai reagavo į Ch.Hagelio pareiškimus, kuriuos Liaudies išvadavimo armijos (PLA) Generalinio štabo viršininko pavaduotojas Wang Guanzhongas (Vang Guandžongas) vadino nepagrįstais.

„Ši kalba kupina hegemonijos, kurstymo, grasinimų, bauginimų“, – kariškį citavo vienas valstybinės Kinijos centrinės televizijos reporteris.

Generolas leitenantas Wang Guanzhongas pats sakys kalbą Singapūro forume sekmadienį.