URM atstovas Vesa Hakkinenas naujienų agentūrai „The Associated Press“ papasakojo, kad jo žinybą padėjo surengti susitikimą Boisto saloje prie pietinės Suomijos pakrantės. Bet jis atsisakė pateikti išsamesnės informacijos.

Užsienio reikalų ministerija patvirtina, kad tas susitikimas buvo organizuotas ir kad ministerija padėjo šalių (JAV ir Rusijos) prašymu“, – sakoma URM žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“, nepateikiant išsamesnės informacijos.

Sauli Niinistoe
Tiksli susitikimo data nebuvo paskelbta, tačiau visą birželį didėjo įtampa tarp Rusijos ir Vakarų šalių, tęsiantis kautynėms rytų Ukrainoje tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų.

Visuomeninis transliuotojas „Yle“ citavo Suomijos užsienio ministrą Erkki Tuomioją, kuris patvirtino, jog toks susitikimas tikrai vyko.

„Jeigu norima politinių sprendinių ... visi tie neoficialūs ir privatūs susitikimai yra naudingi“, – sakė jis.

Anksčiau rugpjūtį Suomijos prezidentas Sauli Niinistoe susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o po to nuvyko į Ukrainą vesti derybų su prezidentu Petro Porošenka. Tai, anot agentūros, sukėlė spekuliacijas, kad esą Suomijos prezidentas atlieka misiją Europos Sąjungos vardu.

S. Niinistoe biuras antradienį pareiškė, jog jis nedalyvavo birželį vykusiose slaptose JAV ir Rusijos derybose.

Rusija neigia vedusi slaptas derybas

Rusijos užsienio reikalų ministerija paneigė pasirodžiusius pranešimus apie Suomijoje neva vestas slaptas derybas su JAV pareigūnais dėl krizės Ukrainoje sprendimo.

„Kalbant apie pranešimus dėl tam tikrų „slaptų derybų“ tarp Rusijos ir JAV dėl Ukrainos, norime pranešti, kad ekspertinio lygmens susitikimas Suomijos Boisto saloje tikrai buvo, – rašoma Rusijos URM pranešime. – Tačiau tai nebuvo konsultacinis dviejų valstybių atstovų susitikimas, tai buvo daugiakontaktis susitikimas tarp JAV ir Rusijos nevyriausybinių bei akademinių organizacijų narių“.

Pranešime priduriama, kad susitikimo dalyviai priėmė visiškai viešos prigimties dokumentą dėl idėjų, „kaip išspręsti Ukrainoje kilusią krizę“.

„Iš savo pusės, sveikiname pilietinės ir akademinės bendruomenės pastangas prisidėti prie situacijos Pietryčių Ukrainoje sureguliavimo (...), – rašoma pranešime. – JAV ir Rusijos nevyriausybinių organizacijų ekspertų pasitarimai vyksta nuolatos“.