Kovos veiksmai atsinaujino pasibaigus tris dienas galiojusioms paliauboms, kurias buvo paskelbusi Damasko režimo sąjungininkė Rusija.

Vienašalės paliaubos baigėsi Jungtinėms Tautoms neevakavus sužeistų civilių iš sukilėlių kontroliuojamų rytinių Alepo rajonų ir nepristačius humanitarinės pagalbos į šį miestą, kuriame žmonės jau tris mėnesius gyvena brutalios vyriausybės pajėgų apsiausties sąlygomis.

Naujienų agentūros AFP korespondentas Alepe pranešė, kad sekmadienį sukilėlių kontroliuojami rytiniai miesto rajonai buvo vėl bombarduojami ir juose vyko susirėmimai.

Padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad aviacijos bombardavimai ir artilerijos apšaudymai rytinius miesto rajonus sudrebino po naktį vykusių įnirtingų susirėmimų palei fronto liniją, skiriančią vyriausybės kontroliuojamus Alepo vakarinius rajonus nuo sukilėlių kontroliuojamos rytinės miesto dalies.

SOHR duomenimis, per raketų smūgius sukilėlių kontroliuojamame rajone žuvo mažiausiai trys civiliai, tarp jų moteris ir vaikas. Organizacija įspėjo, kad aukų skaičius dar gali išaugti, nes keli žmonės buvo sužeisti.

Šeštadienį vėlai vakare SOHR pranešė apie pirmuosius oro smūgius nuo tada, kai Maskva paskelbė laikiną kovos veiksmų sustabdymą Damasko pajėgų vykdomame ir Rusijos palaikomame puolime, per kurį siekiama atkovoti iš sukilėlių antrojo pagal dydį šalies miesto rytinius rajonus.

SOHR nurodė, kad per artilerijos apšaudymus Alepo rytuose buvo sužeisti mažiausiai trys žmonės. Tuo tarpu sukilėliai vyriausybės pajėgų kontroliuojamą rajoną atakavo minosvaidžių sviediniais ir raketomis.

SOHR taip pat pranešė, kad vyriausybės pajėgos ir Damasko režimui lojalūs kovotojai pasistūmėjo į priekį Alepo pietiniuose priemiesčiuose ir užėmė teritoriją, esančią šalimais sukilėlių kontroliuojamų rajonų.

JT evakavimo planas žlugo

Paliaubos buvo paskelbtos siekiant sudaryti sąlygas civiliams gyventojams ir sukilėliams išvykti iš rytinių Alepo rajonų.

Vyriausybės pajėgos atvėrė aštuonis koridorius evakuacijai, tačiau, kaip pranešama, tik nedidelė grupelė civilių vienu koridoriumi paliko miestą.

Rusijos pareigūnai ir Sirijos valstybinė žiniasklaida kaltino sukilėlius, esą šie neleidžia žmonėms išvykti ir naudoja civilius kaip gyvuosius skydus.

Nuo rugsėjo 22 dienos, kai Sirijos armija pradėjo operaciją Alepo miestui susigrąžinti, jau žuvo beveik 500 žmonių ir daugiau nei 2 tūkst. buvo sužeisti.

JT tikėjosi per vadinamąją humanitarinę pauzę evakuoti iš miesto rytinių rajonų sužeistus civilius ir galbūt pristatyti ten įstrigusiems žmonėms humanitarinę pagalbą.

Tačiau vienas JT pareigūnas šeštadienį sakė, kad vėl nebuvo gauta saugumo garantijų.

Alepas humanitarinės pagalbos nėra gavęs nuo liepos 7 dienos. JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas įspėjo, kad iki mėnesio pabaigos maisto davinių atsargos baigsis.

JT paprašė Maskvos apsvarstyti galimybę pratęsti „humanitarinę pauzę“ iki pirmadienio vakaro, tačiau panašu, kad Rusija neketina to daryti.

Rusija yra pagrindinė Sirijos vyriausybės sąjungininkė. Pernai rugsėjį ji pradėjo karinę intervenciją, siekdama paremti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą).

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas šeštadienį parodytame interviu sakė, kad šios intervencijos tikslas – „išvaduoti“ Siriją ir padėti B.al Assadui išsaugoti valdžią.

„Arba B.al Assadas yra Damaske, arba ten bus „al Nusra Front“, – sakė D.Peskovas, turėdamas galvoje grupuotę „Fateh al Sham Front“, kuri anksčiau buvo žinoma kaip „al Nusra Front“ („Jabhat al Nusra “).

Savo pavadinimą ši grupuotė pakeitė liepos mėnesį, kai paskelbė atsiskyrusi nuo Osamos bin Ladeno įkurto tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“.

„Trečio pasirinkimo čia nėra“, – pabrėžė Kremliaus atstovas.