2017 metams prasidėjus rimtais išbandymais, vertėtų susimąstyti ir apie itin provokuojantį ir nerimą keliantį potencialių rizikos veiksnių, su kuriais pasaulis gali susidurti 2035-aisiais, rinkinį.

1. Įtakos zonos – nauja pasaulio tvarka

Jungtinės Valstijos praranda pozicijas pasaulyje ir nukreipia dėmesį į save. Niekas nebekuria koalicijų kovai su dideliais pasauliniais iššūkiais. Įsivyrauja Viduramžius primenanti santvarka, sudaryta iš daugybės valdžios centrų, ir kai kurie jų nėra valstybės ir nėra pasirengę bendradarbiauti.

2. Didžiųjų valstybių žlugimas

Didžiosios valstybės ima žlugti dėl klimato pokyčių, lėtėjančios pasaulio ekonomikos ir augančio gyventojų skaičiaus. Kalbame apie tokias dideles valstybes kaip Pakistanas, Nigerija ar Egiptas.

3. Plinta konfliktai

JAV, Rusija ir Kinija nepaliaujamai finansuoja hibridinius karus. Naudojami taktiniai branduoliniai ginklai, robotai, kibernetinės technologijos ir dirbtinis intelektas.

4. Gyventojų senėjimas

Chroniškos ligos (ypač vėžys), diabetas ir širdies ligos įveiktos. Turtingose šalyse gyvenimo trukmė viršija 90 metų. Išlaidos pensijoms ir sveikatos apsaugai nuolat auga, dėl ko valdžiai tenka mažinti išlaidas švietimui, mokslinei-tiriamajai veiklai ir gynybai.

5. Formuojasi nauja socialinė klasė

Daugelis išsilavinusių žmonių neteko darbo dėl naujų technologijų. Kibernetiniai nusikaltimai sparčiai populiarėja tarp jaunimo ir bedarbių.

6. Genetinės varžybos

„Suprojektuoti“ vaikai tampa norma Kinijoje ir kitose šalyse. JAV ir kitos Vakarų šalys tėvams teikia rekomendacijų, kaip turėti „geriausią“ vaiką.

7. Ribotas internetas

JAV ir kitos Europos šalys, o taip pat Kinija ir Rusija, įsirengė ugniasienes, užkertančias kelią laisvam informacijos srautui. Mokslinės informacijos apsikeitimas tarp šalių mažėja. Internetas atspindi augančias įtakos zonas.

8. Alternatyvi energija pakeitė tradicinę

Alternatyvūs energijos šaltiniai pakeitė iškastinį kurą ir leido pasiekti įspūdingų rezultatų energijos tapymo srityje. Perėjimas buvo labai greitas. Naftą išgaunančias šalis ir kompanijas tai užgriuvo netikėtai, todėl jos brangiai už tai moka.

9. Branduolinių valstybių skaičius sparčiai išaugo

Iranas dešimtmečio susitarimo pabaigoje nusprendžia sukurti branduolinį ginklą. Dėl to jį ima kurti ir Saudo Arabija ir Turkija. Be JAV, Rytų Azijoje Japonija ir Pietų Korėja taip pat nusprendžia kuo greičiau prisijungti prie branduolinių šalių klubo.

10. Robotai – naujas teroristų ginklas

Teroristai-savižudžiai jau nebepopuliarūs. Dabar yra robotai-savižudžiai. Nevalstybiniai subjektai konkuruoja su valstybiniais ir naudojasi kibernetinėmis technologijomis, padedančioms nusitaikyti į svarbiausią infrastruktūrą.