Pirmojo pontifiko iš Lotynų Amerikos šalies ir C.Kirchner santykiai iki šiol buvo gana įtempti, ypač dėl to, kad buvęs Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio (Chorchė Marijus Bergoljas) buvo ypač griežtai nusistatęs prieš gėjų santuokas ir abortus leidžiančius įstatymus.

1,2 mlrd. pasaulio katalikų lyderis oficialiai bus intronizuotas per inauguracines mišias Šv.Petro aikštėje antradienį. Miesto valdžia Romoje šia proga tikisi sulaukti iki milijono žmonių.

Į Romą jau atvyko Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy ir jo prancūzų kolega Jeanas-Marcas Ayrault, taip pat laukiama ES prezidento Hermano Van Rompuy, Europos Komisijos vadovo Jose Manuelio Barroso ir kitų Europos lyderių.

Nepaisydamas draudimo keliauti po ES šalis, tačiau turintis galimybę patekti į suverenią Vatikano valstybę, į Romą atvyko Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe.

R.Mugabe yra kritikuojamas dėl žmogaus teisų pažeidimų šioje pietinėje Afrikos šalyje, kuriai jis vadovauja nuo 1980 metų.

89 metų R.Mugabe, kuris yra praktikuojantis katalikas, paskutinį kartą Vatikane lankėsi 2011 metais, kai buvo beatifikuotas velionis popiežius Jonas Paulius II.

Jo dalyvavimas Jono Pauliaus II laidotuvėse 2005 metais, kai jam ranką paspaudė Didžiosios Britanijos princas Charlesas, sukėlė nemažai diskusijų tarptautinėje bendruomenėje.

Vašingtono atstovas JAV viceprezidentas Joe Bidenas, kuris taip pat yra praktikuojantis katalikas, į Romą atvyko sekmadienio vakarą.

Diplomatinių keblumų naujajam popiežiui gali kelti Taivano prezidento Ma Ying-Jeou (Ma Ingdžiu) dalyvavimas inauguracijoje, dėl kurio Pekinas jau išreiškė savo nepasitenkinimą.

Bet kokiems Taivano pripažinimo žingsniams aršiai besipriešinančios Kinijos santykiai su Vatikanu yra jau seniai įtempti, šalims nesutariant dėl Kinijoje gyvenančių katalikų pavaldumo.

Kaip ir tikėtasi, į popiežiaus Pranciškaus intronizacijos ceremoniją susirinks daug Lotynų Amerikos šalių lyderių, nors jis pats paragino savo tėvynainius pataupyti pinigus arba verčiau paskirti numatytą sumą labdarai, nei išleisti ją kelionei.

Į Romą jau atvyko Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff, buvusi kairiųjų partizanų kovotoja, taip pat laukiama Meksikos prezidento Enrique Penos Nieto.

Be to, Italijoje kelios dienos jau vieši Čilės prezidentas Sebastianas Pinera, kuris net dalyvavo popiežiaus aukotose pirmosiose sekmadienio mišiose.

Tačiau pirmojo Katalikų ir Anglikonų bažnyčių vadovų - popiežiaus Pranciškaus ir Kenterberio arkivyskupo Justino Welby - susitikimo dar teks palaukti.

J.Welby nebus inauguracijos mišiose, nes jis dalyvaus "maldos piligrimystėje" Britanijoje, sekmadienį pranešė arkivyskupija.

Tačiau apeigose dalyvaus Aleksandrijos katalikų koptų patriarchas Ibrahimas Isaacas Sidrakas iš Egipto, taip pat antras pagal rangą asmuo Rusijos Ortodoksų Bažnyčioje - metropolitas Ilarijonas, pranešė naujienų agentūra ANSA.

Be to, intronizacijoje dalyvaus pasaulio krikščionių ortodoksų dvasinis lyderis Baltramiejus I.

Jis taps pirmuoju Konstantinopolio ekumeniniu patriarchu, dalyvausiančiu popiežiaus intronizacijoje per beveik 1 tūkst. metų - nuo pat Didžiosios abiejų Bažnyčių schizmos 1054-aisiais.