Tai ypač aiškiai parodė ir ketvirtadienį įvykusi trijų radikalizuotų moterų arešto operacija. Jos planavo išpuolį Paryžiaus centre su automobiliu, prikrautu dujų balionų.

Kovos su terorizmu prokuroras Francois Molins'as sakė, kad galimoms užpuolikėms vadovavo IS grupuotė Sirijoje.

„Teroristų kuopelė, kurią sudaro jaunos moterys, visiškai atspindi „Daesh“ propaguojamą mirties ideologiją“, – F. Molins'as penktadienį sakė per spaudos konferenciją, pavartojęs IS arabišką pavadinimą.

Trys moterys, vadovaujamos 19-metės Ines Madani, kuri buvo žinoma žvalgybos tarnyboms dėl kelių mėgnimų išvykti į Siriją, buvo suimtos per policijos reidus. Ši teisėsaugos operacija buvo pradėta, kai sekmadienį Paryžiaus buvo rastas įtartinas automobilis, paliktas šalia Dievo Motinos katedros.

Greitai paaiškėjo, kad trijulė yra susijusi su pastarosiomis džihadistų atakomis Prancūzijoje.

F. Molins'as sakė, kad sužlugdytas planas atskleidė pasikeitusį moterų vaidmenį džihadistų grupuotėse.

Nors kažkada joms būdavo patikimos tik nesudėtingos vidaus užduotys, šis požiūris dabar yra jau pasenęs ir moterys taip pat gali tapti „kovotojomis“.

Vadovavimas per atstumą

„Teroristų organizacija naudojasi ne tik moterimis, bet ir merginomis, kurios užmezga su jais ryšius ir plėtoja savo planus per atstumą“, – sakė jis.

Jis pridūrė, kad moterims per atstumą vadovauja „aukšto rango Sirijoje gyvenantys asmenys, priklausantys „Daesh“ teroristinei organizacijai. Tai įrodo, kad ji siekia moteris paversti kovotojomis“.

Nors Prancūzijoje pastarasis incidentas buvo pirmasis, kai moterys atliko kovotojų vaidmenį, tai nėra nauja praktika Sirijoje ir Irake.

„Tokių atvejų nebūta daug, tačiau „Daesh“ dabar bando išnaudoti visas jų turimas galimybes“, – sakė islamistų judėjimų ekspertas Magnusas Randstorpas, Švedijos Nacionalinės gynybos koledžo Asimetrinių grėsmių studijų centro (CATS) mokslinių tyrimų direktorius.

„Moterys „Daesh“ organizacijoje neturėtų būti laikomos vien nekaltomis stebėtojomis, nes daugelis iš jų yra labai atsidavusios ir atlieka pagalbinius darbus, rūpinasi logistika, kontrabanda, perdavinėja žinutes“, – naujienų agentūrai AFP sakė M. Randstorpas.

„Tokia įvykių raida kelia nerimą saugumo tarnyboms. Jos visada stebėdavo moteris, tačiau dabar į jas reikia pažvelgti ir kaip į iš tikrųjų vykdančias išpuolius“, – pridūrė jis.

„Žinoma, tai apsunkins tarnybų išteklių panaudojimo galimybes. Tai kelia didelį susirūpinimą. Be to, pasireikš ir mėgdžiojimo efektas, taigi gali atsirasti ir daugiau tokių moterų“, – sakė CATS mokslinių tyrimų direktorius.

„Kai kuriose vietovėse, pavyzdžiui, Sirijoje ir Irake, jie naudoja net vaikus“, – pabrėžė jis.

Minėtosios moterys, sulaikytos dėl Paryžiuje rasto automobilio su dujų balionais, atrodo, neturėjo daug patirties su sprogmenimis. Jų automobilis be registracijos numerių stovėjo paliktas įjungtais mirksinčiais avariniais žibintais ir iškart atkreipė praeivių dėmesį.

Visgi „Islamo valstybė“ per praeitą lapkritį įvykdytas Paryžiaus atakas, pareikalavusias 130 žmonių gyvybių, jau įrodė, kad yra pajėgi atgabenti į Europą patyrusių bombų gamintojų, galinčių sukonstruoti sprogstamųjų diržų.

Baiminamasi, kad moteris sprogdintoja gali aktyvuoti tokį ginklą žymiai lengviau, nes ji sukeltų mažiau įtarimų nei džihadistas vyras.