„Prognozuojama, kad šį vakarą potvynio lygis Paryžiuje bus apie 6,3 metro, pagal blogiausią scenarijų – galbūt iki 6,5 metro“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Pridurtina, jog tai bus veikiau plokščiakalnis, o ne smailė, nes šis lygis išliks gana stabilus visą savaitgalį, prieš nuslūgdamas“, - pažymima jame.

Pražūtingi potvyniai, dėl kurio užsidarė Luvro muziejus, taip pat kėlė sumaištį kituose Prancūzijos regionuose ir Vokietijoje.

Prancūzijoje vienas arkliu jojęs vyras nuskendo, kai jį nusinešė ištvinusios upės srautas į pietryčius nuo Paryžiaus esančioje Evri Greži prie Jero savivaldybėje, ketvirtadienį nurodė vietos pareigūnai.

Tuo tarpu Vokietijoje vienas 65 metų vyras rastas negyvas potvynių užlietame Simbacho prie Ino miestelyje, o pastarąją savaitę šalyje siautėjusios stichijos aukų padaugėjo iki dešimties.

Kelias dienas besitęsiančios smarkios liūtys dar labiau aptemdė niūrią atmosferą Prancūzijoje, kurioje trečią dieną vyksta geležinkelininkų streikai. Šalį jau kelis mėnesius krėtė protestų ir politinių neramumų banga.

Prancūzijos aplinkos ministrė Segolene Royal (Segolen Ruajal) nuogąstauja, kad daugiau žuvusiųjų bus rasta, kai vandenys nuslūgs šalies miesteliuose, kurių gatves užliejo drumzlini srautai.

Iš Venecijos atvykęs turistas Mohamedas Amine'as (Mohamedas Aminas) stovėdamas ant vieno Paryžiaus tilto smalsiai stebėjo kylantį vandenį.

„Esu įpratęs braidyti kelius siekiančiame vandenyne per „Aqua Alta“ (Aukšto vandens)“ laikotarpį, kai tas Italijos miestas būna užliejamas žiemą, vyras sakė naujienų agentūrai AFP.

„Tačiau žmonės Paryžiuje nėra prie to įpratę“, – pridūrė jis.

Kai kuriuos vidurio Prancūzijos miestelius apsėmė didžiausi per ilgiau negu šimtmetį potvyniai. Nuo praeito savaitgalio daugiau negu 5 000 žmonių buvo evakuoti, o apie 19 tūkst. namų ūkio liko be elektros.

Paryžiuje pareigūnai statė laikinas užtvaras nuo potvynių palei Seną, o viena priemiestinių traukinių linija palei upę buvo uždaryta.

Ant Senos krantų įsikūręs tiek Luvras, kuris yra lankomiausias pasaulyje muziejus, tiek Orsė muziejus, kuris taip pat ruošėsi blogiausiam scenarijui.

Orsė muziejus, įsikūręs buvusioje geležinkelio stotyje, kurioje saugoma didžiausia pasaulyje impresionistų kūrinių kolekcija, ketvirtadienį užsidarė anksčiau ir ėmėsi perkėlinėti labiausiai pažeidžiamus eksponatus į kitus aukštus. Kaip nurodoma, Orsė muziejus liks uždarytas iki antradienio.

Potvynis Paryžiuje kol kas nepadarė didesnės žalos ir vargu ar užlies miesto centrą, bet gatvių skelbimai ragino netoli Senos gyvenančius žmones iškraustyti savo rūsius.

Paryžiaus priemiestyje Lonžiumo gelbėtojai užlietose gatvėse plaukiojo valtimis, o Montarži miestelyje virš vandens kyšojo tik automobilių stogai.

Meteorologai Prancūzijoje ir Vokietijoje perspėjo, kad per artimiausią parą tikėtinos naujos liūtys.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) nurodė, kad per ministrų kabineto posėdį ateinantį trečiadienį bus paskelbta „stichinės nelaimės“ padėtis, o toks žingsnis atvers kelią skirti kompensacijas.