Vis dėlto susitikimą gali aptemdyti pabėgėlių krizė, kurią pakurstė karas ir Rusijos karinė intervencija Sirijoje.

Šią savaitę Maskva surengė pirmuosius oro antpuolius prieš sukilėlių grupuotes toje šalyje, siekdama paremti savo sąjungininką prezidentą Basharą al-Assadą.

Ria.ru praneša, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spalio 2 dieną Paryžiuje be „Normandijos“ formato derybų turės dar du susitikimus – su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos lyderiu Francois Hollande`u.

Atskiro susitikimo su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka nebus, penktadienį pranešė Rusijos vadovo padėjėjas Jurijus Ušakovas.

„Svarbus tarptautinis renginys – tai Paryžiuje numatytas keturių valstybių vadovų susitikimas „Normandijos“ formatu. Paryžiuje bus kalbama tik apie Ukrainos problematiką, pirmiausia, kaip tikimės, apie visišką ir visaapimantį vasario 12-osios Minsko susitarimų laikymąsi“, - per trumpą spaudos konferenciją žurnalistams sakė J. Ušakovas.

„Be derybų „Normandijos“ formatu, kurias sudarys pačios derybos ir darbiniai lyderių pietūs, suplanuoti ir du dvišaliai susitikimai su A. Merkel ir F. Hollande`u“, - pridūrė jis.

Tačiau J. Ušakovas neigiamai atsakė į klausimą, ar įvyks dvišalis V. Putino ir P. Porošenkos susitikimas.

Vadinamasis Normandijos ketvertas Paryžiuje bandys sureguliuoti taikos procesą Ukrainoje, kur mūšiai tarp separatistų ir Kijevo kariškių galiausiai nurimo.

Konflikto pusės vis dar nesutaria dėl vietos rinkimų rytiniuose sukilėlių regionuose, kuriuos pagal Minsko sutartį turi prižiūrėti tarptautiniai stebėtojai, ir sunkiosios ginkluotės atitraukimo.

Ukraina ir sukilėliai šią savaitę pasirašė sutartį dėl tankų, minosvaidžių ir mažesnės nei 100 mm kalibro artilerijos atitraukimo nuo fronto linijos Rytų Ukrainoje.

„Esame toli nuo rezoliucijos, tačiau yra pasitikėjimą keliančių ženklų, kad krizė gali būti įveikta. Svarbiausia, kad šiuo metu ten nebešaudoma“, - prieš susitikimą ketvirtadienį sakė Rusijos prezidentas V. Putinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4680)