Zuavo statula buvo viena iš keturių, pastatytų pergalingame Almos mūšyje Kryme XIX amžiuje dalyvavusiems Prancūzijos Afrikos pulkų kariams pagerbti.

Neaiškiomis aplinkybėmis Zuavo (berberų lengvojo pėstininko) statula imta naudoti potvynio lygiui matuoti.

Šį penktadienį paryžiečiai rinkosi čia fotografuoti šio kario, kai virš 6,0 metro žymės pakilęs vanduo pasiekė kario klubą.

Tos vaizdas yra retas – praėjusį kartą Sena buvo smarkiai patvinusi 2010 metais, tada vanduo pasiekė kario pėdas.

Didžiausias pavojus Zuavą ištiko 1910 metais, kai per rekordinį potvynį vanduo pasiekė jo kaklą.

Šioje vietoje 1856 metais Napoleono III valdyo laikais buvo pastatytas akmeninis tiltas, kuris aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo pakeistas metaliniu.

Perstatant tiltą, kario skulptūra buvo pakelta keliais centimetrais aukščiau, sakė miesto architektas Simonas Carrage'as.

Pasak jo, norint įveikti 1910 metų rekordą, reiktų, kad vanduo pasiektų kario barzdos galiuką.

Potvynis Paryžiuje – turistams pramoga

Kai didžiausi muziejai Paryžiuje dėl potvynio uždaromi, eksponatai perkeliami į aukštesnes vietas, vis dar tebekylantis vanduo Senos upėje jau tapo pramoga turistams.

Dešimtys svečių ir vietinių gyventojų susirinko ant Mirabo tilto vakarinėje Paryžiaus dalyje, fotografuoja upę taip, kad fone matytųsi Eifelio bokštas.

Laisvės statulos kopija Gulbių saloje apsupta vandens, ir daugelis gyventojų iš gretimo 16-ojo rajono atėjo prie upės, kad parodytų vaikams neįprastai aukštą vandens lygį Senoje.

Ant tilto 42-ejų indas Prakashas Amritrajas, atvykęs į Paryžių su žmona ir dviem vaikais, darė asmenukes ant tilto.

„Niekad nemaniau, kad toks potvynis įmanomas Paryžiaus centre, – sakė jis. – Indijoje būna musonai, bet čia! Sunku patikėti, kad tai vyksta!“

Daugelis paryžiečių ir svečių fotografuoja greta esančią Eugene'o Poubelle'io gatvę, kur Senos vanduo pasiekė kai kurių pastatų rūsius.