Ji žiūri, kaip už kampo skuba kamufliažine apranga vilkintys automatiniais šautuvais ginkluoti kariai, rašo „The Guardian“ korespondentė Angelique Chrisafis.

„Gyvenu netoliese stadiono, per išpuolius penktadienį girdėjau sprogimų. Mano dukrai šešeri, ji labai išsigandusi ir pasimetusi. Šiandien neveikia mokyklos, vaikai liko namuose. Žmonės persigandę, tvyro įtampa. Valdžia sako, kad prasidėjo karas“, – sunkiai žodžius renka moteris.

Netoliese Sen Deni bazilikos gyvenantis 36 metų Nabilis Guerramas teigia: „Pabuvau 20 minučių po ketvirtos ryto, mane pažadino šūviai. Vaikai verkė. Šūviai be pertraukos aidėjo 20-25 minutes, tada viskas nurimo, bet netrukus ir vėl prasidėjo – šį kartą ilgam“.

Vietos valdžios atstovė iš Žaliųjų partijos Zaia Boughilas atvyko į skubų vietos valdžios pasitarimą, kurį inicijavo meras.

„Po penktadienio čia tvyro labai slogi atmosfera“, – teigia politikė. Ji teigia, kad didžiąją dalį 106 tūkst. miestelio gyventojų sudaro darbininkų klasė, ji gana susiskaldžiusi, juntama socialinė įtampa, vargina įvairios problemos, iš kurių opiausia – nedarbas. Nepaisant to, miestas, anot politikės, atviras ir svetingas.

63 metų Didi Wafae, gyvenantis už kelių gatvių nuo tos vietos, kur vyksta antiteroristinis reidas, sako: „Šūvius girdžiu nuo maždaug ketvirtos valandos ryto. Nežinojome, kas dedasi. Išsigandome, kad viskas prasideda iš naujo. Žmonės tikrai apimti didelės baimės“.

54 metų valytoja Djamila Khaldi gyvena netoliese garsiosios Sen Deni bazilikos, kurią kiekvienais metais aplanko daugybė turistų ir gatvės, kurioje vyksta reidas.

„Kėliausiai prieš keturias ryto, turėjau dukrą nuvežti į oro uostą. Girdėjau šūvius. Pamaniau, kad vyksta koks nors susišaudymas, galbūt ten slepiasi teroristai. Atmosfera itin slogi nuo pat penktadienio. Žmones domina, kaip teroristams tai pavyko, ar dar yra besislapstančiųjų. Kai per televizorių parodė ieškomo Salah Abdeslamo nuotrauką, žmonės pradėjo savęs klausinėti, ar jie pažįsta šį žmogų, ar yra kada nors matę. Baimė tiesiog tvyro ore. Maniau, kad galbūt teroristai susiję su prekeiviais narkotikais. Kas žino? Į Sen Demi atklydo terorizmo šmėkla. Nuotaikos drastiškai pasikeitė, kol kas situacija tikrai nesikeis. Žmonės įbauginti, netekę pasitikėjimo, vienas į kitą žiūri su baime. Sen Deni jau niekada nebebus toks, kaip anksčiau. Labai gaila“, – sako ji.

Du įtariami džihadistai žuvo – tarp jų moteris, kuri susisprogdino, – per trečiadienį Paryžiaus šiauriniame priemiestyje įsiplieskusį susišaudymą, policijai ieškant numanomo teroro atakų organizatoriaus, pranešė šaltiniai.

Per antiteroristinę operaciją kariai budėjo gatvėse, o policijos specialiųjų pajėgų nariai įsitraukė į susišaudymą su žmonėmis, užsibarikadavusiais viename bute Prancūzijos sostinės priemiestyje Sen Deni, sakė policijos šaltiniai.

Žuvo du bute buvę žmonės: vyras, kurį nukovė policijos snaiperis, ir susisprogdinusi moteris. Bent keturi policijos pareigūnai buvo sužeisti.

Taip pat buvo suimti trys asmenys, nurodė šaltiniai.

Šios operacijos taikinys – penktadienį Paryžiuje įvykdytų teroro atakų numanomas vadeiva, Belgijos pilietis Abdelhamidas Abaaoudas, kuris buvo aktyvus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) narys Sirijoje.

Šis reidas prasidėjo paryčiais, apie 4 val. 30 min. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku bute, kuris yra Respublikos ir Korbijono gatvių sankryžoje.

Tame rajone yra Prancūzijos nacionalinis stadionas (Stade de France) – tapęs viena iš kelių vietų, kurias penktadienį atakavo ginkluoti užpuolikai ir mirtininkai sprogdintojai per didžiausią teroro išpuolį Prancūzijos teritorijoje. Atsakomybę dėl tos atakos prisiėmė IS.

Per tą smurto bangą žuvo 129 žmonės, o dar per 350 buvo sužeisti, kai kurie – kritiškai.

Viena vietos gyventoja, vardu Alexia (Aleksija), pasakojo AFP girdėjusi šūvius „į granatų panašius sprogimus, o vėliau – padrikas papliūpas“.

„Girdėjau automatinių ginklų papliūpas, – sakė taksistė Reda. – Išlipau (iš automobilio); kaukėti policininkai mus sustabdė ir liepė iš ten pasitraukti.“

Šis reidas buvo surengtas Europoje tvyrant didelei įtampai, o naujas Paryžiaus atakų vaizdo įrašas atskleidė, kad tuose išpuoliuose tikriausiai dalyvavo devintasis užpuolikas.

Kol kas neaišku, ar devintasis vyras yra kuris nors iš dviejų Belgijoje suimtų įtariamųjų, ar jis tebesislapsto – galbūt kartu su 26 metų bėgliu prancūzu Salahu Abdeslamu. Pastarojo brolis Brahimas buvo vienas iš Paryžiuje susisprogdinusių mirtininkų.

Sen Deni užima svarbią vietą Prancūzijos istorijoje – šis priemiestis garsėja viduramžių bazilika, kurioje šimtmečius buvo karūnuojami šalies monarchai. Dabar tame rajone gyvena etniškai mišri bendruomenė, o kartais įvyksta konfliktų tarp policijos ir vietos jaunuolių.

Policija taip pat surengė reidų šalies pietvakariuose – Arježo ir Tulūzos miestuose bei Aukštutinės Garonos departamente.

Tos operacijos buvo dalis platesnių antiteroristinių veiksmų, nesusijusių su Paryžiaus atakų tyrimu, vienas tyrėjas sakė AFP.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as trečiadienį surengs pasitarimą, kuriame bus svarstomas pasiūlymas trims mėnesiams pratęsti nepaprastąją padėtį, paskelbtą šalyje po pastarųjų teroro atakų.

Tas pasiūlymas bus pateiktas patvirtinti įstatymų leidėjams ketvirtadienį ir penktadienį.