Suskaičiavus 646 (iš 650) apylinkės rezultatus, pirmauja konservatoriai su 315 iškovotų vietų. Tai reiškia, kad konservatoriams iškovotų mandatų neužteks absoliučiai pergalei ir daugumos suformavimui parlamente.

Po jų rikiuojasi leiboristai su Jeremy Corbynu priešakyje. Jų sąskaitoje kol kas 261 vieta.

Škotijos nacionalistai kol kas yra iškovoję 35 mandatus. Gerokai žemiau su 12 vietų rikiuojasi liberalų demokratų partija. Demokratinė unionistų partija iškovojo 10 mandatų. Likusios partijos dalijasi 13 vietų.

BBC pranešė, kad nepaisant gausių raginimų T. May atsistatydinti, ji to daryti neketina ir ruošiasi naujos vyriausybės formavimui. Tuo metu Leiboristų partija paskelbė, kad sieks suformuoti mažumos Vyriausybę.

ES lyderiai reaguoja į rinkimų rezultatus

Prancūzijos vyriausybės vadovas Edouard'as Philippe'as penktadienį pareiškė, kad Didžiosios Britanijos visuotinių rinkimų rezultatai yra netikėti, bet jie nekeičia šalies sprendimo dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

„Britai pareiškė savo valią. Jie balsavo ir suteikė Konservatorių partijai daugumą, tačiau paprastą daugumą – o tai gana netikėta“, – sakė ministras pirmininkas radijui „Europe 1“.

„Nemanau, kad turėtume įžvelgti šiuose rezultatuose abejonę dėl „Brexit“, už kurį aiškiai pasisakė Britanijos žmonės“, – pridūrė E. Philippe'as.

Tuo metu ES ekonomikos reikalų komisaras Pierre‘as Moscovici pareiškė, kad Th. May „pralaimėjo lažybas“.

T. May, kurios pozicijos po rinkimų „turėjo sustiprėti, pralaimėjo savo lažybas ir todėl yra neaiškioje situacijoje, nes tiesa ta, kad mes iš tikrųjų nežinome, kokia šį rytą yra valdančiųjų situacija“, prancūzų radijui „Europe 1“ sakė P. Moscovici.

Pasak P. Moscovici, „kalbant apie ES, mes pasirengę pradėti derybas“ dėl Britanijos išstojimo iš Bendrijos.

Paklaustas, ar derybos galėtų prasidėti birželio 19 dieną, kaip buvo planuojama, jis atsakė: „Neskubinkime įvykių, tačiau bet kuriuo atveju mes pasirengę.“

ES „apgailestauja“ dėl Britanijos sprendimo išstoti, pridūrė P. Moscovici.

Ragina T. May atsistatydinti

Leiboristų lyderis J. Corbynas paragino Th. May atsistatydinti iš konservatorių vadovės pareigų. Nors konservatoriai pirmauja rinkimuose ir juos laimės, tačiau prognozuojamas jų vietų skaičius negarantuoja daugumos parlamente.

Panašu, kad pasitvirtins ir apklausos bei prognozės, kuriose buvo prognozuotas konservatorių kritimas. Prieš rezultatų paskelbimą skelbta, kad konservatoriai neteks maždaug 16 vietų. Tuo tarpu leiboristams prognozuota 34 mandatais daugiau.

Norint tapti absoliučia dauguma reikia surinkti mažiausiai 326 mandatus arba 50 procentų vietų parlamente.

Buvęs škotų nacionalistų lyderis prarado vietą britų parlamente

Buvęs škotų nacionalistų lyderis, buvęs Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas prarado savo vietą britų parlamente, kuri atiteko ministrės pirmininkės Theresos May konservatorių atstovui, paaiškėjo penktadienį.

Jis atstovavo Škotijos šiaurės rytuose esančiai Gordono apygardai.

A. Salmondas atsistatydino iš Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderio ir vyriausybės Edinburge pirmojo ministro pareigų, kai škotai 2014 metų rugsėjį referendume pasisakė prieš regiono atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės.

Apklausos rodė savotišką pralaimėjimą

Pirmosios apklausos prie Jungtinės Karalystės parlamento rinkimų balsadėžių rodė, kad konservatoriai turėtų išlikti didžiausia parlamentine partija, tačiau turėtų prarasti absoliučią daugumą.

Kad išsaugotų absoliučią daugumą jiems reikia surinkti bent 326 mandatus parlamente. Šio skaičiaus jie gali nepasiekti, praneša BBC.

Apklausos rodo, kad konservatoriai turėtų gauti 314 vietų, arba 17 mažiau, negu turėjo iki šiol. Leiboristų partija su Jeremy Corbynu priešakyje turėtų gauti 266 vietas ir sustiprinti savo pozicijas 34 mandatais.

Liberalų demokratų partija turėtų gauti 14 vietų, arba 6 daugiau, nei iki šiol. Škotijos nepriklausomybės partija veikiasuiai gaus 34 mandatus – 22 mžiau, nei turi šiuo metu.

Dar 22 mandatai turėtų atitekti nepriklausomiems kandidatams arba mažesnėms partijoms.

Balsadėžės užsidarė 22 valandą vietos (00:00 Lietuvos laiku). Pirmieji rezultatai bus skelbiami apie 2 valandą Lietuvos laiku.

Kas vairuos šalį per „brexit“?

Dviejų pastarosiomis savaitėmis įvykdytų teroro atakų temdomi pirmalaikiai Didžiosios Britanijos rinkimai, vykstantys šį ketvirtadienį, nulems, kas formuos šalies ateitį jai traukiantis iš Europos Sąjungos (ES).

Konservatorių ministrė pirmininkė Theresa May, kuri į valdžią pernai atėjo be nacionalinio balsavimo, atsistatydinus Davidui Cameronui, pirmalaikius rinkimus sušaukė trejais metais pirma laiko, vos po vienų vadovavimo savo vyriausybei metų.

Šis balsavimas apspręs, kas ateinančius dvejus metus derėsis dėl Britanijos išstojimo iš ES, ir nulems, kokio stiprumo mandatą vyriausybė penkerius metus turės parlamente.

Naujajam Britanijos lyderiui taip pat teks dorotis su teroristų siautėjimo Londono centriniame rajone pasekmėmis. Šis šeštadienio vakarą surengtas išpuolis buvo jau trečia islamistų ataka šalyje per mažiau nei tris mėnesius.

Britanija imasi vadovaujamo vaidmens pasauliui kovojant su terorizmu ir yra labai svarbi JAV vadovaujamos koalicijos, bombarduojančios „Islamo valstybės“ (IS) pozicijas Irake ir Sirijoje, narė.

Svaras ritasi žemyn

Jungtinės Karalystės svaro sterlingų vertė ketvirtadienį smarkiai krito, balsavusiųjų parlamento rinkimuose apklausoms rodant, jog premjerės Theresos May konsevatoriai gali prarasti absoliučią daugumą.

Šiuo metu Britanijos valiutos vienetas yra vertas 1,2751 Jungtinių Valstijų dolerio. Palyginus su praėjusios paros duomenimis, svaro vertė krito 1,5 procento.

Balsavusiųjų rinkėjų apklausos rodo, jog valdantieji konservatoriai turėtų gauti 314 vietų naujajame parlamente, tai yra, 16 vietų mažiau, nei jie turi šiuo metu.