Prancūzijos policija vykdo operaciją, siekdama „neutralizuoti“ du įtariamuosius, siejamus su 12 žmonių gyvybių nusinešusiu išpuoliu Paryžiuje prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“, penktadienį pranešė vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as.

„Vyksta operacija, per kurią siekiama neutralizuoti prieš dvi dienas įvykdytos bailios atakos vykdytojus“, – ministras sakė duodamas interviu televizijai.

Policijos automobiliai apsupo Dammartin-en-Goële miestelį, kuriame pasislėpė bėgliai, esą paėmę mažiausiai vieną įkaitą.

Žurnalistai teigia, kad situacija itin dramatiška. Teritorijoje apie Dammartin-en-Goële susirinko tūkstančiai Prancūzijos policijos pareigūnų ir antiteroristinių pajėgų kovotojų. Virš vietovės ratus suka keli sraigtasparniai, atvyko šimtai policijos automobilių ir šarvuotų mašinų.

Prancūzų teisėsaugai keliamas uždavinys brolius sulaikyti gyvus. Pareigūnai esą abejoja, ar teroristai sutiks pasiduoti be kovos. Pranešama, kad pareigūnams pavyko susisiekti su bėgliais – jie tvirtina norintys „mirti kaip kankiniai“.

Damarten an Goelio miestelio, kuriame vyksta ta policijos operacija, atstovė Audrey Taupenas sakė, kad pareigūnai užmezgė kontaktą telefonu, norėdami susitarti su įtariamaisiais dėl galimybės saugiai evakuoti vieną mokyklą, esančią netoli spaustuvės, kurioje yra užspeisti bėgliai.

Pasak jos, įtariamieji sutiko.

Virš miestelio skraidė bent trys sraigtasparniai. Netoliese esantis Paryžiaus pagrindinis Charles'o de Gaulle'o oro uostas uždarė du takus atvykstantiems reisams, kad nebūtų sutrikdyta ta policijos operacija, nurodė vienas oro uosto atstovas.

Miestelio valdžia paragino gyventojus neišeiti iš namų.

Vyko susišaudymas

Kaip praneša lefigaro.fr, didelis susišaudymas fiksuotas Seine-et-Marne regione, netoli Roissy oro uosto.

Pranešama, esą į įtariamuosius teroristus panašūs asmenys ryte užgrobė automobilį, tada ir pasigirdo šūviai.

„Reuters“ pranešė, kad per susišaudymą mažiausiais vienas žmogus žuvo, dar keli sužeisti. Vėliau pranešimai apie žmogaus mirtį paneigti.

Remdamasis Vokietijos kanalu RTL, portalas taip pat praneša, kad gali būti paimti įkaitai.

Dammartin-en-Goële gyventojams nurodyta neiti iš namų, praneša lefigaro.fr. Liudininkai patvirtina, jog vyksta įkaitų drama.

Įkaitų skaičius kol kas nežinomas. Anot leforagaro.fr, įkaitu paimtas „mažiausiai vienas žmogus“.

Paryžiuje rengiamas skubus tarpžinybinio krizių valdymo susirinkimas. Prezidentas Francois Hollande'as stebi įvykius savo biure.

Automobilio gaudynės vyko kelyje N2, vedančiame iš regiono, kuriame ir vyko išpuoliu Paryžiuje įtariamųjų paieškos.

Yra pranešimų, kad gaudynės vyksta Paryžiaus kryptimi, netoli Charleso de Gaulle oro uosto.

Vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as patvirtino, kad Dammartin-en-Goële vyksta specialiųjų pajėgų operacija.

Ši drama vystėsi 2-ojoje nacionalinėje automagistralėje, jau beveik dvi paras vykstant didelio masto saugumo pajėgų operacijai po trečiadienį Paryžiuje įvykdyto islamistų išpuolio prieš satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją.

Skelbiama, kad bėgliai maždaug už 48 kilometrų į šiaurės rytus nuo Paryžiaus pavogė automobilį „Peugeout“. „Europe 1“ radijo stotis skelbia, kad Dammartin-en-Goële gyvenvietėje bėgliai paėmė įkaitą, kuris gali būti su jais vogtame automobilyje, tačiau ši informacija oficialiai nepatvirtinta.

Lefigaro.fr žurnalistas Edouardas de Marechalis yra Dammartin-en-Goële gyvenvietėje. Jis iš įvykio vietos praneša, kad visi įvažiavimai į kaimą užblokuoti pareigūnų, ore ratus suku mažiausiai penki sraigtasparniai.

Buvo pasirodžiusi informacija apie rytinio susišaudymo aukas. „Le Parisien“ skelbė, esą žuvo du žmonės ir sužeista net 20. Vis dėlto ši informacija dar nepatvirtinta.

Televizija iTele praneša, jog prasidėjo specialiųjų pajėgų derybos su vieną ar daugiau įkaitų paėmusiais asmenimis, skelbia lefigaro.fr.

Gaunama informacijos, kad įkaitai šiuo metu laikomi pramoniniame komplekse netoliese Charleso de Gaulle oro uosto.

Liudininkas iš Dammartin-en-Goële sako, kad vietovė primena „karo zoną“.

Keli šaltiniai skelbia, kad įkaitų gali būti daugiau nei vienas.

Spėjama, kad minėtieji žmonės – N2 kelio pramoninėje zonoje „Pres Boucher“ esančios bendrovės darbininkai, skelbia „iTele“.

Dammartin en Goële valdžia patvirtina, kad įkaitas paimtas įmonės „Création Tendance Découverte“ patalpose, esančiose Clémento Adero gatvėje.

Prokurorai paneigė pranešimus apie žmonių žūtį

Prancūzijos prokurorai penktadienį pareiškė, kad neturima jokios patvirtintos informacijos apie žmonių žūtį per susišaudymą ir įkaitų pagrobusių ginkluotų bėglių gaudynes į šiaurės rytus nuo Paryžiaus.

Manoma, kad policija užspeitė Cherifą Kouachi ir jo brolį Saidą, kurie tikriausiai laiko vieną įkaitą nedidelėje spaustuvėje Damarten an Goelio miestelyje už maždaug 12 km nuo Paryžiaus pagrindinio Charleso de Gaulle'o oro uosto.

Paryžiaus policininkės nužudymas susietas su įtariamaisiais

Prancūzijos policija penktadienį paskelbė, kad buvo nustatytas „ryšys“ tarp įtariamojo, siejamo su vienos policininkės nužudymu pietiniame Paryžiaus priemiestyje, ir dviejų brolių, ieškomų dėl kruvino išpuolio satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiaus centre.

Iki šiol policija nesiejo trečiadienio rytą 12 žmonių gyvybių nusinešusios atakos sostinėje su kitą dieną įvykusiu incidentu Paryžiaus priemiestyje Monrūže, bet vienas policijos šaltinis sakė, kad preliminarus tyrimas atskleidė „ryšį“ tarp įtariamųjų.