Antradienį JAV teisingumo departamentas padavė į teismą Harvardo universitetą, vieną iš jo dabartinių dėstytojų ir keletą buvusių darbuotojų.

Iš atsakovų už savanaudišką veiklą įgyvendinant JAV paramos programą Rusijoje reikalaujama atlyginti 40 milijonų dolerių nuostolius.

Civiliniame ieškinyje, pateiktame JAV apygardos teismui Bostone, minimas Harvardo universitetas, o pagrindiniai atsakovai yra buvę Harvardo ekonomikos profesoriai Andrejus Shleiferis ir Jonathanas Hay. Jie kaltinami sukčiavimu arba svetimos nuosavybės naudojimu asmeniniais tikslais.

JAV prokuroras Donaldas Sternas sakė, kad atsakovai turėjo 1992-1997 metais nešališkai patarti Rusijos vyriausybei dėl ekonomikos reformų, tokių kaip valstybės įmonių privatizavimas ar amerikietiško tipo kapitalo rinkų formavimas.

Tačiau atsakovai savo interesams naudojo informaciją, įtaką ir mokesčių mokėtojų pinigus. Prokuroras taip pat sakė, kad, nors projekto vadovai negalėjo investuoti Rusijoje, ten jie įkūrė nemažai finansinių institucijų, dvišalių fondų, nekilnojamojo turto įmonių ar investicinių bendrovių.

Harvardo universitetas kaltinamas, jog tinkamai nesugebėjo prižiūrėti projekto vykdymo.