Durbano arkivyskupas kardinolas Wilfridas Foxas Napier sakė Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC radijui, kad žmonės, tapę pedofilais dėl to, kad patys patyrė lytinę prievartą vaikystėje, turėtų būti gydomi psichiatrų.

Šiuo komentarus jis išsakė tuo metu, kai Pranciškus, pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs pontifikas, perėmė vadovavimą Katalikų Bažnyčiai, kurios įvaizdį temdo tūkstančiai bylų dėl pedofilų dvasininkų vykdyto vaikų išnaudojimo.

W.F.Napier sakė BBC: "Kiek žinau, pedofilija yra liga - tai nėra nusikalstama būklė."

72 metų dvasininkas pridūrė: "Kas daroma su (psichikos) sutrikimais? Reikia mėginti juos atitaisyti."

Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI , praėjusį mėnesį apstulbinęs pasaulį pareiškimu apie savo atsistatydinimą ir tapęs pirmuoju per pastaruosius 700 metų taip pasielgusiu pontifiku, 2010 metais nuoširdžiausiai atsiprašė dėl dvasininkų vykdyto vaikų lytinio išnaudojimo; tai buvo istorinis atsiprašymas.

Tačiau kritikai argumentavo, kad jis vėliau vis tiek nesiėmė veiksmų prieš asmenis, atsakingus už tuos incidentus.

Pedofilijos aukos visame pasaulyje ragina Pranciškų dvigubai uoliau stengtis užtikrinti, kad vaikų išnaudojimą dangstę dvasininkai būtų patraukti atsakomybėn.

Jungtinėse Valstijose veikiančios nukentėjusiųjų organizacijos "Survivors Network of those Abused by Priests" atstovė Barbara Dorries sakė BBC: "Jeigu tai liga - gerai, tačiau tai ir nusikaltimas, o už nusikaltimus baudžiama."

"Vyskupai ir kardinolai uoliai stengėsi nuslėpti šiuos nusikaltimus, kad (seksualiniai) grobuonys galėtų toliau gyvuoti, nebūtų suimti ir kad šios paslaptys liktų Bažnyčios viduje", - pridūrė ji.