„Heritage Auctions“ aukciono Los Andžele atstovas Ericas Brady teigia, kad pardavimas, kuris vyks rugsėjo 17 dieną „Heritage Auction“ Dalaso poskyryje, istoriškai bus itin svarbus. „Praktiškai iš karto po A. Lincolno nužudymo visuomenė nebyliai sutarė Jonho Wilseko Bootho net vardo neminėti, todėl viskas, kas juo susiję, labai įdomu ir kelia tikrą ažiotažą“, – teigia E. Brady.

„XIX amžiuje niekas negalvojo, kad turėti kito žmogaus plaukų yra kažkas keisto. Tai buvo socialiai priimta norma. Turėti prezidento ar kito garsaus žmogaus plaukų sruogą savotiškas prestižas. Po mirties artimieji taip pat atsikirpdavo kelias velionio sruogas – prisiminimui“, – pasakoja aukciono atstovas.

Aukcione taip pat bus parduotos ir plaukų sruogos, priklausančios A. Lincolno žmonai Mary Todd Lincoln, ir Ulyssesui S. Grantui, bei daiktai, buvę A. Lincolno karinio jūrų laivyno sekretoriaus Gideono Welleso nuosavybė. Kai kurios sruogos užkonservuotos specialiuose dekoruotuose dėžutėse.

Remiantis statistika, garsių žmonių plaukai aukcionuose parduodami kaip karštos bandelės – kalbama apie tikrai įspūdingas sumas.

Visai neseniai keturiolika Thomo Jeffersono plaukų sruogų buvo parduota už beveik 7 tūkst. dolerių (6,19 tūkst. Eur). Savaitgalį už dainininko Davido Bowie plaukus tikimasi gauti mažiausiai 4 tūkst. dolerių (3,54 tūkst. Eur). Skelbiama, kad jo plaukų sruogos kaina prasidės nuo 2 tūkst. dolerių (1,77 tūkst. Eur). Vasarį mįslingas pirkėjas už sruogelę Johno Lennono plaukų nepagailėjo 35 tūkst. dolerių (30,94 tūkst. Eur).

Kaip teigia „Heritage Auctions“ garsių žmonių atmintinų daiktų departamento vadovė Margaret Barrett, žmones šiuo metu labiausiai domintų Marilyn Monroe, Elvio Presley ar bet kurio „The Beatles“ grupės nario plaukai.

2002 metais už rokenrolo karaliaus plaukų sruogą pirkėjas aukcione nepagailėjo 115 tūkst. dolerių (101,54 tūkst. Eur). 2011 metais už Justino Bieberio plaukų pluoštelį paklota daugiau nei 40 tūkst. dolerių (35,35 tūkst. Eur).

„Americana Auctions“ vadovas Tomas Slateris pasakoja: „Mes visada stengiamės būti labai atsargūs. Kalbant apie plaukus, svarbus vienintelis dalykas – kieno jie. Dažnai į aukcioną patenką plaukai jau be folikulų, todėl neįmanoma atlikti DNR tyrimo. Tokiais atvejais svarbiausi su plaukais pas mus patenkantys dokumentai“.

Kai J. W. Boothas buvo nužudytas, pasakoja T. Slateris, jo palaikai buvo nugabenti į vieną laivyno laivą, kur buvo atliktas skrodimas. Buvo duoti griežti nurodymai, siekiant pasirūpinti, kad niekas prie jo lavono nekištų nagų. Nepaisant to, sugebėjęs nukreipti dėmesį, vienas darbuotojas sugebėjo nusikirpti jo plaukų sruogą. Bent jau tokia oficiali versija, iš kur atsirado tie plaukai.

Skelbiama, kad A. Lincolno žudiko plaukų sruogos kaina aukcione prasidės nuo 25 tūkst. dolerių (22,1 tūkst. Eur). Aukcione taip pat vyks ir gana keistų daiktų, pagamintų iš plaukų pardavimas. Nors tai ir skamba šiek tiek makabriškai, Viktorijos laikotarpiu iš plaukų buvo gaminama nemažai dovanoms skirtų daiktų, pavyzdžiui, apyrankių ir žiedų.

Paklaustas, kodėl jo nuomone, žmonės noriai kolekcionuoja garsių žmonių plaukus, jis atsakė: „Tai paprasčiausias noras turėtu kuo daugiau dominančio asmens asmeninių dalykų. Štai kodėl visus taip domina garsių žmonių skrybėlės ir lazdelės. Dar akiniai. Pavyzdžiui, prezidento Zachary Tayloro akiniai aukso rėmeliais parduoti už 40 tūkst. dolerių (35,35 tūkst. Eur). Kas begali būti intymiau už plaukų sruogą? Tai būdas pajusti ypatingą ryšį su tokiu žmogumi“.

Nors aukcionai, kuriuose parduodami garsių žmonių daiktai, populiarūs jau labai seniai, garsenybių kultūros kultas tokiems aukcionams suteikė antrąjį kvėpavimą.

T. Slateris stebėjo, kaip buvo parduota apačių lyderio Geronimo plaukų sruoga, o 2007 metais „Heritage Auction“ sėkmingai pardavė Che Guevaros plaukų sruogą, kurią nukirpo su CŽV bendradarbiavęs agentas, lydėjęs jo egzekucija besirūpinusius Bolivijos karius. Kaip prisimena T. Stateris, Che Guavaros plaukai parduoti už 119 tūkst. dolerių (105,18 tūkst. Eur).

Ką T. Slateris pasakytų tiems, kurie mano, kad pardavinėti žmonių plaukus amoralu? Vyras nusijuokia. „Pasakyčiau tiesiog nepirkti ir nekolekcionuoti. Tai visiškai legalu. Skonio reikalas“, – teigia jis.

Tiek tikri garsenybių asmeninių daiktų kolekcionieriai, tiek garsių žmonių gerbėjai labai domisi plaukų aukcionais. Toks susidomėjimas matuojamas ne tik pinigais, bet ir aistra, kurios apimti tas kainas kelia.

M. Barret tvirtina, kad tipiškas garsenybių daiktų pirkėjas – vyresnio amžiaus, nes tokiam hobiui reikia turėti pinigų.

Pati be galo besižavinti Holivudo aukso amžiumi ir nemariomis kino žvaigždėmis, M. Barret labai laukia aukcionų, kurių metu bus parduodami daiktai, priklausantys Mae West (ji avėjo nuostabiai dailius platforminius batus – dar prieš Lady Gagą), Shirley Temple ir Lindai Ronstadt.

Kieno plaukų sruogą parduoti aukcione svajoja T. Slateris? Astronautų, kurie istorinės „Apollo 11“ misijos metu, vaikščiojo Mėnulio paviršiumi 1959 metais – Neilo Armstrongo ir Buzzo Aldrino. „Jie vaikščiojo Mėnulio paviršiumi, taigi jų plaukai ir jų folikulai pabuvojo Mėnulyje. Kennedy plaukai taip pat labai paklausūs. Kol kas niekas nebandė parduoti Billo Clintono plaukų“, – šypsosi T. Slateris.

Jis mano, kad susidomėjimas garsių žmonių plaukais bent artimiausiu metu tikrai nesumažės. „Plaukai gali išsilaikyti itin ilgai. Po kelių šimtų metų kūnai ir kaulai pradeda irti, bet plaukai ne. Sruogos, kurias man teko matyti, atrodo tarsi nukirptos vos vakar“.

Kalbant apie šių dienų garsenybes, paklausiausi Lady Gagos, Madonnos ir Brado Pitto plaukai. M. Barret teigia, kad šiuo metu patys garsiausi yra JAV Respublikonų partijos kandidato prezidento rinkimuose Donaldo Trumpo plaukai. „Klausimas labai paprastas – ar kas nors norėtų jo plaukų? Manau, kad bent jau kol kas – tikrai ne“, – įsitikinusi moteris.