Ministerijos duomenimis, konvojų sudaro daugiau kaip 100 vilkikų, kurie gabena per 1 000 tonų „humanitarinių pagalbos prekių“. Tai esą yra maisto produktai, tarp jų - mėsos ir žuvies konservai, cukrus ir druska, taip pat kasdieninio poreikio prekės.

„Humanitarinė pagalba“ skirta apsišaukėliškoms „Donecko ir Luhansko respublikoms“.

„Šiandien Rusija vienpusiškai įformino eilinės, 29-osios vadinamos „humanitarinės pagalbos kolonos“ dokumentus. Nuo 6 val. 50 min. iki 7 val. 35 min. vietos laiku per Rusijos Donecko ir Matvejevo Kurgano pasienio punktus į Ukrainą įvažiavo dvi vadinamos „humanitarinės pagalbos“ kolonos iš 102 automobilių“, - pranešė Ukrainos valstybinės pasienio tarnybos vadovo pavaduotojas Olegas Slobodianas.

„Kadangi „humanitarinės pagalbos kolona“ eilinį kartą judėjo grubiai pažeisdama tarptautines ir nacionalines teisės normas, Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas įforminant dokumentus nedalyvavo. Ukrainos tarpžinybinė grupė tik stebėjo šį procesą ir neatliko jokių kontrolės funkcijų“, - pažymėjo O. Slobodianas.

Pasak Valstybinės pasienio tarnybos viršininko padėjėjo, per vizualinę krovinių apžiūrą Ukrainos tarpžinybinė grupė viename iš sunkvežimių pastebėjo nehumanitarinio pobūdžio krovinį – karinius šalmus, kurie buvo supakuoti į maišelius.

Ukraina taip pat dar kartą paragino Rusiją vadinamas „humanitarinės pagalbos“ kolonas nukreipti per kontroliuojamus pasienio punktus Charkovo ar Luhansko pasienio ruožuose.

Ukrainos prezidento administracijos atstovas antiteroristinės operacijos klausimais Andrejus Lysenka nurodė, kad eiliniuose Rusijos „humanitarinės pagalbos“ kroviniuose aptikti kariniai šalmai.

„Viename iš sunkvežimių mūsų pasieniečiams pavyko pastebėti rusiškus karinius šalmus“, - teigė A. Lysenka. Tai, jo teigimu, „eilinį kartą įrodo, kad tokios „kolonos“ yra Rusijos provokacija ir tiesioginė pagalba nusikalstamoms formuotėms, kurios kontroliuoja okupuotas Donecko ir Luhansko sričių dalis“.

Vyriausybė Kijeve šias vilkstines kritikuoja kaip Ukrainos suverenumo pažeidimą. Ji įtaria, kadMaskva taip separatistams Donbase gabena ginklus. Rusija tai neigia.

Rytų Ukrainoje žuvo trys civiliai ir du kariai

Trys civiliai ir du Ukrainos kariai žuvo per atskirus incidentus per pastarąją parą Rytų Ukrainoje, kur vyriausybinės pajėgos kovoja su Rusijos remiamais separatistais, pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas A. Lysenka, kuriuo remiasi „Reuters“.

Kariuomenės atstovo teigimu, du Kijevo kariai žuvo, dar 13 kariškių buvo sužeista per atakas, kurių metu separatistai panaudojo sunkiąją ginkluotę ir pažeidė vasarį įsigaliojusias paliaubas. A. Lysenka daugiau detalių nesuteikė.

Trys civiliai žuvo netoli Horlivkos miesto, esančio separatistų kontroliuojamoje teritorijoje į šiaurę nuo Donecko miesto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1911)