Pranešama, jog ketvirtadienio rytą Maidane prasidėjo chaosas. Skelbiama apie šūvius Maidane. Esą protestuotojai apšaudė „Berkut“, o tai reiškia paliaubų pabaigą. Taip pat vyksta susirėmimai. Vietomis aktyvistai atremia Berkut“ atakas, kitur - patys šturmuoja vyriausybės pajėgų pozicijas. Pranešama, jog protestuotojai išstūmė „Berkut“ iš dalies Maidano teritorijos.

Paskelbta Rados evakuacija

Ukrainos Aukščiausioji Rada posėdžių nerengs. Paskelbta parlamento evakuacija, praneša zn.ua.

Aukšto rango pareigūnai ketvirtadienį buvo evakuoti iš pagrindinio Ukrainos vyriausybės pastato, esančio Kijevo centre, kur atsinaujino susirėmimai tarp opozicijos protestuotojų ir saugumo pajėgų, pareikalavę bent 17 aktyvistų gyvybių, pranešė vienas vyriausybės atstovas.

„Šį rytą visi ministrų kabineto darbuotojai buvo evakuoti iš pastato. Toks buvo oficialus nurodymas“, – atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

V. Janukovyčius susitiko su ES užsienio reikalų ministrais

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitiko su Prancūzijos, Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, pranešė prezidento patarėja, Regionų partijos parlamentarė Ana German.

„Prezidento administracijoje prasidėjo susitikimas su Vakarų valstybių užsienio reikalų ministrais“, - ketvirtadienį sakė ji.

Pasak patarėjos, susitikime taip pat dalyvauja prezidento administracijos vadovas Andrijus Kliujevas ir Ukrainos užsienio reikalų ministro pareigas einantis Leonidas Kožara.

Anksčiau vienas Vakarų šalių pareigūnas pranešė, kad Kijeve viešintys trijų ES šalių diplomatijos vadovai atšaukė planuotą susitikimą su V.Janukovyčiumi dėl atsinaujinusio mirtino smurto Kijevo centre.

„Susitikimas neįvyko dėl saugumo priežasčių ir buvo atšauktas. Visas Kijevo centras nesaugus“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, įsiplieskus naujiems susirėmimams, per kuriuos žuvo mažiausiai per dešimt protestuotojų, o dar daug buvo sužeisti.

Kijevo link juda kariai

Kaip praneša pravda.com.ua, gauta informacijos apie kariuomenės pajudėjimą Kijevo link. Remdamasis savo šaltiniais šalies geležinkelių įmonėje, portalas praneša, esą sostinės link pajudėjo 40 vagonų su kariškiais. Informacija oficialiai nepatvirtinta.

Įtampa Maidane nuolat auga

Iš įvykio vietos skelbiama, jog Maidane šiuo metu mėtomi Molotovo kokteiliai, protestuotojai bando atakuoti pareigūnus, aidi šūviai. Pasak CNN korespondento,„Berkut“ pajėgos atsitraukė 200 metrų atstumu nuo protestuotojų. Kaip praneša BBC, specialiosios pajėgos jau naudoja vandens patrankas. Girdimi šūviai, tačiau kuri pusė atvėrė ugnį - kol kas neaišku. Anot BBC, centrinės Kijevo aikštės prieigose taip pat pastebėti du šarvuočiai.

Šimtai ginkluotų protestuotojų ketvirtadienį atakavo milicijos užtvaras Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, nors į kampą įspeistas patekęs šalies prezidentas trečiadienį vėlai vakare paskelbė paliaubas, pranešė įvykių vietoje esantis vienas naujienų agentūros AFP reporteris.

Protestuotojai nustūmė milicijos pareigūnus apie 200 metrų ir dabar kontroliuoja didžiąją dalį Maidanu vadinamos aikštės, kurią jie laikė užėmę nuo jau tris mėnesius Ukrainą krečiančios politinės krizės pradžios.

Policija šaudė guminėmis kulkomis, mėgindama atremti ataką, tuo tarpu protestuotojai svaidė į pareigūnus akmenis ir Molotovo kokteilius.

Per šiuos susirėmimus buvo sužeisti bent du žmonės: Maidano savanoriai medikai gaivino vieną nukentėjusį aktyvistą, o opozicijos „savigynos“ brigadų nariai vedė į savo štabą vieną sužeistą milicininką.

Šiuo metu protestuotojai metaliniais skydais ir kitokiais daiktais stiprina barikadą prie paminklo Kijevo įkūrėjams, taip pat ruošiasi Maidano gynybai, gamindami Molotovo kokteilius ir skaldydami grindinio trinkeles prie Centrinio pašto pastato.

Aikštėje tebėra įsitvirtinę opozicijos šalininkai iš Ukrainos provincijų; ten taip pat plūsta Kijevo gyventojai.

DELFI primena, jog paliaubos buvo paskelbtos vėlų trečiadienio vakarą po prezidento Viktoro Janukovyčiaus susitikimo su opozicijo lyderiais Vitalijumi Klyčko ir Arsenijumi Jaceniuku. Ketvirtadienį popiet turi įvykti Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos diplomatijos vadovų susitikimas su prezidentu. Trečiadienį V. Janukovyčius susilaukė griežtos užsienio valstybių kritikos dėl pralieto protestuotojų kraujo.

Ketvirtadienio rytą buvo pranešta, jog aukų skaičius Kijeve išaugo iki 28. CNN korespondento teigimu, gali būti, jog per šio ryto šturmą žuvo dar trys žmonės.