Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad J. Kerry liepos 6 dieną nuskris į Tbilisį susitikti su premjeru Georgijumi Kvirikašviliu, prezidentu Georgijumi Margvelašviliu ir opozicijos lyderiais.

Jis pareikš JAV paramą Gruzijos „euroatlantinėms aspiracijoms“, sakė J.Kirby, turėdamas omenyje šios buvusios sovietinės respublikos ambicijas tapti visateise NATO nare ir kada nors, galbūt, Europos Sąjungos (ES) nare.

Kitą dieną J.Kerry nuskris į Kijevą, kur susitiks su prezidentu Petro Porošenka ir premjeru Volodymyru Hroismanu, su kuriais aptars pažangą įgyvendinant Minsko susitarimą separatistinėje Rytų Ukrainoje.

Pagal Minsko susitarimus, Rusija turėtų neberemti separatistų Donbaso regione ir laikytis ugnies nutraukimo mainais į Ukrainos politines reformas ir regiono autonomiją.

Vašingtonas šiame konflikte palaiko Ukrainą ir įvedė sankcijas Rusijai, kai ši 2014 metų kovą aneksavo Krymą, bet taip pat nori, kad Kijevas laikytųsi savos Minsko susitarimo dalies.

Po derybų abiejose tose sostinėse J. Kerry liepos 8 dieną nuskris į Lenkijos sostinę Varšuvą, kur drauge su JAV prezidentu Baracku Obama ir kitais NATO lyderiais bei ministrais dalyvaus metiniame Aljanso viršūnių susitikime.