Šios nelaimės, per kurias žuvo ir devyni suaugusieji vėl pabrėžia, kokią kainą tenka mokėti pabėgėliams ir migrantams, Europai kovojant su didžiausiai po Antrojo pasaulinio karo migrantų krize.

Daugiausia žuvusiųjų buvo Egėjo jūros rytinėje dalyje ties Graikijai priklausančiomis Kalimno ir Rodo salomis, kur žuvo 22 žmonės, tarp jų 13 vaikų, kai per naktį nuskendo du laivai, pranešė penktadienį uosto pareigūnai. Iš viso per praėjusią naktį čia buvo išgelbėti 138 žmonės, o pakrančių sargybos laivai tebeieško gyvųjų.

Kiek šiauriau, ties Lesbo sala, naujienų agentūros AFP korespondentas matė dar vieną laivą, ant kurio vairinės stogo grupė panikuojančių žmonių šaukėsi pagalbos.

Pasak naujienų agentūros „Dogan“ prie Lesbo apvirtus laivui, žuvo keturi sirų vaikai, bet 19 žmonių buvo išgelbėta.

Tad bendras turkų ir graikų jūreivių per šią parą išgelbėtų žmonių skaičius yra 157, o žuvusių vaikų – 17.

Anksčiau, trečiadienį prie Lebo ir Samo salų nuskendo 17 žmonių, tarp kurių buvo 11 vaikų.

Nors turkų ir graikų gelbėtojai šimtais traukia iš vandens gyvuosius, skendimai tapo kasdienybe, kai nepaisydami audringų žiemiškų orų tūkstančiai rizikuoja patekti į Europą perkrautais menkais laiveliais.
Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras pareiškė, kad „gėda“, jog Europai nepavyko išvengti dar vienos „humanitarinės tragedijos“, ir griežtai pabrėžė būtinybę pasiekti, kad Egėjo jūra nevirstų nuo karo ir skurdo bėgančių žmonių kapinėmis.

Kaip vienas Europos šalies lyderis, jaučiu gėdą dėl Europos neįgalumo ginti savo vertybes, – sakė A. Tsipras Graikijos parlamente. – Mūsų pirmiausia užduotis yra gelbėti gyvybes ir neleisti Egėjo jūrai virsti kapinėmis“.

Graikijos lyderis dar pabrėžė, kad Turkija turi nedelsdama „tesėti savo įsipareigojimus“ ir sustabdyti žmonių srautus laivais iš savo teritorijos. Anot jo, Atėnai norėtų būti „grandimi tarp Europos Sąjungos ir Turkijos“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)